Ανασχηματισμός: Τα πρώτα ονόματα και οι κρίσιμες ημερομηνίες

Μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης των υπουργών για το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης ξεκινά αντίστροφα και ο χρόνος για τις διορθωτικές αλλαγές που θέλει να κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο κυβερνητικό σχήμα.

Οι εισηγήσεις, σύμφωνα με τη Realnews, που έπεσαν στο τραπέζι ήταν δύο: Πρώτον να προχωρήσει σε έναν μίνι διορθωτικό ανασχηματισμό ακόμα και πριν από το Πάσχα για να μη χαθεί χρόνος κρατώντας τις μεγάλες αλλαγές για το επόμενο φθινόπωρο. Δεύτερον οι αλλαγές να πραγματοποιηθούν στα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου ώστε να έχει κλείσει περίπου ένα έτος από τότε που ανέλαβαν οι υπουργοί και να έχουν πάρει τον κατάλληλο χρόνο πριν από την τελική αξιολόγηση κάτι που κερδίζει έδαφος. Σε κάθε περίπτωση ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει εικόνα για όλους τους υπουργούς και τους υφυπουργούς.

Κακές σχέσεις

Δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο πως τουλάχιστον σε τρία υπουργεία οι σχέσεις των υπουργών με τους υφυπουργούς μόνο καλές δεν είναι και αυτό θα μετρήσει όταν έρθει η ώρα του ανασχηματισμού σημειώνουν οι μυημένοι.

Μεγαλύτερες αλλαγές πάντως θα υπάρξουν σε επίπεδο υφυπουργών ειδικά στις τάξεις των εξωκοινοβουλευτικών αφού εκεί καταγράφονται αρρυθμίες αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις μηδαμινή επαφή με τους γαλάζιους βουλευτές. Σε δύσκολη θέση όμως φαίνεται πως είναι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης μετά και την πρόσφατη κρίση στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Στη λίστα του πρωθυπουργικού γραφείου προς αξιοποίηση φαίνεται να βρίσκονται μεταξύ άλλων τα ονόματα του Χρήστου Ταραντίλη, του Σπήλιου Λιβανού, του υφυπουργού Βασίλη Οικονόμου, του Κώστα Γκιουλεκα, του Γιώργου Αμυρά, του Γιάννη Μπουγα, του Χρήστου Κέλλα, του Γιώργου Στύλιου και του Κώστα Καραγκούνη. Δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο πως ο Κυρ. Μητσοτάκης έχει προϊδεάσει για μεγαλύτερη συμμετοχή των γυναικών στις κυβερνήσεις του, με τα ονόματα της Μαριέττας Γιαννάκου, της Ολγας Κεφαλογιάννη και της Αννας Ευθυμίου να ακούγονται έντονα.

Πάντως εκτός από τα πρόσωπα στο πρωθυπουργικό γραφείο εξετάζουν το ενδεχόμενο να υπάρξουν και διορθωτικές παρεμβάσεις στη δομή των υπουργείων κυρίως σε επίπεδο αρμοδιοτήτων. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να αποφασιστεί κατάτμηση υπουργείων ή ακόμα και κατάργηση μια θέσης υφυπουργού.

-Ad-