Ανακοινώσεις Χαρδαλιά: Παράταση lockdown, ωράριο 9-5 – Αυτά ανοίγουν

Το πράσινο φως για να ανοίξει παντού το σύνολο του λιανεμεποριούμε τη μέθοδο του ραντεβού (click in shop) και του click away, αλλά μόνο με click away στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές από την πανδημία έδωσαν οι λοιμωξιολόγοι πριν από λίγο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή των ειδικών που συνεδριάζει από τις 10 το πρωί εισηγείται άνοιγμα όλων των καταστημάτων.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η λειτουργία θα γίνει με τις εξής προϋποθέσεις:

α)Λειτουργία με click away στις κόκκινες περιοχές

β) λειτουργία με click away Click in shop στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Οι λεπτομέρειες θα ανκοινωθούν το απόγευμα από τον υγυπουργό Πολιτικής προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, καθώς και αν θα υπάρχουν εξαιρέσεις για κάποια καταστήματα.

Ανοίγουν τα κομμωτήρια

Μετά το λιανεμπόριο, οι λοιμωξιολόγοι ενέκριναν και το άνοιγμα των κομμωτηρίων, απομένοντας η επίσημη ανακοίνωση για να γίνει ένα ακόμα βήμα προς την επιστροφή στην κανονικότητα. Προφανώς θα ισχύουν αυστηροί περιορισμοί, όπως η αποστολή sms, μειωμένος αριθμός πελατών και πάντα η χρήση μάσκας.

Το γνωστό SMS

Για την είσοδο δε κατάστημα θα ισχύει ο περιορισμός ατόμων αναλογα με τα τετραγωνικά του καταστήματος, θα τηρούνται αυστηρά τα υγειονομικά μέτρα, ενώ οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν στείλει sms στο 13033 με κωδικό 2 (μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα).

Προς άνοιγμα των εκκλησιών

Το άνοιγμα των Ιερών Ναών από την Κυριακή 24 Ιανουαρίου αποφάσισε σήμερα η κυβέρνηση, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα OrthodoxTimes.gr.

Η επιτροπή λοιμωξιολόγων εισηγήθηκε θετικά και η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξουν οι Ναοί της χώρας, με την προϋπόθεση της τήρησης όλων των υγειονομικών μέτρων προφύλαξης.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι ιεροί ναοί θα είναι ανοικτοί για τους πιστούς και οι ιερές ακολουθίες θα τελούνται με την παρουσία ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. και ανώτατο όριο εντός του Ιερού Ναού τα 50 άτομα.

Παράταση του lockdown – Ωράριο κυκλφορίας – Νέα πρόστιμα

Ο υφυπουργός Προστασίας, στην καθιερωμένη ενημέρωση της Παρασκευής, θα γνωστοποιήσει πως το lockdown θα πάρει παράταση, κάτι που σημαίνει πως θα συνεχίζει να ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 έως τις 5:00 και οι πολίτες για τις μετακινήσεις τους θα πρέπει να αποστέλουν SMS στο 13033.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τα πρόστιμα για παραβίαση των μέτρων κατά του κορονοϊού αυξάνονται από τα 300 στα 500 ευρώ. Όπως ανέφερε, ενόψει του σταδιακού ανοίγματος της οικονομίας θα υπάρξουν αυξημένοι έλεγχοι ενώ όπως είπε το πρόστιμο για τους παραβάτες των μέτρων θα αυξηθεί από τα 300 στα 500 ευρώ, ώστε –όπως σημείωσε– να αναθερμάνουμε την οικονομία, χωρίς να βάλουμε σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

Τι θα γίνει με Γυμνάσια και Λύκεια

Την ίδια ώρα, αν και Δημοτικά, Νηπιαγωγεία και σχολεία Ειδικής Αγωγής λειτουργούν ήδη από τη Δευτέρα, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, θολό παραμένει το τοπίο όσον αφορά στην επιστροφή των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων στα θρανία, καθώς η πλειονότητα των λοιμωξιολόγων εκφράζει ανησυχίες και φόβους για νέα έξαρση της πανδημίας από το παράλληλο άνοιγμα εκπαίδευσης και λιανεμπορίου.

Το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου εξετάστηκε και απορρίφθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση της Επιτροπής του υπουργείου Υγείας, ενώ το θέμα αναμένεται να τεθεί ξανά στο «τραπέζι» την ερχόμενη εβδομάδα.

Αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο εμφανίζεται και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, λέγοντας ότι υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες, καθώς οι εκπαιδευτικοί διδάσκουν και στην Α’ και Β’ Λυκείου. «Σε κάθε περίπτωση θα συζητηθεί όπως κάνουμε για κάθε απόφαση που αφορά στην Παιδεία», δήλωσε χαρακτηριστικά. Επιχειρησιακά, ωστόσο, όλα είναι έτοιμα για να ξεκινήσουν τα Γυμνάσια και τα Λύκεια όταν το υποδείξει η επιτροπή.