Ο μήνας που ξεκινάει από σήμερα, είναι ίσως ο κρισιμότερος μετά την απόφαση του πρωθυπουργού για ολικό lock down στη χώρα, καθώς περίπου στα μέσα με τέλη Ιουνίου θα υπάρχει μία ασφαλής εικόνα τόσο για την πορεία του ιού, μετά την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων, όσο όμως και με τις προοπτικές για επανεκκίνηση της οικονομίας, με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες από την πανδημία.
Το κρισιμότερο, ίσως, στοίχημα, είναι αυτό του τουρισμού, ο οποίος αποτελεί τη «βαριά βιομηχανία» της χώρας, αλλά και γενικότερα η οικονομία, η οποία ήδη καταγράφει βαθιά ύφεση, με επαγγελματικές ομάδες και εργαζόμενους να προωθούν καθημερινά αιτήματα στήριξης προς το κράτος.
Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης επέλεξε χθες Κυριακή, να βάλει φρένο στη συζήτηση που έχει φουντώσει περί επικείμενων αλλαγών στην κυβέρνηση, διαμηνύοντας μέσω συνεργατών του, ότι «ανασχηματισμός δεν γίνεται εν μέσω κρίσης».
Αυτό σημαίνει ότι ο ανασχηματισμός δεν θα γίνει άμεσα και όχι ότι αναβάλλεται επ αόριστον, καθώς, είναι παραπάνω από προφανές ότι στη συμπλήρωση ενός χρόνου κυβερνητικού βίου της Νέας Δημοκρατίας και με νωπή την δύσκολη εμπειρία διαχείρισης της πανδημίας, θα απαιτηθούν διορθωτικές κινήσεις. Η αξιολόγηση των υπουργών και υφυπουργών είναι διαρκής και ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη συνολική εικόνα των αλλαγών στις οποίες θα προχωρήσει στον κατάλληλο χρόνο. Ποιόος είναι αυτός; Είτε κοντά στα πρώτα γενέθλια της κυβέρνησης, δηλαδή στο πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, είτε στις αρχές του Σεπτεμβρίου, οπότε, μαζί με τα σχολεία, ξεκινάει και η νέα πολιτική σαιζόν.
Τα κριτήρια του ανασχηματισμού, όποτε γίνουν, θα υπηρετούν τρεις βασικούς στόχους: Την ανάληψη καίριων κυβερνητικών ευθυνών από τεχνοκράτες που έχουν άριστη γνώση των τομέων ευθύνης τους ( όπως συνέβη με το «δίδυμο» Τσιόδρα-Χαρδαλιά, κατά την πανδημία )την ενίσχυση του κεντρώου, μεταρρυθμιστικού προφίλ της κυβέρνησης και την ενίσχυση τομέων που θεωρούνται κρίσιμοι για την μετά – κορωνοϊό εποχή στη χώρα ( ή και προ ενός πιθανού νέου κύματος ) από το φθινόπωρο.
Ηδη, στους πολιτικούς διαδρόμους, σχεδόν προεξοφλείται η αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, μετά την αστοχία του κ. Γ. Βρούτση με την ιστορία των Vouchers στους επιστήμονες ( και όχι μόνο ), ενώ πολύ πιθανή θεωρείται και η μετακίνηση ή έξοδος από την κυβέρνηση του υπουργού Τουρισμού κ. Χάρη Θεοχάρη. Εξίσου πιθανές θεωρούνται και οι αλλαγές στις ηγεσίες των υπουργείων Αμυνας και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με τους κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο και Γιάννη Πλακιωτάκη να βρίσκονται προ της εξόδου από την κυβέρνηση.
Πάντα, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, θα υπάρξουν σημαντικές μετακινήσεις και σε άλλα υπουργεία. Ακούγεται έντονα, πχ, ότι ο κ. Μάκης Βορίδης θα παραμείνει στην κυβέρνηση αλλά όχι στο ίδιο υπουργείο, ενώ ανάλογα σενάρια διακινούνται για τον κ. Αδωνη Γεωργιάδη και την κ. Λίνα Μενδώνη ( η οποία δεν είναι βέβαιο ότι θα παραμείνει στην κυβέρνηση ).
Ακόμα μεγαλύτερες θα είναι οι αλλαγές στους υφυπουργούς, καθώς τουλάχιστον 8 νυν υφυπουργοί αναμένεται να δουν την έξοδο από την κυβέρνηση στον πρώτο ανασχηματισμό, μεταξύ αυτών οι Λευτέρης Αυγενάκης, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Γιάννης Τσακίρης, Βασίλης Διγαλάκης, Δόμνα Μιχαηλίδου, Δημήτρης Κράνης κ.α.
Αντιστοίχως, εξαιρετικά πιθανή θεωρείται η συμμετοχή στο νέο υπουργικό σχήμα του πρώην Ευρωπαίου Επίτροπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ Γιάννη Μανιάτη ο οποίος σε πρόσφατο tweet του έγραψε χαρακτηριστικά ότι «επαναλαμβάνω ότι ασχολούμαι μόνο με τα ακαδημαικά μου καθήκοντα και τους φοιτητές μου»
Επαναλαμβάνω ότι ασχολούμαι μόνο με τα ακαδημαικά μου καθήκοντα και τους φοιτητές μου
— Yannis Maniatis (@Yannis_Maniatis) May 15, 2020
( ή της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου η οποία πρόσφατα προσλήφθηκε στην Coca Cola), του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΝΔ Σπήλιου Λιβανού,η αναβάθμιση των κ. Νίκο Χαρδαλιά και Αλκιβιάδη Στεφανή κα.
Kαι βέβαια, αναμένονται πολλές εσωτερικές μετακινήσεις υπουργών αλλά και υφυπουργών, από τους λίγους που θα παραμείνουν στην κυβέρνηση.