Με τη σταδιακή επιστροφή στη νέα κανονικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει και την επιστροφή στην επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου.
Κάτι που σημαίνει πως επιδιώκει να βάλει τέλος στα σενάρια για πρόωρες εκλογές χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν εξετάζει το ενδεχόμενο ανασχηματισμού. Ολο αυτό το διάστημα της κρίσης με την πανδημία, το πρωθυπουργικό γραφείο εντόπισε καθυστερήσεις αρρυθμίες ακόμα και αστοχίες όπως για παράδειγμα με την τηλεκατάρτιση και τα voucher στο υπουργείο Εργασίας που την ώρα των διορθωτικών κινήσεων -όπως είναι φυσικό- θα ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν. Αλλωστε, με το τέλος της κρίσης ολοκληρώνεται και ο πρώτος χρόνος της κυβέρνησης και ο πρωθυπουργός έχει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να κάνει ανασχηματισμό.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης φαίνεται πως έχει δύο εισηγήσεις.
Είτε να προχωρήσει το επόμενο διάστημα, αρχές Ιουνίου, σε αλλαγές στην κυβέρνηση, είτε να περιμένει έως τον Σεπτέμβριο και να ξεκινήσει το φθινόπωρο με νέο σχήμα. Οι μυημένοι, πάντως επιμένουν πως ο πρωθυπουργός το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου θα σταθμίσει όλα τα δεδομένα και με βάση τις συνθήκες θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις του για τις επόμενες κινήσεις στην πολιτική σκακιέρα, έχοντας και την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Οι δημοσκοπήσεις
Σε αυτό το πλαίσιο, μάλιστα, κάποιοι βουλευτές της Ν.Δ. δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αν οι δημοσιονομικές συνθήκες αλλάξουν. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «η κυβέρνηση έχει νομιμοποίηση, φαίνεται και στις δημοσκοπήσεις ότι έχει μια υψηλή αποδοχή η πολιτική της αλλά θεωρητικά, εάν τα δεδομένα αλλάξουν δραματικά, νομίζω ότι δεν μπορεί να κατηγορηθεί για τακτικισμό, γιατί θα ζητήσει την ανανέωση της λαϊκής εντολής με βάση μια άλλη προγραμματική συμφωνία». Προηγουμένως όμως είχε «χτυπήσει» ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης. Ο βουλευτής του Νότιου Τομέα της Β’ Αθηνών ανέφερε ότι «αν οι συνθήκες είναι εντελώς διαφορετικές και χρειαστεί ένα εντελώς διαφορετικό πρόγραμμα, θα ήταν Ποιοι εισηγούνται ανασχηματισμό και ποιοι πρόωρες κάλπες Τα σενάρια που επεξεργάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου για uq επόμενες κινήσεις. Στο φουλ οι μηχανές για ιην επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου δημοκρατικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ζητήσει εκ νέου λαϊκή εντολή».
Σε διαφορετικό μήκος κύματος ωστόσο, κινήθηκε η Ντόρα Μπακογιάννη, που δήλωσε ότι δεν νομίζει πως είναι στα σχέδια του πρωθυπουργού να πάει σε εκλογές «από τη στιγμή που νιώθει ότι ο ελληνικός λαός τον εμπιστεύεται να διαχειριστεί την οικονομική κρίση».
Ανασχηματισμός
Οσον αφορά τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, εάν ο πρωθυπουργός επιλέξει να τις κάνει το επόμενο διάστημα, θα δώσει αέρα επανεκκίνησης και ανανέωσης στην κυβέρνησή του, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Σε διαφορετική περίπτωση, θα περιμένει να περάσει το καλοκαίρι και να κάνει την κίνησή του στις αρχές του φθινοπώρου. Σε αυτό το ενδεχόμενο, όμως το τοπίο μπορεί να είναι ρευστό, ειδικά εάν επιστρέψει ο ιός. Ανεξάρτητα από τον χρόνο, οι πληροφορίες επιμένουν πως όσον αφορά τους υφυπουργούς θα υπάρξει «σάρωμα», ενώ μετακινήσεις θα υπάρξουν και σε επίπεδο υπουργών, χωρίς να αποκλείεται και η έξοδος κάποιων από το κυβερνητικό σχήμα. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως τουλάχιστον δύο υπουργοί είναι στο «κόκκινο». Εάν, πάντως ο πρωθυπουργός αποφασίσει να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, οι αλλαγές δεν θα έχουν να κάνουν μόνο με πρόσωπα, αλλά και με τη δομή των υπουργείων. Πέρα από τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων, η τελευταία κρίση δημιούργησε νέες ανάγκες. Οπως για παράδειγμα με την Πολιτική Προστασία, που από γραμματεία μετατράπηκε ουσιαστικά σε χαρτοφυλάκιο υπό τον Νίκο Χαρδαλιά. Σε αυτό το πλαίσιο, θα μπορούσε να συσταθεί αυτόνομο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης κρίσεων.
Πληροφορίες Realnews