«Αν χρειαστεί, η Ελλάδα θα βρεθεί ένοπλα στο πλευρό της Κύπρου»

Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί η Κύπρος επίθεση και να μη βρεθεί ένοπλα η Ελλάδα στο πλευρό της, διαμηνύει ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξανδρος Διακόπουλος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Σημερινή» της Κύπρου.

Ο κ. Διακόπουλος τόνισε πως για την Ελλάδα η υποχρέωση προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας, της εθνικής ανεξαρτησίας και των εθνικών συμφερόντων της Κύπρου αποτελεί ύψιστο εθνικό, ηθικό και πολιτικό καθήκον.

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της «Σημερινής», ο κ. Διακόπουλος ξεκαθάρισε τις προϋποθέσεις και το πλαίσιο για την έναρξη ενός πιθανού ελληνοτουρκικού διαλόγου, υπογραμμίζοντας πως για την Αθήνα η μοναδική διαφορά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι ο καθορισμός της υφαλοκρηπίδας και των υπερκείμενων θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα για τα θέματα οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών ο σύμβουλος του πρωθυπουργού εξήγησε πως προτεραιότητα για την Αθήνα είναι η εξουδετέρωση του μνημονίου Σαράτζ-Τουρκίας, γιατί αυτό και μόνο αποκόπτει οριστικά την Ελλάδα από την Ανατολική Μεσόγειο και κατ’ επέκτασιν την Κύπρο «και στη βάση αυτή και μόνο πρέπει να δούμε την ενδεχόμενη συμφωνία Ελλάδος-Αιγύπτου».

Τέλος, αναφορικά με πρόσφατη τοποθέτησή του ότι οι περιπτώσεις του Οruc Reis και του Barbaros είναι διαφορετικές, η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, διευκρίνισε ότι σκοπός του ήταν να τονίσει με έμφαση την κρατική υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους, προσθέτοντας πως στην περίπτωση του Οruc Reis η Τουρκία δεν πήγαινε να κάνει μόνο μια καταπάτηση, αλλά και εν δυνάμει να προκαλέσει θερμό επεισόδιο.

«Αυτή της η προσπάθεια αποτράπηκε με τον τρόπο που απετράπη και η Τουρκία αναδιπλώθηκε. Στην Κύπρο, όμως, η Τουρκία είναι υπότροπη!», επισήμανε.

Πηγή: Σημερινή

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Νεκρός σε τροχαίο στην Αυστρία επιχειρηματίας από την Πάτρα – Τραυματίστηκε ο αδερφός του
13 Φεβρουαρίου, 2025
Πέθανε ο σκηνοθέτης Θόδωρος Αδαμόπουλος
13 Φεβρουαρίου, 2025
ΣΥΡΙΖΑ για την επίσκεψη Σ. Φάμελλου στην ΕΡΤ: Αναγκαία η πλουραλιστική και δημοκρατική δημόσια τηλεόραση
13 Φεβρουαρίου, 2025
Πόρισμα για βίντεο Τεμπών – Π. Μαρινάκης: Αν έλεγαν το αντίθετο οι Ανδρουλάκηδες θα έλεγαν τον πρωθυπουργό ενορχηστρωτή της υπόθεσης
13 Φεβρουαρίου, 2025
Ο Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Τι συζήτησαν
13 Φεβρουαρίου, 2025
Ηλεία: Νεκρός 27χρονος υλοτόμος – Καταπλακώθηκε από δέντρο
13 Φεβρουαρίου, 2025
Δήμαρχος Μυκόνου: Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε το νησί μας
13 Φεβρουαρίου, 2025
Τέμπη: Απειλητικά μηνύματα για τη ζωή τους δέχονται η Πρόεδρος και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
13 Φεβρουαρίου, 2025
«Το μεγάλο ρήγμα μπορεί να δώσει σεισμό 6 Ρίχτερ», λέει για τη Σαντορίνη ο Παπανικολάου
13 Φεβρουαρίου, 2025
Κέρκυρα: Ομολόγησε τη δολοφονία του 70χρονου αδερφού του – Ανθρωποκτονία έδειξε η έκθεση του ιατροδικαστή
13 Φεβρουαρίου, 2025