Αλβανία: Διασώστης ΕΜΑΚ – Ήταν σκληρό να τον βλέπεις να «φεύγει» (video)

Με συγκλονιστικό τρόπο περιέγραψε τις επιχειρήσεις της ΕΜΑΚ στην Αλβανία, ο επικεφαλής διασώστης της 1ης ΕΜΑΚ, Θανάσης Μπαλάφας, μετά τον φονικό σεισμό 6,4 Ρίχτερ που έπληξε τη γειτονική χώρα.

Μιλώντας στην εκπομπή «Εκτός Γραμμής» στον Alpha, ο διασώστης της ΕΜΑΚ ανέφερε: «Μία μία οι τοποθεσίες των εργασιών κλείνουν. Δηλαδή υπάρχουν κομμάτια, ξενοδοχεία, κτίρια που κατέρρευσαν, τα οποία μας τα είχαν αναθέσει πριν από δύο μέρες και σιγά-σιγά οι περισσότερες διασωστικές ομάδες κλείνουν τις εργασίες τους σε κάθε κτίριο.

Έχουν μείνει κάποια κτίρια στα οποία ακόμα δουλεύουν, αλλά αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον όσον αφορά στην ελληνική ομάδα, συνεχίζοντας τις επιχειρήσεις μας κατά τη διάρκεια της νύχτας, βγάλαμε ακόμα τρεις νεκρούς δυστυχώς. Δεν υπάρχουν σημάδια από τους διασωστικούς σκύλους. Δοκιμάζουμε κάθε μισή ώρα μήπως βρούμε κάποιο σημάδι.

Δεν υπάρχουν μαρτυρίες από γείτονες, οι συγγενείς να μας λένε ότι υπάρχει κάποιος αγνοούμενος. Εδώ υπάρχει ένα θέμα γιατί δεν έχουν λύσει τα προβλήματά τους με τα τοπικά νοσοκομεία για να ξέρουν ποιος είναι πού, έτσι ώστε να ξέρουμε για πόσους αγνοούμενους μιλάμε. Τα πράγματα βέβαια ήδη την 3η μέρα τρέχουν καλά. Ο συντονισμός είναι καλός από τις τοπικές αρχές και σε συνεργασία με τις ξένες ομάδες, η συνεργασία είναι εξαιρετική».

Για το αν υπήρξε κάτι που δυσκόλεψε τις διασωστικές ομάδες στο έργο τους: «Στο Θουμάν που επιχειρούσαμε εμείς, το κτίριο ήταν πολύ παλιό, ήταν από τούβλο, όπου υπήρχε τσιμέντο δεν είχε σκυρόδεμα, όπου είχε σίδερο ήταν μικρής διατομής. Το τμήμα που καταρρέει δεν αφήνει κενά και δίπλα έχεις ένα κτίριο ετοιμόρροπο πράγμα που κάνει επικίνδυνη τη δουλειά των ανθρώπων που βρίσκονται εκεί».

Για τον άνδρα που έφυγε από τη ζωή την ώρα που προσπαθούσαν να τον διασώσουν: «Καταλάβαμε την κρισιμότητα της κατάστασης, είχαμε έναν παραϊατρικό συνάδελφο μαζί μας όταν πλησιάσαμε, ο οποίος άμεσα του χορήγησε κάποια υγρά. Ο άνθρωπος μιλούσε, μας έλεγε ότι πονούσε. Λίγο μετά ήρθε και Αλβανός γιατρός, έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να κρατηθεί στη ζωή. Η επιχείρηση δυστυχώς αυτή ήταν διάρκειας 3-4 ωρών. Κατά τη διάρκειά της έγινε ένας μετασεισμός, τα παιδιά που ήταν μέσα τον ένιωσαν, κάποια μπάζα μετακινήθηκαν πάνω στον άνθρωπο και δυσκόλεψε την κατάσταση. Τότε ο άνδρας άρχισε να αντιδρά, φαινόταν ότι “έφευγε” και ήταν σκληρό και γι’ αυτόν και για τα παιδιά που συμμετείχαν σε αυτό».

-Ad-