Ανασχηματισμός: «Κλείδωσαν» τα πρόσωπα – Ποια η λογική

Η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο της πενταμελούς Εκτελεστικής Επιτροπής στη Γραμματεία της κυβέρνησης για την κατάρτιση της ελληνικής πρότασης για τα 72 δις ευρώ από κοινοτικούς πόρους αλλά και τη μετέπειτα διαχείρισή τους, καθώς και οι παραιτήσεις δύο υφυπουργών, επιβεβαιώνουν ότι έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για πολύ περιορισμένες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες θα ανακοινωθούν στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, και σίγουρα πριν τις 6 Αυγούστου, οπότε θα αναχωρήσει για τις διακοπές του ο κ. Μητσοτάκης.

Οπως έχει γράψει το Newsique, ο σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου προέβλεπε την διενέργεια του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, αμέσως μετά την επιστροφή του κ. Μητσοτάκη από τις Βρυξέλλες, και εφόσον τα πράγματα θα είχαν πάει κατ ευχήν στο Συμβούλιο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. Οι αποφάσεις των Ευρωπαίων υπήρξαν πολύ θετικές για την Ελλάδα, αλλά η αιφνιδιαστική έκδοχη Navtex στο Καστελόριζο από τον Ερντογάν, άλλαξε τα σχέδια του πρωθυπουργού, αφού κάθε κίνηση θα ήταν παρακινδυνευμένη σε τόσο φορτισμένη περίοδο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Στο διάστημα που μεσολάβησε μέχρι σήμερα, υπήρξαν πολλές και αντικρουόμενες εισηγήσεις, καθώς ο χρόνος περνούσε και η χώρα έμπαινε στην καρδιά του πιο δύσκολου καλοκαιριού των τελευταίων ετών. Κάποιοι εισηγήθηκαν στον κ. Μητσοτάκη να μην κάνει καμία αλλαγή και να προχωρήσει στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, αμέσως μετά την επανέναρξη των εργασιών της Βουλής στις 23 Αυγούστου.

Το πρόβλημα, όμως, είναι ότι σε αυτή την περίπτωση θα χάνονταν τρεις πολύτιμες εβδομάδες εργασίας της ομάδας που έχει την ευθύνη να εκπονήσει την πρόταση που θα πρέπει να καταθέσει προς έγκριση η Ελλάδα στην Ε.Ε στις αρχές Οκτωβρίου για τα κονδύλια, ύψους 72 δις ευρώ.

Σε αυτή τη λογική, ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε σήμερα την αναβάθμιση τριών στενών του συνεργατών, των κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, Ακη Σκέρτσου και Αλέξη Πατέλη, οι οποίοι, από κοινού με τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκο και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων Μιχάλη Αργυρού, θα συγκροτήσουν μία πενταμελή Εκτελεστική Επιτροπή στη Γραμματεία της κυβέρνησης. Ταυτοχρόνως, έκανε αποδεκτή την παραίτηση του υφυπουργού Δικαιοσύνης κ. Δημήτρη Κράνη, ενώ λίγα εικοσιτετράωρα πριν είχε αποδεχθεί και την παραίτηση του υφυπουργού Περιβάλλοντος Δημήτρη Θωμά.

Οπως όλα δείχνουν, τη Δευτέρα, κάποια μέλη της Κ.Ο της ΝΔ – λίγα στον αριθμό -θα δεχθούν το πολυπόθητο τηλεφώνημα από το Μέγαρο Μαξίμου, για την κάλυψη των δύο παραπάνω θέσεων και ενδεχομένως κάποιων ακόμα υφυπουργών που θα δουν την έξοδο από την κυβέρνηση. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, αλλαγές σε επίπεδο υπουργών δεν πρόκειται να υπάρξουν, καθώς διανύουμε μία δύσκολη περίοδο τόσο στα ελληνοτουρκικά όσο και στο πεδίο του κορονωϊού, με τις δραματικές επιπτώσεις στον τουρισμό. Ισως κάποιοι υφυπουργοί, όπως ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Παπαθανάσης, να αναβαθμιστούν σε θέση Αναπληρωτή υπουργού.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις, προς ώρας δεν αναμένονται άλλες αλλαγές. Οσοι ανέμεναν έναν διευρυμένο ανασχηματισμό, θα πρέπει μάλλον να περιμένουν τουλάχιστον ως τον Οκτώβριο.