Ανασχηματισμός: Φεύγουν υπουργοί και υφυπουργοί – Γρίφος οι πρόωρες εκλογές

Ο ανασχηματισμός και οι πρόωρες εκλογές δεν προαναγγέλλονται. Αυτός είναι και κυρίως ο λόγος που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας πρόσφατα στην εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών σε ερώτημα που δέχτηκε τόνισε ότι «Το ζήτημα των ενδεχόμενων ανασχηματισμών ή των ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών συγκινεί τα Μέσα Ενημέρωσης και τους δημοσιογράφους και αρέσκονται στην αναπαραγωγή αυτών των θεμάτων. Αυτό που θέλουμε να είναι ξεκάθαρο σήμερα είναι ότι δεν υπάρχει στο μυαλό του πρωθυπουργού καμία σκέψη ούτε για εκλογές ούτε για ανασχηματισμό».

Σήμερα καθώς η κυβέρνηση οδεύει αργά και σταθερά στον εορτασμό του πρώτου έτους από τον σχηματισμό της παρά το όσα εκ καθήκοντος υποστηρίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, η εφημερίδα «Πρασκήνιο» αναφέρει ότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είναι έτοιμος να προχωρήσει στον πρώτο ανασχηματισμό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να ανακατέψει για τα καλά την τράπουλα και θα αιφνιδιάσει αρκετούς μια και όπως έχει αποδείξει δεν κάνει κινήσεις χωρίς ουσία και θα δημιουργήσει ένα νέο υπουργείο. Αυτό της οικογενειακής πολιτικής που θα δώσει το στίγμα τόσο ιδεολογικά όσο και πραγματικά εάν αναλογιστούμε ότι το δημογραφικό είναι βόμβα στα θεμέλια του ελληνικού πληθυσμού.

Ακολουθεί ένα απόσπασμα από το δημοσίευμα της εφημερίδας «Παρασκήνιο»: 

Σύμφωνα με πληροφορίες τρεις υπουργοί βλέπουν ήδη την πόρτα της εξόδου ενώ κάποιοι θα μετακομίσουν για άλλες πολιτείες. Το πρόσωπο που φέρεται ότι θα επιστρέψει στην ελληνική πολιτική σκηνή είναι ο πρώην επίτροπος της χώρας μας και πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο κ. Αβραμόπουλος φλερτάρει με το υπουργείο Ανάπτυξης ενώ εάν επιλεγεί η μετακίνηση του κ Νίκου Δένδια από το υπουργείο Εξωτερικών στο υπουργείο Άμυνας ίσως ο τ. επίτροπος κατευθυνθεί στα παλιά του λημέρια. Εάν τελικά ο κ Αβραμόπουλος πάει στο Ανάπτυξης ο. κ Άδωνις Γεωργιάδης ο οποίος θεωρείται επιτυχημένος αλλά ο πρωθυπουργός τον εμπιστεύεται απόλυτα για τις δύσκολες αποστολές θα κατευθυνθεί αναβαθμισμένος προς το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας που είναι εθνικής σημασίας όπου με τη σειρά του θα δημιουργήσει ντόμινο. Ο Κωστής Χατζηδάκης ενδέχεται να βρεθεί στο υπουργείο Παιδείας ενώ φαίνεται να αναχωρεί από το Ενέργειας ο υφυπουργός αρμόδιος για τις ιδιωτικές επενδύσεις Γιάννης Τσακίρης.

Η μετακίνηση του κ. Χατζηδάκη στο Παιδείας δεν σημαίνει ότι η κα Νίκη Κεραμέως θα πάει σπίτι της. Το αντίθετο θα μετακινηθεί σε ένα υπουργείο που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης το θεωρεί κομβικό Και δεν είναι άλλο από το νεοϊδρυθέν υπουργείο οικογενειακής πολιτικής. Στο υπουργείο Οικονομικών δύσκολα θα υπάρξουν αλλαγές με μόνη ίσως εξαίρεση αυτή του υφυπουργού Γεώργιου Ζαββού.

