Aναδρομικά: Η απόφαση – σταθμός για τους συνταξιούχους του Δημοσίου

Aναδρομικά: Απόφαση-σταθμός από το Ελεγκτικό Συνέδριο έρχεται να αναγνωρίσει το δικαίωμα σε αναδρομικά πενταετίας για τους .

Aναδρομικά: Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος σε όλους τους του Δημοσίου να διεκδικήσουν αναδρομικά «αποζημιωτικού χαρακτήρα» για μία πενταετία αντί των τριών ετών που ορίζει ο νόμος.

Πρόκειται για την απόφαση με αριθμό 898/2019, την οποία φέρνει στο φως της δημοσιότητας ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, και βγήκε από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου δικαιώνοντας απόστρατο με έντοκη αποζημίωση ύψους 16.429,99 ευρώ από αναδρομικές αυξήσεις για μία πενταετία αντί τριετία που ορίζει ο νόμος.

Η απόφαση βγήκε στις 24 Ιουνίου 2019 αλλά γνωστοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες.

Πόσοι απόστρατοι δικαιούνται επιστροφή πενταετίας

Παρόμοιες αγωγές που ενδεχομένως να επισπευσθούν και να δικαιωθούν χωρίς χρονοτριβή μετά την απόφαση-σταθμό της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, είναι σε εκκρεμότητα και αφορούν, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, περίπου άλλους 11.000 απόστρατους, που ήταν ήδη συνταξιούχοι το 2000 και το 2002 και στερήθηκαν τις αυξήσεις που έπρεπε να πάρουν στις συντάξεις τους.

Τα ποσά που διεκδικούνται από τη λίστα των 11.000 αποστράτων ξεπερνούν τα 2.500 ευρώ.

Ήδη, από το Γενικό Λογιστήριο συγκεντρώνονται στοιχεία για το ακριβές ύψος των επιστροφών, πιθανώς με σκοπό την επίλυση του ζητήματος στο επόμενο διάστημα.

Ανατροπή για εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους
Η απόφαση ανατρέπει το σκηνικό των αναδρομικών σχεδόν για 450.000 συνταξιούχους του Δημοσίου, καθώς ανοίγει ο δρόμος για να διεκδικήσουν με αγωγές στο Ελεγκτικό Συνέδριο αναδρομικά πενταετίας, οι οποίες φτάνουν ως και τα 20.000 ευρώ από μειώσεις συντάξεων που κρίθηκαν ως αντισυνταγμαιτκές, αλλά δεν εφαρμόστηκε η αποκατάσταση των περικοπών σε μετέπειτα νόμους.

Το κλειδί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι να ζητηθούν τα οφειλόμενα αναδρομικά ως αποζημίωση!