Αναδρομικά: Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγουν ξανά συνταξιούχοι

Στο “μικροσκόπιο” της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας μπαίνει το θέμα της αναδρομικών των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα.

Κι αυτό καθώς το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων και τρία ακόμα σωματεία προσέφυγαν καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης του υπουργού Εργασίας (Φ.11321/35005/1528 14.10.2020) για τα αναδρομικά τους, όπως προκύπτουν από επιστροφές μειώσεων των συντάξεων τους. Οι συνταξιούχοι υποστηρίζουν πως η επίμαχη απόφαση είναι αντίθετη, στο Σύνταγμα, στην ΕΣΔΑ και στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

Οι συνταξιούχοι στρέφονται κατά της απόφασης του υπουργού εργασίας ζητώντας να ακυρωθεί και επισημαίνοντας πως δεν προβλέπει την επιστροφή των σχετικών περικοπών των επικουρικών συντάξεων και των δώρων που επιβλήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο. Ωστόσο, όπως λένε οι συνταξιούχοι αυτές οι περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις του ΣτΕ. Την ίδια στιγμή, οι συνταξιούχοι επισημαίνουν ότι το υπουργείο Εργασίας σε διάταξη νόμου (ν. 4714/2020 άρθρο 114, παρ. 3), αναφέρει ότι με την καταβολή των αναδρομικών, «αποσβένυνται» τυχόν άλλες διεκδικήσεις συνταξιούχων για περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα, σε σχέση με τους δύο «μνημονιακούς νόμους» (4051 και 4093/2012) οι διατάξεις των οποίων κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Επιπλέον, τονίζουν πως ο νομοθέτης δεν μπορεί «να θεσπίζει απόσβεση αναγνωρισμένων απαιτήσεων με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις».

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Καθηγήτριες καταγγέλλουν σεξουαλική παρενόχληση από προϊστάμενό τους
13 Φεβρουαρίου, 2025
Υποψήφια η Σαουδική Αραβία για τη συνάντηση Τραμπ – Πούτιν
13 Φεβρουαρίου, 2025
Στο 8ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Φιλαδέλφειας ο Μητσοτάκης
13 Φεβρουαρίου, 2025
Ταυτοποιήθηκε το άτομο που επιτέθηκε σε αστυνομικό σε αγώνα καλαθοσφαίρισης στην Πάτρα
13 Φεβρουαρίου, 2025
Απεργία ΠΝΟ: Δεμένα τα πλοία σε όλη τη χώρα την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου
13 Φεβρουαρίου, 2025
Γυναικοκτονία στις Σέρρες: 55χρονος σκότωσε τη σύζυγό του με κυνηγετικό όπλο
13 Φεβρουαρίου, 2025
Αμάντα Μανωλάκου: «Η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι πια φίλη μου»
13 Φεβρουαρίου, 2025
Νέα μήνυση εις βάρος του Κέβιν Σπέισι για σεξουαλική επίθεση
13 Φεβρουαρίου, 2025
Τουλάχιστον πέντε νεκροί μετά από έκρηξη σε εμπορικό κέντρο της Ταϊβάν
13 Φεβρουαρίου, 2025
Σύγκρουση λεωφορείου με μοτοσικλέτα στο Χαλάνδρι
13 Φεβρουαρίου, 2025