Ανδ. Ξανθός: «Συντονισμένη προσπάθεια σπίλωσης πολιτικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ»

Για «fake news» από «φιλικά» ΜΜΕ της κυβέρνησης που «έρχονται να συμπληρώσουν το παζλ της χυδαιότητας και της τοξικότητας», κάνει λόγο ο Ανδρέας Ξανθός σχετικά με χθεσινό δημοσίευμα του «Πρώτου Θέματος» με τίτλο: «Ξανθός – Πολάκης «βάφτισαν» φάρμακο το προβιοτικό».

Ο πρώην υπουργός Υγείας και τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι «θα μπορούσε κανείς να μιλήσει απλώς για αντιπερισπασμό και συντονισμένη προσπάθεια σπίλωσης πολιτικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ», όμως σημειώνει ότι «οφείλουμε να αποκαθιστούμε την αλήθεια και να μην αφήνουμε αναπάντητα τα κατασκευασμένα και κακόβουλα δημοσιεύματα». Ο κ. Ξανθός, «επιφυλασσόμενος για κάθε νόμιμο δικαίωμα» του, σημειώνει πως είναι υποχρεωμένος να διευκρινίσει τα εξής:

«1.Το εν λόγω σκεύασμα δεν μπήκε στη Θετική Λίστα αποζημιούμενων φαρμάκων το 2016 όπως ψευδέστατα και παραπειστικά αναφέρει το δημοσίευμα. Είχε ενταχθεί πολλά χρόνια πριν. Αυτό μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει κανείς ανατρέχοντας στα ΦΕΚ των Δελτίων Τιμών (πχ 1184/τβ/15-5-2013).

2. Η προηγούμενη κυβέρνηση νομοθέτησε τη δυνατότητα να βγει κάποιο φάρμακο από τη Θετική Λίστα με επανεξέταση της θεραπευτικής του αξίας όχι από τον Υπουργό αλλά από την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης( ΗΤΑ). Μέχρι τότε μόνο με πρωτοβουλία της φαρμακευτικής εταιρείας μπορούσε να αποσυρθεί από τη Θετική Λίστα. Υπήρξε λοιπόν εισήγηση της Επιτροπής ΗΤΑ (τέλος του 2018) για μη αποζημίωση του σκευάσματος και δρομολογήθηκε η χρονοβόρα διαδικασία της απένταξης του από τη Λίστα, που δεν πρόλαβε να ολοκληρωθεί μέχρι τις εκλογές του 2019. Η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Υγείας οφείλει να απαντήσει για το που βρίσκεται η υπόθεση εδώ και ένα χρόνο.

3. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας έκανε τομές στη φαρμακευτική πολιτική της χώρας και «θωράκισε» για πρώτη φορά το Σύστημα Υγείας με ένα αξιόπιστο μηχανισμό κλινικής Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης της τιμής των νέων φαρμάκων, με γνώμονα τη διαφάνεια, το θεραπευτικό όφελος για τον ασθενή και το δημόσιο συμφέρον. Είναι προφανές ότι κάποιοι ενοχλούνται από αυτήν την προσπάθεια και προσπαθούν να την απαξιώσουν, προωθώντας τη λογική «όλοι τα ίδια είναι». Δεν θα τους διευκολύνουμε».

-Ad-