Η γνωστή εφημερίδα της Τουρκίας Γενί Σαφακ, που πάντα εκφράζει τις απόψεις Ερντογάν, παρουσιάζει ως… νόμιμη ενέργεια, πιθανή στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στα ελληνικά νησιά, ως αντίδραση στην στρατικοποίησή τους από την Ελλάδα.
Μ’ αφορμή τις διεργασίες στο ΝΑΤΟ η Γενί Σαφάκ αναφέρει:
«Τούρκοι και Έλληνες αξιωματούχοι θα συναντηθούν αύριο για την μείωση της στρατιωτικής έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα η οποία μέχρι σήμερα έχει απορρίψει τις εκκλήσεις της διπλωματίας της Τουρκίας για μία δίκαιη μοιρασιά στην Ανατολική Μεσόγειο με την συμφωνία που έκανε με την Αίγυπτο έκλεισε τις πύλες σε αυτή την πιθανότητα. Ειδικοί αναφέρουν πώς η Τουρκία νομικά είναι ισχυρή και δηλώνουν πως: Το διεθνές δικαστήριο Θα υποχρεωθεί να βγάλει μία απόφαση κατά της Ελλάδας. Η Ελλάδα γνωρίζοντας το αυτό και επειδή Οι παραβιάσεις δικαιωμάτων δεν συνάδουν με το δίκαιο προσπαθεί αυτά να τα θέσει σε πολιτική βάση. Οι ειδικοί αναφερόμενοι στα εξοπλισθέντα νησιά, είπαν πως η μόνη λύση είναι η στρατιωτική επιλογή».
Επίσης, ο Χασάν Οζκάν, από το Κέντρο Στρατηγικών Ερευνών Ρούμελης-Βαλκανίων, επισημαίνει στην Γενί Σαφάκ, πως εφόσον αποτύχει η διπλωματία η Τουρκία έχει το νόμιμο δικαίωμα να … εισβάλλει στα ελληνικά νησιά, όπως το έπραξε στη Συρία για την αυτοπροστασία της.
«Γαλλία και Ελλάδα επιχειρούν να πείσουν την ΕΕ για το θέμα των κυρώσεων ενάντια στην Τουρκία. Διακρίνεται όμως ότι οι άλλες χώρες δεν το βλέπουν αυτό και τόσο θερμά διότι βλέπουν την αλήθεια. Διότι αυτό που κάνει η Ελλάδα είναι ολοφάνερο. Η ΕΕ δεν πρέπει να παραμελήσει τις υπαρξιακές της αξίες. Δεν πρέπει να υποθηκεύσει τις σχέσεις της με την Τουρκία λόγω των παράνομων αιτημάτων και επιθυμιών της Ελλάδας» αναφέρει ο Οζκάν.
«Καθώς η Ελλάδα χωρίς να υπολογίζει τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων διατάραξε το status των αποστρατικοποιημένων νησιών, πλέον η Τουρκία, λόγω γεωγραφίας αλλά και ιστορικών δικαιωμάτων, πλέον έχει δικαιώματα.Η Τουρκία σε αυτά τα θέματα, είναι πρόθυμη να μιλήσει με την Ελλάδα η οποία έχει προκαλέσει νομικό κενό στα νησιά και έχει καταστεί πια ¨εισβολέας¨ (…) Έτσι ο μόνος δρόμος της Τουρκίας είναι η de facto δημιουργία καταστάσεων και η πλήρωση του νομικού κενού. Η Τουρκία βάσει διεθνούς δικαίου έχει αυτό το δικαίωμα. Όπως στην Συρία αποφασίσαμε μόνοι μας έτσι και στο θέμα των νησιών αν δεν βρούμε ομόλογο στο τραπέζι και αν μπλοκαριστεί η διπλωματία, τότε όπως έχει αναφέρει και ο κύριος ΠτΔ μας πολλές φορές, τότε θα αποφασίσουμε μόνοι μας».