Άμεση ανακήρυξη της ΑΟΖ σκέπτεται ο Μητσοτάκης

Η σοβαρή εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί για τα ελληνικά συμφέροντα με τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, προκαλεί πονοκέφαλο στον πρωθυπουργό, καθώς οι επιτελείς του ανησυχούν σοβαρά ότι το μίγμα των σοβαρών δυσκολιών που έρχονται στην οικονομία, αν συνδυαστεί με μια εθνική ήττα στο ελληνοτουρκικό μέτωπο, θα δημιουργηθεί αξεπέραστο πολιτικό πρόβλημα για την κυβέρνηση και την ηγεσία της.

Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες κυβερνητικές πηγές, με δεδομένους τους ατυχείς χειρισμούς του Νίκου Δένδια στο θέμα αυτό (και δεν είναι το μόνο σημείο που οι συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδίδουν ατυχείς χειρισμούς στον υπουργό Εξωτερικών), στο τραπέζι του μεγάρου Μαξίμου έχει πέσει το σενάριο να προχωρήσει η Ελλάδα στην ανακήρυξη των ΑΟΖ της χώρας, σε όλες τις περιπτώσεις που είναι αυτό εφικτό.

Η κίνηση αυτή, σε περίπτωση που τελικά επιλεγεί και προχωρήσει, θεωρείται ως μήνυμα αποφασιστικότητας που θα στείλει η Αθήνα στην Άγκυρα, αλλά και στους δυτικούς συμμάχους της, σχετικά με τα κυριαρχικά της Ελλάδας στο Αιγαίο και το Λιβυκό Πέλαγος. Μάλιστα, οι ίδιες πληροφορίες μεταφέρουν ότι η ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ θα συνδυαστεί με την κατάθεση πλήρους καταλόγου των συντεταγμένων οριοθέτησής της στον ΟΗΕ, με το αίτημα ανάρτησης του καταλόγου αυτού στα επίσημα ντοκουμέντα του Οργανισμού, ταυτόχρονα με τη ρητή δήλωση βούλησης της Ελλάδας να προχωρήσει σε σταδιακή ανακήρυξη του συνόλου των ΑΟΖ της χώρας μας.

Διπλωματικές πηγές που ρωτήθηκαν από εμάς, υπογράμμισαν ότι το μεγάλο πρόβλημα που έχει αρχίσει να δημιουργείται για τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο και το Λιβυκό θεωρείται από την Αθήνα υβριδικού τύπου κίνηση της έμπειρης τουρκικής διπλωματίας. Οι ίδιες διπλωματικές πηγές μας έλεγαν ότι από κάποιες δηλώσεις του κ. Δένδια προκύπτει και το λεπτό σημείο της όλης υπόθεσης. Συγκεκριμένα ο λόγος για τις επανειλημμένες αναφορές του υπουργού Εξωτερικών ότι οι κινήσεις της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα στα πελάγη που περιβάλλουν την Ελλάδα. Μια δήλωση, που -όπως υπογραμμίζεται από τους έμπειρους διπλωμάτες με τους οποίους συνομιλούμε- επίσης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα αμφισβήτησης της νομιμότητας των τουρκικών διεκδικήσεων σε βάρος ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, όσο η Αθήνα δεν προβαίνει σε κινήσεις με πρακτικό διπλωματικό αποτύπωμα στους διεθνείς οργανισμούς και τα διεθνή δικαιοδοτικά όργανα και δικαστήρια. Επίσης, οι ίδιες διπλωματικές πηγές τόνιζαν ότι όσο παρατείνεται η ελληνική απραξία και όλη η αντίδραση της Ελλάδας στις τουρκικές προκλήσεις εξαντλείται σε δηλώσεις, τόσο θα παράγονται πρακτικά αποτελέσματα σε βάρος της χώρας μας.

Κατά τις κυβερνητικές πηγές που αναφέρθηκαν στην αρχή, το μέγαρο Μαξίμου έχει παρασκηνιακά επικοινωνήσει με 3 πρώην υπουργούς Εξωτερικών, τους οποίους έχει καταστήσει κοινωνούς αυτών των σκέψεων και έχει εξασφαλίσει τη θετική στάση τους, στην περίπτωση που η Αθήνα θα προχωρούσε σε μερική ανακήρυξη των ελληνικών ΑΟΖ. Τα ονόματα των πρώην ΥΠΕΞ δεν αναφέρθηκαν.

Πηγή: circogreco.gr