Ανατροπή στην υπόθεση ξυλοδαρμού μαθητή στην Καβάλα

Ανατροπή στην υπόθεση του περιστατικό σχολικής βίας το οποίο συνέβη την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020 στο 16ο Δημοτικό Σχολείο της Καβάλας. Το θέμα είχε πάρει διαστάσεις πανελλήνιας εμβέλειας και -σύμφωνα με τη διαδικτυακή αναφορά γονέα- είχε συμβεί παρουσία μαθητών και δασκάλων.

Σύμφωνα με την τότε καταγγελία του γονέα, δύο μαθητές της Δ’ τάξης χτύπησαν το παιδί του, μαθητή της Γ’ τάξης, με τον έναν να τον κρατάει και τον άλλον να τον χτυπάει με μπουνιές στην κοιλιά και στα πλευρά, μέχρι να τους χωρίσουν οι συμμαθητές τους.

Ο γονέας είχε αναφέρει στην ανάρτησή του ότι ευθύνη δε φέρουν μόνον οι γονείς των παιδιών τα οποία χτύπησαν τον γιο του, αλλά -κυρίως- οι παρόντες, όπως αναφέρει ο ίδιος, δάσκαλοι που δεν πρόλαβαν το περιστατικό και η διεύθυνση του σχολείου η οποία δεν τον ενημέρωσε ότι το παιδί του υπήρξε θύμα επίθεσης.

Για το περιστατικό είχε ενημερωθεί η αντιεισαγγελέας ανηλίκων, η οποία εξέτασε την υπόθεση, καθώς είχαν κληθεί να καταθέσουν οι γονείς των μαθητών οι οποίοι χτύπησαν τον μικρό, ο πατέρας του μαθητή ο οποίος κατήγγειλε και το γεγονός, καθώς και η διεύθυνση του σχολείου, ενώ είχε διαταχθεί Ένορκη Διοικητική Εξέταση από τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας για να αποδοθούν ευθύνες.

Σύμφωνα με το kavalapost.gr, ο Εισαγγελέας κατέληξε σε αθωωτική απόφαση για τους εγκαλούμενους 4 εκπαιδευτικούς και τη Διευθύντρια του σχολείου χωρίς καμιά αμφιβολία ή επιφύλαξη, κάτι το οποίο ικανοποιεί και συνάμα δικαιώνει τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, ο οποίος σε ανακοίνωσή του τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι «ο κοινωνικός αυτοματισμός σε βάρος του έργου των εκπαιδευτικών θα βρει απέναντι το σύνολο της εκπαιδευτικής κοινότητας».

Αλλοίωσε τη βεβαίωση με… μπλάνκο
Όπως αποκαλύφθηκε η ιατρική γνωμάτευση που προσκόμισαν οι γονείς του μαθητή και «έδειχνε» κάταγμα στα πλευρά, ήταν παραποιημένη, καθώς όπως φαίνεται είχε σβηστεί με διορθωτικό η λέξη «χωρίς». Η πραγματική διάγνωση ήταν «χωρίς εικόνα κατάγματος πλευράς». Σύμφωνα με τον δικηγόρο, Χρυσόστομο Κεβρεκάκη, που εκπροσωπούσε τους εκπαιδευτικούς του σχολείου, τους οποίους κατήγγειλε ως υπεύθυνους ο πατέρας, η εισαγγελέας πρωτοδικών Καβάλας, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής που διενήργησε για το θέμα, ζήτησε από το Ακτινοδιαγνωστικό Τμήμα του νοσοκομείου Καβάλας το πρωτότυπο στέλεχος της ίδιας διάγνωσης, και διαπίστωσε πως το έγγραφο που είχε προσκομιστεί από τον μηνυτή ήταν αλλοιωμένο. Η παρέμβαση για τη διαγραφή της λέξης «χωρίς» με διορθωτικό είναι οφθαλμοφανής: