Ανατροπή με την άρση μέτρων – Ποιο μέτρο δεν καταργείται

Νέα δεδομένα έβαλε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για την άρση μέτρων που έχει ήδη ανακοινωθεί ότι θα γίνει σε δύο στάδια.

«Η μάσκα μπορεί να μην καταργηθεί σε εσωτερικούς χώρους. Από εκεί και πέρα, θα εξαρτηθεί από την επιδημιολογική εικόνα εκείνη την περίοδο. Θεωρώ ότι είναι ένα ήπιο μέτρο περιορισμού, δεν διαταράσσεται η κοινωνική ζωή» δήλωσε στον ΣΚΑΪ.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να παραμείνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους τον Μάιο άφησε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ. Όπως σημείωσε, τι θα γίνει μετά τον Μάιο θα κριθεί από την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

«Δεν το ξέρουμε (πότε θα καταργηθεί η μάσκα). Μπορεί ενδεχομένως και να μην καταργηθεί η μάσκα στους εσωτερικούς χώρους, γιατί η μάσκα είναι ένα ήπιο μέτρο. Εμείς αυτό που λέμε είναι ότι για τον Μάιο τουλάχιστον θα υπάρχει μάσκα και από εκεί και πέρα βάσει της υγειονομικής εικόνας της χώρας θα αποφασιστεί τι θα γίνει από τον Ιούνιο», τόνισε χαρακτηριστικά, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Skai.gr.

Ο κ. Πλεύρης μίλησε, επίσης, για τη χαλάρωση των μέτρων από την 1η Μαΐου έως τις 31 Αυγούστου επισημαίνοντας ότι θα προσδιοριστεί με συγκεκριμένα πρωτόκολλα μετά από εισήγηση της επιτροπής, η οποία συνεδριάζει σήμερα.

Ποια μέτρα καταργούνται την Πρωτομαγιά

Σε λίγα 24ωρα η νέα, μεγάλη άρση μέτρων θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στην εστίαση, στο λιανεμπόριο, τη διασκέδαση και άλλους χώρους. Το πιστοποιητικό εμβολιασμού και νόσησης καταργείται, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα μπορούν να μπαίνουν σε μπαρ και εστιατόρια χωρίς rapid test. Αυτά θα ισχύουν τουλάχιστον για τέσσερις μήνες, εκτός απροόπτου στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας.

Έτσι, από την 1η Μαΐου, καταργούνται οι σχετικοί έλεγχοι, ενώ φτάνει και το τέλος των rapid test για ανεμβολίαστους. Με την κατάργηση των πιστοποιητικών, όσοι δεν έχουν κάνει εμβόλιο θα μπαίνουν χωρίς έλεγχο σε όσους χώρους αποκλείονταν. Οι εργαζόμενοι βέβαια θα συνεχίσουν να χρειάζονται αρνητικό αποτέλεσμα, ωστόσο, θα είναι υποχρεωτικό ένα rapid test την εβδομάδα, από δύο.

Τέλος, οι μαθητές δεν θα κάνουν πλέον self test στα σχολεία, ούτε το ένα που ίσχυε τον τελευταίο μήνα. Σύμφωνα με το νέο πλαίσιο, όταν υπάρχει ένα παιδί που είναι θετικό στην Covid θα γίνεται έλεγχος στους υπόλοιπους μαθητές, την πρώτη και την τέταρτη μέρα μέρα από τη διάγνωση του κρούσματος.