Αναβλήθηκε το δημοψήφισμα στην Ρωσία

Με έκτακτο διάγγελμά του ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανέβαλε για αργότερα το προκηρυχθέν δημοψήφισμα της 22/4 για τις τροπολογίες στο Σύνταγμα της χώρας.

Προειδοποίησε ότι η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή με τον κορονοϊό, ότι κανείς δεν είναι προστατευμένος και ότι η Ρωσία, παρά το ότι κατάφερε να καθυστερήσει την εξάπλωση, δεν μπορεί πλήρως να διασφαλιστεί από την επέκταση του ιού.

Ταυτόχρονα, εξήγγειλε σειρά κοινωνικών και οικονομικών μέτρων για την υποστήριξη των εισοδημάτων των πολιτών, καθώς και τη σταθερότητα της οικονομίας. Ανάμεσα στα μέτρα είναι φόρος 15% για τα κέρδη και τα ατομικά εισοδήματα που εξάγονται σε ζώνες off-shore. Επίσης όπου χρειαστεί να υπάρξει συνεννόηση με χώρες για την αλλαγή των συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολόγησης, και εφόσον δεν δεχθούν, θα υπάρξει έξοδος της Ρωσίας από τις υπάρχουσες συμφωνίες.

Την ίδια στιγμή, με ειδική δήλωσή του το ρωσικό ΥΠΕΞ συντάχθηκε με την πρωτοβουλία Γκουτέρες, με την οποία καλούνται όλοι οι πρωταγωνιστές σε περιφερειακές συγκρούσεις και ειδικότερα σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Υεμένη, Λιβύη, Συρία, να κηρύξουν άμεσα κατάπαυση του πυρός και να λάβουν μέτρα για την μείωση της πανδημίας, που απειλεί με παγκόσμια ανθρωπιστική καταστροφή.