Ανασχηματισμός: Θα γίνει, δεν θα γίνει… Kι αν ναι, πότε και ποιοι φεύγουν-έρχονται;

Τη …μαργαρίτα μαδούν όλοι στη Νέα Δημοκρατία για τον χρόνο του ανασχηματισμού, ο οποίος προαναγγέλθηκε για πολλοστή φορά χθες από τον εξ απορρήτων του πρωθυπουργού Γιώργο Γεραπετρίτη για να διαψευσθεί -ως ορίζει ο θεσμικός ρόλος – στη συνέχεια από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Παρ ότι το θέμα τείνει να εξελιχθεί σε σίριαλ, σχεδόν όλοι προεξοφλούν ότι αυτή τη φορά, οι φήμες θα γίνουν πράξη μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. Το ερώτημα είναι ποιο θα είναι αυτό και γιατί προαναγγέλεται ξανά αν δεν είναι θέμα ολίγων ημερών. Πραγματικές απαντήσεις δεν υπάρχουν. Εικασίες και προβλέψεις που προκύπτουν από ακριτομυθίες μόνο μπορεί να κάνει κανείς.

Το πρώτο ερώτημα είναι αν ο πρωθυπουργός θα κάνει τις αλλαγές στην κυβέρνησή του πριν ή μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε στις 17 Ιουλίου. Πιθανότατα, μετά, εκτιμούν ορισμένοι από τους συνεργάτες του, χωρίς, ωστόσο, και αυτοί, να παίρνουν όρκο, καθώς όπως τονίζουν θα μπορούσε να είναι η 13η Ιουλίου, η ημερομηνία “κλειδί” καθώς μόλις θα έχει κλείσει ο πρώτος χρόνος διακυβέρνησης της ΝΔ.

Τί θα κάνει με την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού που όλοι δείχνουν ως έναν από τους εύθραυστους κρίκους του υπουργικού συμβουλίου; Θα αλλάξει τον κ. Χάρη Θεοχάρη λίγο μετά την καθυστερημένη έναρξη της τουριστικής σεζόν κι ενώ κορυφώνεται η αγωνία για την εξαιρετικά πιθανή μαζική εισαγωγή κρουσμάτων κορωνοϊού από χώρες στις οποίες υπάρχει αναζωπύρωση της πανδημίας ;

Θα πάει σε ευρύτερες αλλαγές ή θα περιοριστεί σε διορθωτικές κινήσεις: Και πόσο οι όποιες αλλαγές σχετίζονται με τον σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής; Ως προς το δεύτερο, η απάντηση είναι μάλλον προφανής. Δεν μπορεί παρά να ληφθεί υπόψιν στις όποιες αλλαγές η προετοιμασία για την διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, στα οποία προσβλέπει η Αθήνα για να αντιμετωπίσει τις πολυεπίπεδες συνέπειες της πανδημίας. Kαι σε ό,τι αφορά το εύρος των αλλαγών, όλα δείχνουν ότι οι αλλαγές θα έχουν τον χαρακτήρα διορθωτικών κινήσεων και όχι δομικού ανασχηματισμού,καθώς ουδείς γνωρίζει τί επιφυλάσσει το μέλλον σε σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας και ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμεί πειραματισμούς που ενέχουν ρίσκο.

Σε κάθε περίπτωση, η διαρκής προαναγγελία και μάλιστα με διαφορετικές προσεγγίσεις από συνεργάτες του πρωθυπουργού, δείχνει να μην υπηρετεί κανέναν από τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου