Tην ερχόμενη Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, στις 2.00 μμ, θα εισαχθεί στην Ολομέλεια προς συζήτηση και ψήφιση το νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών για την «Κύρωση του Πρωτοκόλλου, Τροποποιήσεις της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής».
Σύμφωνα με τον Κώστα Τασούλα αμέσως μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου επειδή αφορά άδεια για ξένα στρατεύματα θα είναι διευρυμένη και θα γίνει βάσει του άρθρου 27 παράγραφος 2 του Συντάγματος.
Το σχετικό συνταγματικό άρθρο ορίζει ότι «χωρίς νόμο που ψηφίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, δεν είναι δεκτή στην Ελληνική Επικράτεια ξένη στρατιωτική δύναμη ούτε μπορεί να διαμένει σε αυτή ή να περάσει μέσα από αυτή». Αυτό σημαίνει ότι για το νομοσχέδιο πρέπει να γίνει ονομαστική ψηφοφορία καθώς απαιτείται να υπερψηφιστεί από τουλάχιστον 151 βουλευτές. Τον λόγο εκτός των εισηγητών και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων θα λάβουν και 6 ομιλητές και η συζήτηση θα χωριστεί σε τέσσερις κύκλους.
Σχετικό αίτημα για τη διαδικασία συζήτησης βάσει του άρθρου 27 παρ. 2 του Συντάγματος είχε καταθέσει, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ενώ ανάλογη συζήτηση είχε γίνει και το 1990 όταν συζητήθηκε και ψηφίστηκε το νομοσχέδιο με την αρχική συμφωνία.
Σημειώνεται ότι κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή, το νομοσχέδιο είχε υπερψηφιστεί από ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ελληνική Λύση είχαν επιφυλαχθεί για την Ολομέλεια. ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 είχαν δηλώσει ότι καταψηφίζουν.
Την ίδια μέρα θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί με την κανονική διαδικασία που ακολουθείται για την κύρωση διακρατικών συμφωνιών, ένα ακόμα νομοσχέδιο του υπουργείου Εξωτερικών που αφορά τη Συμφωνία μεταξύ Ελλάδος και ΗΠΑ σχετικά με τα προξενικά προνόμια και ασυλίες.