Ανασχηματισμός: Η Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένη

Η Θεσσαλονίκη, που είναι παραδοσιακά μία περιοχή που στηρίζει τη Νέα Δημοκρατία, δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένη από τον ανασχηματισμό.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα αποτελείται από 59 άτομα και μόλις το ένα προέρχεται από την περιοχή αυτή, ο Σταύρος Καλαφάτης, που επιστρέφει στο «Διοικητήριο» μετά από 12 χρόνια!

Η κατάσταση δεν είναι καλύτερη σε κλίμακα Βόρειας Ελλάδας, επίσης περιοχή παραδοσιακά πολύ κοντά στην κεντροδεξιά παράταξη. Μόλις πέντε μέλη της νέας κυβέρνησης από τους 59, προέρχονται από τη Μακεδονία και τη Θράκη: Παναγιωτόπουλος (Υπουργός Άμυνας- Καβάλα), Καραμανλής (Υπουργός Υποδομών, Σέρρες), Φωτ. Αραμπατζή (υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης- Σέρρες), Γ. Γεωργαντάς (υφ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης- Κιλκίς) και Απ. Βεσυρόπουλος (υφ. Οικονομικών- Ημαθίας)

Μπορεί συχνά στο δημόσιο διάλογο το θέμα της επιλογής υπουργών και υφυπουργών με βάση (και) γεωγραφικά κριτήρια να θεωρείται δείγμα επαρχιωτισμού, ωστόσο δεν είναι καθόλου ασήμαντο για τις τοπικές κοινωνίες και ειδικότερα για τους ανθρώπους που βρίσκονται πέριξ των κυκλωμάτων εξουσίας.

Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, μία πόλη που είναι ιστορικά στενά συνδεδεμένη με τη Νέα Δημοκρατία, υπάρχει ένας πολύ συγκεκριμένος δίδυμος προβληματισμός!

Το ένα έχει να κάνει με την αξιολόγηση του πολιτικού προσωπικού, καθώς δεν είναι και ό,τι ευτυχέστερο να συνειδητοποιεί κανείς ότι οι δέκα βουλευτές της Α’ και Β’ εκλογικής περιφέρειας Θεσσαλονίκης, αξιολογούνται από τον πρωθυπουργό της χώρας ως ικανοί να πληρώσουν μόνο τη θέση του υφυπουργού Μακεδονίας- Θράκης!

Και το δεύτερο είναι ότι η απουσία περιφερειακών στελεχών στερεί από την κυβέρνηση ακούσματα, γνώση και βιώματα για τα προβλήματα αλλά και τις προοπτικές της εκτός Αθηνών Ελλάδας. Αυτονοήτως οι κάθε είδους παράγοντες, που σχετίζονται με τα κυκλώματα εξουσίας, χάνουν τις προσβάσεις τους σε κρίσιμα κέντρα…

Πάντως, δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι πολύ σύντομα η δυσαρέσκεια αυτή θα αρχίσει να παράγει αντιδράσεις, τόσο σε εσωκομματικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο…