Ανατροπή και χουνέρι Μακρόν σε Ερντογάν

Η τουρκική προκλητικότητα φαίνεται πως αναδιαμορφώνει τα δεδομένα.

Υπό κανονικές συνθήκες το πρόγραμμα του γαλλικού αεροπλανοφόρου, που συνοδεύεται από φρεγάτες της Γερμανίας του Βελγίου, της Ολλανδίας της Ισπανίας και της Ελλάδας συμπεριελάμβανε ναυτική άσκηση ανοιχτά της Κρήτης πριν συνεχίσει τον πλου του προς τη Διώρυγα του Σουέζ και στη συνέχεια προς την Ερυθρά θάλασσα, όπου αναμενόταν να υποστηρίξει τις επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή για την καταπολέμηση της τρομοκρατικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Όμως, σύμφωνα με όσα αναφέρουν Γάλλοι αξιωματούχοι, ο υπουργός Εξωτερικών της ΓαλλίαςΖαν-ΙβΛεντριάν, μιλώντας σε διπλωματικούς κύκλους δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τη στάση της Τουρκίας. «Εχουμε προβλήματα με την Τουρκία, παντού. Και στην ΑΟΖ της Κύπρου και στη Λιβύη με το τουρκολιβυκό μνημόνιο και στις σχέσεις με την Ελλάδα και με το μεταναστευτικό», φέρεται να είπε.

Με εντολή Εμανουέλ Μακρόν, η Γαλλία απαντά στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα και στην αποστολή του γεωτρύπανου «Γιαβούζ» σε περιοχή της νότιας αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας στέλνοντας το αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκωλ».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Realnews», η ναυαρχίδα του γαλλικού στόλου, που διαθέτει 18 αεροσκάφη τύπου Rafale, δύο μαχητικά E-2C Hawkeye, ένα ΝΗ90 NFH και δύο ελικόπτερα Dauphin, μαζί με τη μάχιμη μονάδα της, απέπλευσε από την Τουλόν με αρχικό προορισμό τα διεθνή ύδατα πλησίον της Λιβύης.

Ομως πριν από λίγα 24ωρα, έλαβε εντολή να κατευθυνθεί και προς τη θαλάσσια περιοχή του οικοπέδου 8 της κυπριακής ΑΟΖ, όπου η Τουρκία ξεκίνησε παράνομη γεώτρηση καταπατώντας τη διεθνή νομιμότητα. Το οικόπεδο αυτό είναι ένας από τους προγραμματισμένους στόχους γεωτρήσεων της ιταλογαλλικής κοινοπραξίας ENI – Total, καθώς έχουν προηγηθεί το 201 7 όλες οι απαραίτητες έρευνες και με χρήση υποβρυχίων ρομπότ έχουν ληφθεί δείγματα του βυθού.

Τις ανησυχίες της γαλλικής διπλωματίας αναμένεται να συζητήσουν ο Εμ. Μακρόν και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση που θα έχουν στο Ελιζέ, το μεσημέρι της Τετάρτης.

Περισσότερα στην εφημερίδα «RealNews».