Με «casus belli» και χρήση ακόμα και πυρηνικών απειλούν Ρώσοι αξιωματούχοι μετά το «ΟΚ» της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Ουκρανία για πλήγματα εντός της ρωσικής επικρατείας με χρήση όπλων των ΗΠΑ.
Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να δίνει στο Κιέβο την άδεια να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για να πλήξει στόχους εντός της ρωσικής επικρατείας.
Άμεση είναι η απάντηση της Μόσχας. Μάλιστα, ήδη υπάρχουν φωνές στο Κρεμλίνο ακόμα και για πυρηνικό χτύπημα, με την κατάσταση πλέον να κρέμεται από μία κλωστή.
Όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, Αντρέι Μπελούσοφ, η Ρωσία σταμάτησε μια ουκρανική επίθεση με πυραύλους αμερικανικής κατασκευής στην Κριμαία το βράδυ της Πέμπτης.
Είπε ότι ο «μαζικός» βομβαρδισμός χρησιμοποίησε οκτώ πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, ATACMS για να στοχεύσει τη γέφυρα του Κερτς.
Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας δήλωσε ότι τα συστήματα αεράμυνας κατέρριψαν τους πυραύλους και οκτώ μη επανδρωμένα αεροσκάφη.
Επίσης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο τον Αντρέι Καρταπόλοφ, επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας της ρωσικής κάτω βουλής, η Ρωσία θα δώσει «ασύμμετρη» απάντηση στις ουκρανικές επιθέσεις εναντίον του εδάφους της με όπλα που έχουν προσφέρει στο Κίεβο οι ΗΠΑ.
«Ενέργειες που μπορεί να γίνουν casus belli»
Ο Καρταπόλοφ δήλωσε ότι η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να επιτρέψει την περιορισμένη χρήση όπλων που έχει προσφέρει η χώρα του στην Ουκρανία για πλήγματα εναντίον του εδάφους της Ρωσίας δεν θα επηρεάσει τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση.
Μάλιστα ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας και αντιπρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της χώρας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ το πήγε ένα βήμα παραπάνω, καθώς σε μία εκτενή ανάρτηση στον λογαριασμό του στο Telegram, προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προκαλέσει πόλεμο με το ΝΑΤΟ, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν μπλοφάρει» για τις πυρηνικές απειλές.
Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ απηύθυνε μια σειρά από προειδοποιήσεις προς «τις δυτικές χώρες που υποτίθεται ότι ‘ενέκριναν’ τη χρήση των όπλων μεγάλου βεληνεκούς τους στο ρωσικό έδαφος».
Όπως αναφέρει «όλος ο στρατιωτικός τους εξοπλισμός και όσοι μάχονται εναντίον μας θα καταστραφούν τόσο στο έδαφος της Ουκρανίας, όσο και στο έδαφος άλλων χωρών, εάν εξαπολυθούν από εκεί πλήγματα κατά του εδάφους της Ρωσίας».
Μάλιστα προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο θα θεωρηθεί αιτία πολέμου από την πλευρά του ΝΑΤΟ. «Η Ρωσία υποθέτει ότι όλα τα μέσα μεγάλης εμβέλειας που χρησιμοποιούνται από την Ουκρανία ελέγχονται ήδη σήμερα άμεσα από το στρατιωτικό προσωπικό του ΝΑΤΟ. Αυτό δεν είναι ‘στρατιωτική βοήθεια’, αλλά συμμετοχή στον πόλεμο εναντίον μας. Και οι ενέργειές τους μπορεί κάλλιστα να γίνουν casus belli», ανέφερε.