Αναδρομικά: Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγουν ξανά συνταξιούχοι

Στο “μικροσκόπιο” της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας μπαίνει το θέμα της αναδρομικών των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα.

Κι αυτό καθώς το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων και τρία ακόμα σωματεία προσέφυγαν καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης κατά της απόφασης του υπουργού Εργασίας (Φ.11321/35005/1528 14.10.2020) για τα αναδρομικά τους, όπως προκύπτουν από επιστροφές μειώσεων των συντάξεων τους. Οι συνταξιούχοι υποστηρίζουν πως η επίμαχη απόφαση είναι αντίθετη, στο Σύνταγμα, στην ΕΣΔΑ και στον Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη.

Οι συνταξιούχοι στρέφονται κατά της απόφασης του υπουργού εργασίας ζητώντας να ακυρωθεί και επισημαίνοντας πως δεν προβλέπει την επιστροφή των σχετικών περικοπών των επικουρικών συντάξεων και των δώρων που επιβλήθηκαν κατά τη μνημονιακή περίοδο. Ωστόσο, όπως λένε οι συνταξιούχοι αυτές οι περικοπές κρίθηκαν αντισυνταγματικές με αμετάκλητες αποφάσεις του ΣτΕ. Την ίδια στιγμή, οι συνταξιούχοι επισημαίνουν ότι το υπουργείο Εργασίας σε διάταξη νόμου (ν. 4714/2020 άρθρο 114, παρ. 3), αναφέρει ότι με την καταβολή των αναδρομικών, «αποσβένυνται» τυχόν άλλες διεκδικήσεις συνταξιούχων για περικοπές σε επικουρικές συντάξεις και δώρα, σε σχέση με τους δύο «μνημονιακούς νόμους» (4051 και 4093/2012) οι διατάξεις των οποίων κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Επιπλέον, τονίζουν πως ο νομοθέτης δεν μπορεί «να θεσπίζει απόσβεση αναγνωρισμένων απαιτήσεων με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις».

-Ad-