Αναβολή του συνεδρίου προτείνει ο Τσίπρας – Τα μέτρα και οι αλλαγές που εισηγήθηκε στην Πολιτική Γραμματεία

Την αναβολή του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έως ότου το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες εισηγήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας στην Πολιτική Γραμματεία μετά την αιφνιδιαστική για ορισμένους απόφασή του να αλλάξει τον γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε σήμερα στο όργανο ότι προτείνει για την θέση του γραμματέα τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, έναν από τους στενότερούς του συνεργάτες , την ώρα που συνολικά η κίνησή του επιβεβαιώνει την πολιτική διάσταση που υπήρχε με τον απερχόμενο γραμματέα. Σημειωτέον, πως ο κ. Σκουρλέτης θα αναλάβει καθήκοντα κοινοβουλευτικού εκπροσώπου. Την Παρασκευή πιθανότατα ο Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει και τις αποφάσεις του για τις αλλαγές στους τομεάρχες της κοινοβουλευτικής ομάδας σε συνεδρίαση του «πρωινού καφέ» ο οποίος από εδώ και στο εξής θα συνεδριάζει με την συμμετοχή και των Αλέκου Φλαμπουράρη, Όλγας Γεροβασίλη και Δημήτρη Βίτσα από τη Βουλή. Σημειωτέον πως τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί και το όνομα του νέου εκπροσώπου Τύπου.

Η αναβολή του συνεδρίου -ενδεχομένως για την άνοιξη ίσως και για το καλοκαίρι του 2021- συζητήθηκε εκτενώς στην σημερινή συνεδρίαση και αναμένεται να αποτελέσει και το κεντρικό θέμα στην αυριανή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. «Προσδοκούσαμε και προσδοκούμε σε μία πλατιά και συμμετοχή διαδικασία, αλλά οι συνθήκες της πανδημίας αυτό δεν μάς το επιτρέπουν. Τα κρούσματα ολοένα και αυξάνονται, οι εκτιμήσεις των επιδημιολόγων λένε ότι οι επόμενοι μήνες πιθανώς θα είναι ακόμη πιο δύσκολοι. Σε αυτές τις συνθήκες δεν υπάρχει δυνατότητα διενέργειας συνεδρίου με φυσική παρουσία. Και ένα συνέδριο χωρίς φυσική παρουσία, δεν μπορεί να δώσει την ώθηση που επιθυμούμε» ανέφερε στην εισήγησή του ο Αλ. Τσίπρας . Με την άποψη του Προέδρου συμφώνησε η πλειοψηφία των μελών της Γραμματείας. Μέλη της προεδρικής τάσης διατύπωσαν επιφυλάξεις λέγοντας ότι θα πρέπει να διατηρηθούν οι δεσμοί με τα μέλη της Προοδευτικής Συμμαχίας κάτι που θα γίνει πιο δύσκολο αφού θα υπάρξει η χρονική απόσταση του συνεδρίου. Ως εκ τούτου διατυπώθηκε από την πλευρά τους η πρόταση να γίνουν άμεσα εκλογές νέων οργάνων στις νομαρχιακές οργανώσεις για να ενσωματωθούν και οι σύμμαχοι, πρόταση που απλώς συζητήθηκε χωρίς να ληφθεί κάποια απόφαση.

Τα μέτρα που εισηγήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας για την ενίσχυση της προσπάθειας ανασυγκρότησης και διεύρυνσης του κόμματος είναι:

-Διαδικτυακή διενέργεια του Διεθνούς Συνεδρίου για την εμπειρία της αριστερής διακυβέρνησης

-Έγκριση από την ΚΕΑ μέσω διαδικτυακής συζήτησης του προγράμματος του κόμματος

-Συνέχιση των εγγραφών νέων μελών και της ανασυγκρότησης των οργανώσεων.

Στην αρχή της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η χώρα μπαίνει σε μία περίοδο πρωτοφανούς ανασφάλειας καθώς ο Σεπτέμβρης βρίσκει κάθε ελληνική οικογένεια να αγωνιά για την έξαρση της πανδημίας με το όνομα των σχολείων χωρίς ασφαλή πρωτόκολλα με τα οικονομικά αδιέξοδα που διογκώνονται, με τη μείωση του εισοδήματος, την εκτίναξη των χρεών, την ανεργία και την αβεβαιότητα.

Πρόσθεσε πως σ’ όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η ανασφάλεια που προκαλεί η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η ανησυχία ακόμη και για πολεμικό επεισόδιο, την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο κινείται χωρίς πυξίδα και στρατηγική, αλλά και με πρωτοφανή ανικανότητα. «Μόνο μέλημά της είναι η ωραιοποίηση, η απόκρυψη, το ψέμα, η πολιτική απάτη με τη συνδρομή ενός πρωτοφανούς στρατού αδρά χρηματοδοτούμενων μέσων ενημέρωσης».