Ανατροπή με το σύμπτωμα της μετάλλαξης «Ο» – Το «λάθος» του ιού

Η μετάλλαξη Ομικρον έχει σύμφωνα με τους επιστήμονες γενετικό υλικό από το κοινό κρυολόγημα και γι’ αυτό είναι πιθανότατα λιγότερο επικίνδυνη από τη Δέλτα.

Ελπιδοφόρα μοιάζουν τα τελευταία ευρήματα των πυρετωδών ερευνών γύρω από τη μετάλλαξη Ομικρον, που έχει θέσει τον πλανήτη σε νέο παγκόσμιο συναγερμό. Μέχρι στιγμής, φαίνεται πως παρότι η παραλλαγή αυτή εξαπλώνεται ραγδαία από χώρα σε χώρα και κρίνεται υψηλής μεταδοτικότητας, τα συμπτώματά της είναι αρκετά ήπια.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τους επιστήμονες τα συμπτώματα μοιάζουν με αυτά που παρατηρούνται σε ένα απλό κρύωμα, ενώ η πλειονότητα των ασθενών είναι ασυμπτωματικοί και δεν χρήζουν νοσηλείας. Κατά μία έννοια, ο ιός στην προσπάθειά του να επιβιώσει, μεταλλάχθηκε με το «λάθος» ότι πιθανότατα έχει αποσπάσει γενετικό υλικό από το κοινό κρυολόγημα και έγινε λιγότερο επικίνδυνος.

Πιο αναλυτικά, Αμερικανοί ερευνητές αναφέρουν ότι η νέα παραλλαγή, πιθανότατα απέκτησε τουλάχιστον μία από τις μεταλλάξεις της συλλέγοντας ένα απόσπασμα γενετικού υλικού από άλλον ιό – πιθανόν αυτόν που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο ιός μεταδίδεται πιο εύκολα, ενώ προκαλεί μόνο ήπια ή ασυμπτωματική ασθένεια», σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης Δεδομένων «Nference» με έδρα τη Μασαχουσέτη στις ΗΠΑ

«Υπάρχουν 336 επιβεβαιωμένα κρούσματα της παραλλαγής στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια μεγάλη αύξηση από τα 90 της Κυριακής. Κανείς από αυτούς τους ανθρώπους όμως δεν έχει νοσηλευτεί στο νοσοκομείο», αναφέρει ο Υπουργός Υγείας της Βρετανίας Σατζίντ Τζάβιντ.

Όπως όλα δείχνουν η Omicron κινείται πολύ γρήγορα και φαίνεται ότι σύντομα θα έχει εκτοπίσει την Δέλτα. «Έχουμε μια παραλλαγή που θα μπορούσε να εκτοπίσει ένα πιο επιθετικό στέλεχος, όπως η Δέλτα, και στο καλύτερο σενάριο, να εξελιχθεί σε έναν ιό που θα μοιάζει με κοινό κρυολόγημα» δήλωσε το Μέλος Επιτροπής Εμβολιασμών ΗΠΑ, Πολ Όφιτ.

«Αν έχουμε έναν ιό που δεν προσβάλει τους πνεύμονες, δεν φαίνεται να προκαλεί σοβαρή νόσηση ή νοσηλεία και φυσικά θάνατο, τότε θα μπορούσε να προκαλέσει ανοσία στον πληθυσμό πολύ γρήγορα», τόνισε ο ειδικός σε θέματα Εμβολιασμών, καθηγητής Άντριαν Χιλ.

Στη Νότια Αφρική, το επίκεντρο της νέας παραλλαγή, ο δείκτης θετικότητας εκτοξεύθηκε στο 26,4% από 2,3% πριν από δύο εβδομάδες. Η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών, ωστόσο, παρουσιάζει ελαφριά συμπτώματα. Πολλοί ασθενείς, μάλιστα, μπήκαν στο νοσοκομείο για άλλους λόγους και μόνο μετά από το τεστ βρέθηκε πως έχουν προσβληθεί από την Ομικρον.

«Πιστεύω ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες, διάστημα στο οποίο θα δούμε περισσότερες μολύνσεις στον κόσμο, για να καταλάβουμε καλύτερα το επίπεδο της σοβαρότητας», υπογράμμισε ο κορυφαίος επιδημιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την πανδημία, Άντονι Φάουτσι, εκτιμώντας όμως ότι η Ομικρον δεν φαίνεται να είναι σοβαρότερη από τη Δέλτα.