Αναδρομικά: Τα επικρατέστερα σενάρια για το πότε θα δοθούν

Αναδρομικά: Στάση αναμονής κρατεί η Κυβέρνηση στο «καυτό» θέμα των αναδρομικών και οι συνταξιούχοι από την πλευρά τους βρίσκονται στο «κόκκινο» – H κυβέρνηση θα περιμένει το σύνολο των αποφάσεων του ΣΤΕ.

: Τα πάντα θα κριθούν από τα πλήρη κείμενα των αποφάσεων του ΣτΕ. Οι συνταξιούχοι και όχι άδικα ζητούν απαντήσεις για το το εύρος του χρονικού διαστήματος στο οποίο πρέπει να καταβληθούν τα αναδρομικά.

Άλλο ένα εξάμηνο τουλάχιστον θα συνεχιστεί η αγωνία των 2.5 εκ συνταξιούχων που περιμένουν την επιστροφή των αναδρομικών μετά την απόφαση του ΣτΕ. Ο αρμόδιος υφυπουργός Νότης Μηταράκης ήταν ξεκάθαρος ότι η κυβέρνηση θα περιμένει το σύνολο των αποφάσεων του ΣΤΕ προκειμένου να εκτιμηθεί το συνολικό κόστος των αναδρομικών στον προϋπολογισμό. «Εάν δεν ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία στο ΣτΕ, εάν δεν καθαρίσει η εικόνα και δεν ξέρουμε ποιο είναι το τελικό ποσό με το οποίο επιβαρύνεται το ασφαλιστικό μας σύστημα, δεν μπορούμε να προγραμματίσουμε καμία αποπληρωμή» ανέφερε χαρακτηριστικά αποκλείοντας την λήψη απόφασης εντός του 2019.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα επικρατέστερα σενάρια είναι δύο:

  • Να δοθούν αναδρομικά ποσά 42 μηνών ( από τον Ιούνιο του 2015)
  • Να δοθούν αναδρομικά ενός 10μήνου (από την απόφαση του ΣτΕ του 2015 έως την ψήφιση του ν. Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016).

Το δεύτερο σενάριο όπως όλα δείχνουν είναι το επικρατέστερο και «συμφέρει» την Κυβέρνηση καθώς έχει το μικρότερο δημοσιονομικό κόστος.

Μάλιστα σύμφωνα με νομικούς «κλειδωμένη» θεωρείται η επιστροφή των αναδρομικών μόνο για το 10μηνο που μεσολαβεί ανάμεσα στην προηγούμενη απόφαση του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015 και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016. Για τον προϋπολογισμό ο «λογαριασμός» ακόμα και για το 10μηνο ανεβαίνει στα 4 δις ευρώ. Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζεται το υπουργείο η επιστροφή των αναδρομικών θα γίνει σε πολλές δόσεις από 60 έως 72 και σε βάθος χρόνου.

Τα ποσά των

Τα ποσά κυμαίνονται από 667 ευρώ έως και 7.340 ευρώ σε περίπτωση που συμπεριληφθούν τα κομμένα δώρα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσο και να περίμεναν οι συνταξιούχοι, τα χρήματα τους τα πάρουν σίγουρα – ανεξάρτητα αν ο συνταξιούχος έχει υποβάλει ή όχι αγωγή.

Στο υπουργείο Εργασίας συστήθηκε ομάδα εργασίας ώστε να καταρτίσει σχέδιο νόμου με συμμόρφωση στο Ασφαλιστικό, με στόχο η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία να εκδηλωθεί έως τέλος του έτους.

Όλα θα κριθούν από το νέο έτος. Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, στον κοινωνικό προϋπολογισμό του 2020 υπάρχουν οι κοινωνικές μεταβιβάσεις από την κεντρική κυβέρνηση στον ΕΦΚΑ που στηρίζει το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει τονίσει πως είναι δεδομένο πως τα αναδρομικά θα δοθούν.

Συντάξεις χηρείας

Με τις συντάξεις του Νοεμβρίου, στα τέλη Οκτωβρίου θα λάβουν τα αναδρομικά των αυξήσεων περίπου 60.000 δικαιούχοι συντάξεων χηρείας που έλαβαν τα νέα αυξημένα ποσά χωρίς τα αναδρομικά τον προηγούμενο μήνα. Τα αναδρομικά που θα λάβουν ανέρχονται σε έως και 1.160 ευρώ.

Να υπενθυμίσουμε ότι για αυτή κατηγορία δικαιούχων που έλαβαν σύνταξη χηρείας μετά την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου (μετά τις 13 Μαίου 2016) δικαιούνται από τον περασμένο Ιούνιο σύνταξη σε ποσοστό 70% βάσει των διατάξεων που είχαν ψηφιστεί τον Μάιο (από 50%). Ωστόσο η τεχνική διαδικασία επανυπολογισμού των συντάξεων λόγω θανάτου ολοκληρώθηκε μόλις τον περασμένο μήνα με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν αναδρομικά 4 μηνών για το χρονικό διάστημα Ιούνιος – Σεπτέμβριος 2019.

-Ad-