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποτελεί έναν μεγάλο γρίφο Και αυτό γιατί ο πολλά υποσχόμενος Μιχάλης Χρυσοχοίδης ξεφούσκωσε στην πορεία. Οι χειρισμοί του στο Μεταναστευτικό απεδείχθησαν φιάσκο δημιούργησαν πολλά προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες αλλά και πολλές τριβές στις σχέσεις του με υπουργούς. Αν παραμείνει ο κ Χρυσοχοΐδης θα δεχτεί ακόμη ένα χτύπημα μια και από υπέρ υπουργός θα μείνει μόνο με την ΕΛ.ΑΣ Και αυτό γιατί ο κ. Μητσοτάκης σκέπτεται να αναβαθμίσει και άλλο τον Ν. Χαρδαλιά και να τον κάνει υπουργό δίνοντάς του και τον έλεγχο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Σε περίπτωση που δεν δεχτεί λόγω χαρακτήρος μια ακόμη μείωση θα γίνει υπουργός ο μεθοδικός Λευτέρης Οικονόμου.

Στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων φαίνεται ότι θα υπάρχει μεγάλη αλλαγή. Ο Γιάννης Βρούτσης αποχωρεί όπως και η Δόμνα Μιχαηλιδου. Εκεί φέρεται ως βασικός υποψήφιος ο Βασίλης Οικονόμου αλλά και ο Στ. Πέτσας είναι ένας εκ των μνηστήρων σε περίπτωση που αποχωρήσει από εκπρόσωπος. Ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης θα σωθεί μόνο από ένα θαύμα. Και αυτό γιατί έκανε ένα μοιραίο λάθος με κάτι που είπε και έγινε γνωστό. Να σημειώσουμε ότι παράλληλα του χρεώνουν τη διαρροή του σχεδίου της κυβέρνησης για τον τουρισμό σε στελέχη της ΟΝΝΕΔ αλλά και θέματα που αφορούν τους χειρισμούς για την ενίσχυση της Aegean.

Αλλαγές φαίνεται ότι θα έχουμε και στο υπουργείο Υγείας. Παρά το ότι ο Βασίλης Κικίλιας πιστώνεται τη διαχείριση της πανδημίας φέρεται να μετακινείται προς τον Πειραιά και το υπουργείο Ναυτιλίας και στο Υγείας να καταφθάνει ο Κώστας Τσιάρας από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Φαβορί για τη θέση του είναι ο Ευριπίδης Στυλιανίδης αλλά και ο Κώστας Τζαβάρας. Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης δείχνει ότι θα παραμείνει στο υπουργείο Υγείας.

Αλλαγές θα έχουμε και στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η κα Λίνα Μενδώνη δημιούργησε τεράστιο πρόβλημα με τους χειρισμούς της με αποκορύφωμα τη στήριξη του καλλιτεχνικού κόσμου μέσα στην πανδημία. Μη σας κάνει έκπληξη εάν εκεί τοποθετηθεί ο Θοδωρής Ρουσόπουλος. Ενώ τη θέση διεκδικεί και η κα Όλγα Κεφαλογιάννη που θεωρείται δεδομένο ότι θα επιστρέψει σε κυβέρνηση ΝΔ. Προς αποχώρηση θεωρείται και ο Λευτέρης Αυγενάκης που χρεώθηκε πολλά περισσότερα από όσα του αναλογούσαν στην ηλεκτρική καρέκλα που έκατσε. Στο υπουργείο Εσωτερικών ο Τάκης Θεοδωρικάκος θεωρείται ακλόνητος και από κοντά ο Θεόδωρος Λιβάνιος ενώ το ίδιο ισχύει και για τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη που ενδέχεται να δει αλλαγές σε υφυπουργό του. Καμία αλλαγή δεν θα υπάρξει και στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Φαίνεται όμως ότι αλλαγή θα υπάρξει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο Κώστας Σκρέκας αναμένεται να αναβαθμιστεί και να γίνει υπουργός ενώ αναζητείται θέση για τον Μάκη Βορίδη.

Στις θέσεις τους παραμένουν ο Νότης Μηταράκης και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Εάν ο κ. Πέτσας μετακινηθεί σε παραγωγικό υπουργείο θα αναβαθμιστεί η Αριστοτελία Πελώνη στη θέση του εκπροσώπου.

-Ad-