Ανακοίνωσε Αλμέιδα η ΑΕΚ

Από σήμερα ξεκινά επίσημα η «εποχή Ματίας Αλμέιδα» για την ΑΕΚ. Η «κιτρινόμαυρη» ΠΑΕ ανακοίνωσε τη συνεργασία με τον Αργενινό προπονητή ο οποίος είχε ήδη υπογράψε το συμβόλαιό του, διάρκειας 2+1 χρόνων. Ο νέος τεχνικός της Ένωσης αναμένεται τις προσεχείς ημέρες στη χώρα μας, για τρίτη φορά. Η πρώτη τον περασμένο μήνα όταν οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια και η δεύτερη στις αρχές Μαϊου, όπου διέμεινε για περίπου μία εβδομάδα και παρακολούθησε αγώνες της ομάδας για τα play off της Super League.

Ο 48χρονος Ματίας Αλμέιδα, δεν έχει προπονητική εμπειρία από την Ευρώπη, αφού η διαδρομή του έως τώρα είχε σταθμούς την Αργεντινή (Ρίβερ Πλέιτ, Μπάνφιλντ), το Μεξικό (Σίβας Γουαδαλαχάρα) και τις ΗΠΑ (Σαν Χοσέ). Η ευρωπαϊκή κουλτούρα όμως, και δη η μεσογειακή, μόνο άγνωστη δεν του είναι αφού διετέλεσε περίπου για μία δεκατία ποδοσφαιριστής της Σεβίλης, της Λάτσιο, της Πάρμα, της Ίντερ και της Μπρέσια από το 1996 έως το 2005. Το ίδιο διάστημα ήταν βασικό στέλεχος της εθνικής Αργεντινής, ως μέλος μιας εκπληκτικής φουρνιάς που ανέδειξε παίκτες όπως ο Ρομπέρτο Αγιάλα και ο Χαβιέρ Ζανέτι. Η πιο μεγάλη στιγμή της καριέρας του με την «Αλμπισελέστε» ήταν η συμμετοχή στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα με τρομερούς συμπαίκτες όπως οι δύο προαναφερθέντες και επίσης ο Κρέσπο, ο Τσαμότ, ο Ορτέγκα, ο «Πιόχο» Λόπες. Όμως γνώρισε την ήττα 2-1 στο 90΄ από τη Νιγηρία και έχασε την ευκαιρία να κατακτήσει το πρώτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο της Αργεντινής σε ομαδικό άθλημα. Ευκαιρία που οκτώ χρόνια αργότερα αξιοποίησαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και στο ποδόσφαιρο, αλλά και στο μπάσκετ.

Η επίσημη ανακοίνωση:

«Η ΠΑΕ ΑΕΚ ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με τον προπονητή Ματίας Αλμέιδα. Ο Αργεντινός τεχνικός υπέγραψε συμβόλαιο έως το καλοκαίρι του 2024, με την ομάδα μας να διατηρεί δικαίωμα ανανέωσης για έναν ακόμη χρόνο.

Ο Ματίας Αλμέιδα γεννήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 1973 στην πόλη Αζούλ της Αργεντινής. Πραγματοποίησε μια σπουδαία καριέρα ως ποδοσφαιριστής, έχοντας αγωνιστεί μεταξύ άλλων σε Ρίβερ Πλέιτ, Σεβίλλη, Λάτσιο, Πάρμα, Ίντερ και Μπρέσια, ενώ φόρεσε 40 φορές τη φανέλα της Εθνικής Αργεντινής. Στη διάρκεια της ποδοσφαιρικής του καριέρας κατέκτησε Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης (1999, Λάτσιο), Σούπερ Καπ Ευρώπης (2000, Λάτσιο), Κόπα Λιμπερταδόρες (1996, Ρίβερ Πλέιτ), πρωτάθλημα Ιταλίας, τρία Κύπελλα Ιταλίας και τρία πρωταθλήματα στην Αργεντινή.

To 2011 κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια ως ποδοσφαιριστής της Ρίβερ Πλέιτ και ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της σε μια δύσκολη περίοδο για τον ιστορικό σύλλογο της Αργεντινής, ο οποίος υπό την καθοδήγησή του κατέκτησε το πρωτάθλημα της Β’ κατηγορίας και επέστρεψε στην Α’ εθνική Αργεντινής. Μάλιστα αναδείχθηκε προπονητής της χρονιάς (2011-12) για την Primera B Nacional.

Τον Νοέμβριο του 2012 αποχώρησε από τη Ρίβερ και τον Απρίλιο του 2013 ανέλαβε την Μπάνφιλντ, με την οποία πέτυχε τον ίδιο στόχο, ανεβάζοντας την στην πρώτη κατηγορία ως πρωταθλήτρια, με τον ίδιο να κερδίζει και πάλι τον τίτλο του προπονητή της χρονιάς (2013-14).

Επόμενος σταθμός της προπονητικής του καριέρας ήταν η Γκουανταλαχάρα του Μεξικό, την οποία ανέλαβε με στόχο να την επαναφέρει στην κορυφή. Κάτι που πέτυχε, αφού στα τρία χρόνια που είχε τα ηνία της την οδήγησε στην κατάκτηση ενός πρωταθλήματος (2017), δύο κυπέλλων (2015, 2017), ενός σούπερ καπ (2016), αλλά και του Τσάμπιονς Λιγκ Κεντρικής Αμερικής (2018), κερδίζοντας και τον τίτλο του κορυφαίου προπονητή της διοργάνωσης.

Τον Οκτώβριο του 2018 ο Ματίας Αλμέιδα αποφάσισε να «μετακομίσει» στο MLS αναλαμβάνοντας την τεχνική ηγεσία των Σαν Χοσέ Έρθκουεϊκς, παραμένοντας στην ομάδα της Καλιφόρνια έως τις 18 Απριλίου του 2022, όταν και αποφάσισε να αποχωρήσει.

Μάτι, καλωσόρισες στην οικογένεια της ΑΕΚ!

Καλή επιτυχία στο νέο, πολύ μεγάλο κεφάλαιο στην Ιστορίας της ομάδας μας!»

-Ad-