Ανατροπή! Αυξάνονται Επιδόματα και Συντάξεις – Για ποιους

Συντάξεις: Δύο παρεμβάσεις θα γίνουν από τον ΕΦΚΑ μετά τις εκλογές – Τι έρχεται για τους δημόσιους υπάλληλους

Στο τέλος του Μαΐου και μετά από τις εκλογές της 21ης Μαΐου θα καταβληθούν οι κύριες και οι επικουρικές Συντάξεις του Ιουνίου 2023. Με βάση τον προγραμματισμό του ΕΦΚΑ οι πληρωμές γίνονται πάντα την τελευταία εβδομάδα του μήνα, εκτός αν λόγω ειδικών συνθηκών γίνουν νωρίτερα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η πληρωμή θα αρχίσει την Παρασκευή 26 Μαΐου με την πληρωμή των συνταξιούχων από ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ (μη Μισθωτών), ΝΑΤ και ΚΕΑΝ, ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, ΔΕΗ και ΕΤΑΤ.

Οι συντάξεις που προέρχονται από το τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, εντασσόμενα (ΤΣΕΑΠΓΣΟ,ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΟΤΕ και Δημόσιο θα καταβληθούν το διήμερο 29 και 30 Μαΐου. Τις ίδιες ημέρες αναμένεται να πληρωθούν οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος. Αλλά και τα χρήματα από τα υπόλοιπα Ταμεία του ΕΦΚΑ (Μισθωτών). Τέλος ο ΟΠΕΚΑ θα καταβάλει τις συντάξεις των Ανασφάλιστων Υπερηλίκων την Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Συντάξεις: Η πρώτη παρέμβαση

Η πρώτη παρέμβαση αφορά στην εφαρμογή της ψηφισμένης διάταξης (νόμος Βρούτση) για την αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης στους απασχολούμενους συνταξιούχους. Η δεύτερη στην καθιέρωση αναλογικότερου συστήματος στο «πέναλτι» για αυτή την κατηγορία συνταξιούχων.

Σύμφωνα με τα Νέα, σχεδιάζεται η εισαγωγή δικαιότερου συστήματος στο «πέναλτι» των εργαζόμενων συνταξιούχων. Με τον νόμο Βρούτση μειώθηκε η ποινή από 60% σε 30% οριζόντια για όλους, ανεξάρτητα από τις ημέρες απασχόλησης. Δηλαδή ακόμα και να εργαστεί μία ημέρα τον μήνα ο συνταξιούχος θα πληρώσει «πέναλτι» με το ένα τρίτο της σύνταξης. Ο εξορθολογισμός του συστήματος αφενός θα επιφέρει δικαιοσύνη και αφετέρου θα αποτελέσει κίνητρο για τον περιορισμό της μαύρης εργασίας.

Το σενάριο που εξετάζεται προβλέπει αναλογικότερο σύστημα με βάση τις ημέρες απασχόλησης. Για παράδειγμα, συνταξιούχος με 1.000 ευρώ κύρια σύνταξη και 200 επικουρική χάνει το 30% του συνόλου των αποδοχών του, δηλαδή 360 ευρώ, ακόμα και αν δουλεύει τις μισές ημέρες του μήνα. Με αναλογία 15%, εφόσον δουλεύει 15 ημέρες, θα έχει απώλεια 180 ευρώ, δηλαδή τα μισά.

Συντάξεις: Η δεύτερη παρέμβαση

Η δεύτερη παρέμβαση αφορά στην αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης των χιλιάδων συνταξιούχων που εργάζονται. Η ισχύουσα διάταξη, η οποία δεν έχει εφαρμοστεί, προβλέπει ότι η αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης των συνταξιούχων που εργάζονται θα ενεργοποιηθεί μέχρι το τέλος του φθινοπώρου, οπότε και θα υπάρξει δηλαδή προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης καθώς και της επικουρικής σύνταξής τους.

