Αναδρομικά: «Παράθυρο» για έξτρα επιστροφές σε 200.000 συνταξιούχους – Ποιοι και πώς θα τα πάρουν

Νέα αναδρομικά 2,5 ετών που θα μπορούσαν να αφορούν περίπου 200.000 συνταξιούχους με κύρια και επικουρική σύνταξη αθροιστικά πάνω από τα 1.000 ευρώ «βλέπουν» ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης.

Τα… κρυφά αναδρομικά προκύπτουν εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο υπολογίστηκαν οι κρατήσεις του νόμου 4093 του 2012 στην κύρια σύνταξη την περίοδο από το καλοκαίρι του 2016 (όταν επανυπολογίστηκαν οι επικουρικές) μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2018.

Όπως αναφέρουν ειδικοί, ενώ 215.000 επικουρικές συντάξεις μειώθηκαν το καλοκαίρι του 2016 λόγω του επανυπολογισμού, οι κρατήσεις του νόμου 4093 του 2012 συνέχισαν να υπολογίζονται με βάση το παλιό ύψος της επικουρικής, σαν να μην είχε γίνει μείωση.

Υπενθυμίζεται πως οι μειώσεις του μνημομιακού νόμου 4093 του 2012 επιβάλλονταν με κλίμακες 5%, 10%, 15% και 20% στο άθροισμα των κύριων συντάξεων, επικουρικών και μερισμάτων άνω των 1.000 ευρώ. Και ενώ με την περικοπή των επικουρικών το 2016 πολλοί θα έπρεπε να αλλάξουν κλίμακα στο «ψαλίδι» του 4093 ή να γλιτώσουν από την περικοπή επειδή άλλαξε το άθροισμα του συνταξιοδοτικού τους εισοδήματος η μνημονιακή παρακράτηση του 2012 συνέχισε να επιβάλλεται στην κύρια σύνταξη με βάση το παλιό ύψος της επικουρικής.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να επιβάλλεται για 2,5 χρόνια μια μείωση που δεν ανταποκρίνονταν στο πραγματικό εισόδημα του συνταξιούχου. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2016 με το νόμο Κατρούγκαλου όλες οι επικουρικές συντάξεις επανυπολογίστηκαν με βάση το νέο σύστημα υπολογισμού.

Όσοι συνταξιούχοι είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.300 ευρώ, είχαν περικοπή στην επικουρική τους με βάση τα νέα ποσά του επανυπολογισμού.

Οι υπόλοιποι συνταξιούχοι που είχαν άθροισμα κάτω από 1.300 ευρώ έλαβαν και διατήρησαν προσωπική διαφορά. Συνολικά μειώθηκαν τότε 215.000 επικουρικές συντάξεις. Ωστόσο οι κρατήσεις του νόμου 4093, που υπολογίζονται κλιμακωτά με βάση το ύψος του συνταξιοδοτικού εισοδήματος, παρέμειναν αμετάβλητες.

Πηγή: «Εφημερίδα Έθνος της Κυριακής»

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Μπόντο Γκλιμτ – Ολυμπιακός 3-0: Βαριά ήττα για τους Ερυθρόλευκους
7 Μαρτίου, 2025
Φιντάν: «Οι ενέργειες του Αμερικανού προέδρου είναι μια κλήση αφύπνισης για τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ»
6 Μαρτίου, 2025
«Τέλος» το TikTok στην Αλβανία
6 Μαρτίου, 2025
Προκηρύξεις για την πρόσληψη 2.000 ΕΠΟΠ στις Ένοπλες Δυνάμεις
6 Μαρτίου, 2025
Ολυμπιακός: Φωταγωγήθηκε το ΣΕΦ για τα 100 χρόνια του συλλόγου
6 Μαρτίου, 2025
Παναθηναϊκός – Φιορεντίνα 3-2: Μεγάλη νίκη για τους Πράσινους
6 Μαρτίου, 2025
Τουσκ: Πολλά υποσχόμενη η πρόταση Μακρόν για την προστασία της Ευρώπης
6 Μαρτίου, 2025
Πούτιν: Ορισμένοι άνθρωποι έχουν ξεχάσει τι έπαθε ο Ναπολέοντας
6 Μαρτίου, 2025
Ομολόγησε ότι δολοφόνησε το νεογέννητο μωρό της 27 χρόνια αργότερα
6 Μαρτίου, 2025
Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία για αμυντικές δαπάνες και δήλωση στήριξης της Ουκρανίας – Το «Όχι» της Ουγγαρίας
6 Μαρτίου, 2025