Aναδρομικά: Πότε θα γίνει η πληρωμή και πώς θα υπολογιστεί το ποσό

Για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, τα αναδρομικά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι και τις «εκκρεμείς» συντάξεις μίλησε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης.

Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος στα αναδρομικά των συντάξεων, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα υπογραφούν οι αποφάσεις που καθορίζουν το πλαίσιο της πληρωμής των ποσών στους δικαιούχους.

Οι πληρωμές θα πραγματοποιηθούν από 22 έως και 29 Οκτωβρίου και τα ποσά θα είναι «ανεκχώρητα, ακατάσχετα, δεν συμψηφίζονται με άλλες οφειλές του Δημοσίου, είτε σε φόρους είτε σε ασφαλιστικά ταμεία και δε γίνεται παρακράτηση 20% του φόρου. Οι συνταξιούχοι θα πάρουν το σύνολο του ποσού ακέραιο», είπε ο υπουργός.

Όμως, το ποσό που θα λάβει ο κάθε συνταξιούχος ως αναδρομικά, «θα θεωρηθεί του χρόνου ως εισόδημα και θα τακτοποιηθεί με τις κείμενες διατάξεις της φορολογίας εισοδήματος».

Για τους χαμηλοσυνταξιούχους και εκείνους που δεν δικαιούνται αναδρομικά, ο υπουργός ξεκαθάρισε, ότι δεν προβλέπεται να λάβουν κάποιο επίδομα ούτε από το υπουργείο αλλά ούτε και από τον προϋπολογισμό.

Ακόμη, όπως είπε, «όλοι οι κληρονόμοι θα πάρουν τα χρήματά τους» στο σύνολο τους και όχι αναλογικά, αναφερόμενος στην καταβολή των ποσών σε χήρες και κληρονόμους.

Ακόμη, χαρακτήρισε «παθογένεια» τον τρόπο με τον οποίο έβγαιναν μέχρι πρότινος οι συντάξεις, τονίζοντας ότι δεν γίνεται να αλλάξει το ισχύον καθεστώς από τη μία μέρα στην άλλη και ότι δεν προβλέπεται αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση.

Για το νέο ασφαλιστικό, σημείωσε ότι με την αναβάθμιση του συστήματος και τα ηλεκτρονικά μέσα, οι συντάξεις θα βγαίνουν αμέσως, θα είναι συγκεκριμένες και θα ακολουθούν τους δικαιούχους για την υπόλοιπη ζωή τους.

«Το ασφαλιστικό κακοποιήθηκε γιατί χρησιμοποιήθηκε ως πολιτικό εργαλείο απέναντι στην εξαγορά συνειδήσεων και ψηφοφόρων, καταβάλλοντας ποσά που δεν μπορούσε να σηκώσει. Για πρώτη φορά σήμερα μπορούμε να πούμε ότι έχουμε ένα ασφαλιστικό στέρεο, μέχρι το ’70 έχει διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και είναι εγγυημένες οι συντάξεις».

-Ad-