Το μέτρο αφορά τόσο τις περιπτώσεις όπου γίνεται περικοπή της σύνταξης κατά 30% όσο και τις περιπτώσεις όπου γίνεται αναστολή της σύνταξης. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, Ν. 4670/2020, οι καταβληθείσες εισφορές χρησιμοποιούνται για την προσαύξηση του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης και της επικουρικής σύνταξης των εργαζόμενων συνταξιούχων. Δηλαδή, ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιείται από τους απασχολούμενους συνταξιούχους μπορεί να αξιοποιηθεί για καταβολή επιπλέον ποσού στην κύρια και την επικουρική σύνταξη, τόσο στις περιπτώσεις όπου γίνεται περικοπή όσο και στις περιπτώσεις όπου γίνεται αναστολή της σύνταξης.

Ο απασχολούμενος συνταξιούχος, μετά τη διακοπή της αναληφθείσας εργασίας ή αυτοαπασχόλησης, μπορεί, κατόπιν αιτήσεώς του, να λαμβάνει επιπλέον ποσό στην κύρια και την επικουρική του σύνταξη ως εξής:

  • Για την κύρια σύνταξη χορηγείται ποσό το οποίο προκύπτει με βάση τα ισχύοντα ποσοστά αναπλήρωσης και τις συντάξιμες αποδοχές, φυσικά μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης ως συνταξιούχου.
  • Για την επικουρική σύνταξη χορηγείται ποσό που προκύπτει με βάση τα ισχύοντα για τον υπολογισμό της επικουρικής σύνταξης και μόνο για το χρονικό διάστημα της απασχόλησης μετά τη συνταξιοδότηση.

Έρχονται αυξήσεις σε επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων

Αυξάνεται η οικογενειακή παροχή για τους δημοσίους υπαλλήλους, σύμφωνα με ανακοινώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Άκη Σκέρτσου. Τα ποσά είναι από 70 έως και 220 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα:

 Η κυβέρνηση θα παρέμβει στα επιδόματα τέκνων στο Δημόσιο. Έτσι:

  • Από τα 50 ευρώ, το επίδομα για ένα παιδί θα πάει από τα 50 στα 70 ευρώ.
  • Για δύο παιδιά από τα 70 στα 120
  • Για τρία παιδιά, επίδομα 170 ευρώ.
  • Και για 4 παιδιά από τα 170 στα 220 ευρώ

Η αύξηση θα ισχύσει από την Πρωτοχρονιά του 2024.

Τι δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Θα κάνουμε μια παρέμβαση και στα επιδόματα τέκνων, έτσι ώστε το επίδομα τέκνου -σήμερα για ένα παιδί είναι 50 ευρώ- θα πάει στα 70. Αλλά προσέξτε, για δύο παιδιά είναι 70. Δηλαδή έχεις ένα παιδί παίρνεις 50, έχεις δύο παιδιά παίρνεις 70. Δεν είναι πολύ λογικό, οπότε τα 70 θα γίνουν 120 και μετά για τρία παιδιά θα πάνε στα 170. Και για 4 παιδιά από τα 170 στα 220 ευρώ. Ήταν λίγο παράξενο το γεγονός ότι προσθέτεις τέκνα στην οικογένεια, αλλά κλιμακωτά το επίδομα δεν ανεβαίνει αρκετά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός για τις αυξήσεις.

Μετά τις διαδοχικές αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και τις αυξήσεις στις συντάξεις, το κυβερνητικό επιτελείο «ετοιμάζει» και τις αυξήσεις των μισθών στο Δημόσιο, οι οποίοι σημειώνεται πως παραμένουν «παγωμένοι» για 14 χρόνια.

Το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων προβλέπει αυξήσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ, ενώ το σχετικό ποσό έχει συμπεριληφθεί στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο του 2024 και έχει ήδη εγκριθεί από τους θεσμούς.

Με τα σημερινά δεδομένα, στο Δημόσιο, ο πρώτος μεικτός μισθός για υπάλληλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης είναι 780 ευρώ, για υπάλληλο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 858 ευρώ, για υπάλληλο τεχνολογικής εκπαίδευσης 1.037 ευρώ και για υπάλληλο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης 1.092 ευρώ.