Ανατροπές με ανασχηματισμό και… εκλογές – Τα νέα δεδομένα

Η κυβέρνηση επιμένει σε όλους τους τόνους ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα προσφυγής στις κάλπες το φθινόπωρο και ότι ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, μετά και τη σημερινή έγκριση από τους ηγέτες της Ε.Ε του πακέτου από το Ταμείο Ανάκαμψης για τις πληττόμενες από τον κορoνοϊό χώρες, θα “βάλει στο φουλ” τις μηχανές για την αναστήλωση της οικονομίας και την υλοποίηση του κυβερνητικού του προγράμματος.

Τα σενάρια, ωστόσο, επιμένουν ότι για μία σειρά από λόγους που εκκινούν από την κατάσταση έντονης εσωστρέφειας που υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω όλων των τελευταίων αποκαλύψεων ( παραδικαστικά κυκλώματα, ΜΑΤΙ κ.α) και καταλήγουν στα δύσκολα που είναι μπροστά λόγω της πανδημίας και της πιθανής επανάκαμψης ενός νέου ισχυρού κύματος, τίποτα δεν θα πρέπει να αποκλείεται προκαταβολικά.

Σε κάθε περίπτωση, με την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε ανά χείρας, ο πρωθυπουργός επιστρέφει στην Αθήνα με έτοιμο τον κατάλογο των αλλαγών που σχεδιάζει για την κυβέρνησή του. Ολα κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι πιθανότητα θα τις υλοποιήσει μέσα στον Ιούλιο, προκειμένου οι τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου και οι υφυπουργοί να έχουν τον χρόνο να ενημερωθούν μέχρι τα τέλη Αυγούστου, οπότε θα σηκωθεί η αυλαία της νέας πολιτικής περιόδου.

To βάρος των επικείμενων αλλαγών θα δοθεί στη στήριξη του επιτελείου που θα κληθεί να διαχειριστεί τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ στην πραγματικότητα, πλην ίσως μικρών αλλαγών, θα πρόκειται για ανασχηματισμό “υφυπουργών”, καθώς σε αυτό το επίπεδο θα γίνουν οι περισσότερες αλλαγές “φρουράς”.

Αλλωστε, ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, την τελευταία φορά που αναφέρθηκε στον ανασχηματισμό, στις 7 Ιουλίου, είχε κάνει λόγο για «αναδιανομή αρμοδιοτήτων» και «αναδιατάξεις δομών».

Τί μπορεί να σημαίνει αυτό; Οτι πιθανότητα θα δημιουργηθεί ένα νέο “πόστο”, το οποίο θα συμβάλει στην υλοποίηση του υπ αριθμόν ένα στοιχήματος της επόμενης περιόδου και συγκεκριμένα της απορρόφησης και αποτελεσματικής διαχείρισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων για την αναδιάρθρωση του παραγωγικού μοντέλου της χώρας και την ουσιαστική στήριξη της οικονομίας.

Το νέο αυτό πόστο αναμένεται να δημιουργηθεί είτε στο υπουργείο Ανάπτυξης είτε στο Οικονομίας, όπου ένας νέος αναπληρωτής υπουργός, πιθανότατα ο νυν υφυπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, θα έχει ως αποκλειστική αρμοδιότητα τη διαχείριση του ευρωπαϊκού πακέτου. Ο νέος αναπληρωτής υπουργός θα πλαισιωθεί στη διαχείριση του “πακέτου” από την ομάδα του Μαξίμου, και συγκεκριμένα από τους κ. Γρηγόρη Δημητριάδη, Γιώργο Γεραπετρίτη, ΄Ακη Σκέρτσο και Αλέξη Πατέλη, ενώ ρόλο θα έχει και η ειδική Επιτροπή που έχει συσταθεί υπό τον καθηγητή κ. Πισσαρίδη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsique, εσχάτως έχουν εγκαταληφθεί οι σκέψεις για “σπάσιμο” παραγωγικών υπουργείων, όπως τα υπουργεία Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και αυτό που συζητείται εντόνως είναι η αναβάθμιση της σημερινής γ.γ. Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Αλεξάνδρας Σδούκου, σε υφυπουργό με αρμοδιότητα τα θέματα Ενέργειας και αντίστοιχα η αναβάθμιση του Νίκου Παπαθανάση, σημερινού υφυπουργού Ανάπτυξης, σε αναπληρωτή υπουργό Βιομηχανικής Πολιτικής. Οι πολιτικές “μετοχές” του κ. Παπαθανάση, άλλωστε, είναι ιδιαίτερα ανεβασμένες μετά την επιτυχημένη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι περισσότερες αλλαγές, πάντως, αναμένονται σε επίπεδο υφυπουργών με τους κ. Φραγκογιάννη, Ζαβό και Αυγενάκη να είναι ανάμεσα στους υπό αναχώρηση. Σε επίπεδο υπουργών οι κ. Θεοχάρης και Βρούτσης είναι αυτοί που συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες για αντικατάσταση, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται εκπλήξεις. Οι βασικοί, πάντως, υπουργοί θα παραμείνουν κατά κύριο λόγο στις θέσεις τους.

-Ad-