Αναδρομικά σε τρεις δόσεις: Πότε ξεκινά η πληρωμή

Σε τρεις ετήσιες δόσεις αρχής γενομένης από το 2021 σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να καταβάλει τα αναδρομικά ύψους 4 δισ. ευρώ περίπου στους παλιούς συνταξιούχους πριν από τον νόμο Κατρούγκαλου για το 10μηνο που μεσολαβεί από 10/6/2015 έως 1 1/5/2016 δηλαδή μετά τη δημοσίευση των προηγούμενων αποφάσεων του ΣτΕ και μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου εφόσον φυσικά υπάρξει θετική απόφαση από το ΣτΕ.

Η απόφαση του ΣτΕ εκτιμάται ότι θα εκδοθεί μετά το Πάσχα και το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει να δοθούν τα αναδρομικά του δεκαμήνου. Σύμφωνα με «ΤΑ ΝΕΑ», στον προϋπολογισμό του 2020 δεν προβλέπεται η καταβολή ούτε ενός ευρώ για αναδρομικά συνταξιούχων. Ετσι εκτιμάται ότι η καταβολή της πρώτης δόσης θα γίνει το 2021, της δεύτερης το 2022 και της τρίτης το 2023.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο υπό ψήφιση ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπεται συμπληρωματική χρηματοδότηση ύψους 0,5% του ΑΕΠ από εφέτος και για κάθε χρόνο εφεξής για προσαρμογές και στο ασφαλιστικό. Αυτό το κονδύλι το οποίο για το 2020 ανέρχεται σε πάνω από 900 εκατ ευρώ θα χρησιμοποιείται όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο για τις αυξήσεις τις οποίες προβλέπει για κύριες και επικουρικές συντάξεις λόγω των πρόσφατων αποφάσεων του ΣτΕ, αλλά και άλλα μέτρα κοινωνικής πολιτικής.

Το κόστος για τις αυξήσεις στις συντάξεις εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε ετήσια βάση κοντά στα 500 εκατ. ευρώ. Συνεπώς θα περισσέψουν γύρω στα 400-450 εκατ ευρώ τα οποία σχεδιάζεται να διατεθούν σε χαμηλοσυνταξιούχους και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες πριν από το τέλος του έτους.