Ανάσα ικανοποίησης από την πρόταση της Κομισιόν για συνολικά 43,5 δις ευρώ στην Ελλάδα

Mεγάλη ικανοποίηση προκάλεσε στην κυβέρνηση η σημερινή πρόταση της Κομισιόν, με την οποία δίνεται το πράσινο φως για την αποδέσμευση 500 δις ευρώ για επιχορηγήσεις και 250 δισεκατομμύρια για δάνεια, πόροι που θα διανεμηθούν στα κράτη-μέλη, τις περιφέρειες και τους τομείς της οικονομίας που έχουν πληγεί βαρύτερα από την κρίση.

Σύμφωνα με την πρόταση της Επιτροπής, η Ελλάδα θα λάβει συνολικά 43,5 δισ. ευρώ με το καθαρό όφελος να ανέρχεται σε 33 δισ. ευρώ, καθώς η συνεισφορά της για την αποπληρωμή των 750 δισ. ευρώ που θα δανεισθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από τις αγορές, προβλέπεται στα 10,1 δισ. ευρώ. Από το συνολικό αυτό ποσό περίπου 22,5 με 23 δισ. αφορούν στην Ελλάδα, υπό μορφή επιδοτήσεων, συν περίπου 10 δισ. επιπλέον υπό τη μορφή δανεισμού.

Ενδεικτικό της σημασίας που έχει για τη χώρα μας η συγκεκριμένη πρόταση, όπως παρατηρούν κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα, είναι ότι μόνο τρεις χώρες και συγκεκριμένα η Γερμανία, η Γαλλία και η Πολωνία θα λάβουν μεγαλύτερα ποσά σε απόλυτους αριθμούς σε επιχορηγήσεις από την Ελλάδα.

Mε ανάρτησή του στο twitter, ο πρωθυπουργός Κυρ. καλωσόρισε την τολμηρή, όπως τη χαρακτήρισε, πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης:
«Καλωσορίζουμε την τολμηρή πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ένα πακέτο 750 δισ. ευρώ, κυρίως με τη μορφή επιχορηγήσεων μέσω κοινής έκδοσης χρέους.
Ο πήχης έχει τοποθετηθεί ψηλά. Τώρα εξαρτάται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι το φιλόδοξο σχέδιο της Κομισιόν πληροί τις τέσσερις προϋποθέσεις που από την αρχή είχε θέσει η Ελλάδα για το «Ταμείο Ανάκαμψης»:
– Να είναι μεγάλο και φιλόδοξο.
– Να είναι ευέλικτο.
– Να βασίζεται περισσότερο σε επιχορηγήσεις και λιγότερο σε δάνεια.
– Να χρηματοδοτηθεί από κοινό ευρωπαϊκό δανεισμό.

Όπως σημείωσε ο κ. Πέτσας, η Ελλάδα είναι από τις χώρες που επωφελούνται περισσότερο από τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς το ενισχυμένο «χρηματοδοτικό πακέτο» που της αναλογεί, ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, αντανακλά την ενισχυμένη αξιοπιστία της. Η Κυβέρνηση θα το αξιοποιήσει για να πυροδοτήσει τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας προς όφελος όλων των Ελλήνων. Με σύνεση και υπευθυνότητα, δεν θα το ξοδέψουμε, αλλά θα το επενδύσουμε για να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα.

-Ad-