Ανοικτός στην εξέρευση μιας συμβιβαστικής λύσης αναφορικά με τα εδάφη της Κριμαίας, του Ντοντέτσκ και του Λουχάνσκ εμφανίστηκε ο Ζελένσκι.
Στη συνέντευξή του στο ABC, είπε ότι το Κίεβο μπορεί να έχει μια λύση για την αναγνώριση των εδαφών αυτών, προσθέτοντας πάντως ότι δεν είναι έτοιμος για τελεσίγραφα αναφορικά με το ΝΑΤΟ.
Όπως αναφέρει ο Ζελένσκι:
«Για μένα το πιο σημαντικό πράγμα είναι το πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι σε αυτές τις περιχές που θέλουν να είναι τμήμα της Ουκρανίας. Ποιος θέλει να τους αποδεχθεί στην Ουκρανία; Επομένς το ζήτημα είναι πιο περίπλοκο από ό,τι απλά μια αναγνώριση» πρόσθεσε ο Ζελένσκι.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας ζήτησε, ωστόσο, να υπάρξουν «δικλείδες ασφαλείας» προσθέτοντας ότι «είμαι έτοιμος για διάλογο, δεν είμαστε έτοιμοι για συνθηκολόγηση».
Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ ο Ουκρανός πρόεδρος σχολίασε ότι «η συμμαχία δεν είναι έτοιμη να αντιπαρατεθεί με τη Ρωσία» ενώ πρόσθεσε ότι «δεν θέλουμε να είμαστε ένα κράτος που παρακαλεί και δεν θέλω να είμαι τέτοιος πρόεδρος».
Υπενθυμιζεται ότι η αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δημοκρατιών του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ αλλά και η αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικού εδάφους είναι οι δύο από τους τέσσερις όρους που ονομάτισε την Δευτέρα ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, προκειμένου να σταματήσει άμεσα η ρωσική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Οι άλλοι δύο όροι, σύμφωνα με τον Πεσκόφ, είναι η Ουκρανία να σταματήσει τη στρατιωτική δράση αλλά και να αλλάξει το σύνταγμά της για να κατοχυρώσει την ουδετερότητα. Ειδικά για το θέμα της ουδετερότητας ο κ. Πεσκόφ εξήγησε ότι «θα πρέπει να κάνουν τροποποιήσεις στο σύνταγμα σύμφωνα με τις οποίες η Ουκρανία θα απέρριπτε οποιονδήποτε στόχο να εισέλθει σε οποιοδήποτε μπλοκ. Αυτό είναι δυνατό μόνο με αλλαγές στο Σύνταγμα».