Ανδρουλάκης: «Αναπόφευκτη η πολιτική αλλαγή – ΠΑΣΟΚ ενωμένο μέχρι την κάλπη»

Σε εκτενή συνέντευξη στο Mega, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε σκληρή κριτική στη ΝΔ, μίλησε για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, τις αγροτικές κινητοποιήσεις και τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Την εκτίμηση ότι η πολιτική αλλαγή είναι πλέον μονόδρομος διατύπωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, σε συνέντευξή του στο Mega, υπογραμμίζοντας ότι το σχέδιο ανανέωσης του ΠΑΣΟΚ παραμένει σταθερό και ότι το κόμμα θα συνεχίσει «ενωμένο τον αγώνα». Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε αιχμηρή κριτική στη σημερινή κυβέρνηση, λέγοντας ότι με τα πεπραγμένα της «δεν μπορεί να υπάρξει τρίτη θητεία της ΝΔ» και πως «αν μείνει στην εξουσία η ΝΔ, ζήτω που καήκαμε». Τόνισε επίσης ότι «σενάριο συγκυβέρνησης με τη ΝΔ δεν υπάρχει», επιμένοντας ότι «η πολιτική αλλαγή είναι αναγκαία για το 75% της κοινωνίας που δεν περνάει καλά».

Αναφερόμενος στις αγροτικές κινητοποιήσεις, έκανε λόγο για «δικαιολογημένη αγανάκτηση», καταλογίζοντας στην κυβέρνηση αθέτηση υποσχέσεων και «σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ». Τεκμηρίωσε το αυξημένο κόστος παραγωγής, σημειώνοντας ότι λιπάσματα, ζωοτροφές, ενέργεια και συντήρηση έχουν καταγράψει μεγάλη άνοδο από το 2020, ενώ επισήμανε πως έχουν «εξαφανιστεί» 3,4 δισ. ευρώ από βασικές ενισχύσεις και έργα υποδομής. Πρόσθεσε ότι οι αγρότες «έχουν την εμπειρία να κάνουν σκληρές κινητοποιήσεις χωρίς να ταλαιπωρήσουν τον κόσμο».

Για την Εξεταστική σχετικά με τον ΟΠΕΚΕΠΕ υποστήριξε ότι δεν θα οδηγήσει σε ουσιαστικά αποτελέσματα, επαναλαμβάνοντας ότι από την αρχή είχε ζητήσει προανακριτική επιτροπή. Κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «αναξιοπιστία στη διαχείριση των θεσμών» και για προσπάθεια συμψηφισμού ευθυνών, ενώ μίλησε για «γαλάζια συμμορία» που έχει αποκαλύψει ακόμη και η ευρωπαϊκή εισαγγελία, σύμφωνα με την τοποθέτησή του.

Σχετικά με το σκάνδαλο των υποκλοπών, ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι «δίνει τη μάχη απέναντι στο παρακράτος», εκτιμώντας ότι η ατιμωρησία επέτρεψε τη γέννηση και άλλων προβλημάτων. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε τη σημασία της πρωτοβουλίας του για συνεννόηση με άλλες πολιτικές δυνάμεις με στόχο την αλλαγή του άρθρου 86, καθώς «στην κοινωνία έχει καλλιεργηθεί η αίσθηση ότι παντού υπάρχει ατιμωρησία».

Για τον Αλέξη Τσίπρα είπε ότι μπορεί να προκαλέσει «ανακατωσούρα», αλλά δεν αλλάζει τον στρατηγικό στόχο του ΠΑΣΟΚ: «Πολιτική αλλαγή και ήττα της κυβέρνησης Μητσοτάκη». Επισήμανε ότι ο ίδιος επιδιώκει νίκη «έστω και με μία ψήφο», κρίνοντας πως ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ μπορεί να διασφαλίσει μια σταθερή κεντροαριστερά και, συνολικά, μια πολιτική ισορροπία στη χώρα.

Ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε ότι το κόμμα θα είναι έτοιμο να συζητήσει με άλλες δυνάμεις μετεκλογικά, αλλά μόνο βάσει προγραμματικών συγκλίσεων. Απέκλεισε «τεχνητές συμμαχίες» και διαβεβαίωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα παραπλανήσει τους πολίτες.

Σε εσωκομματικό επίπεδο ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ «θα δώσει ενωμένο τη μάχη», ενώ χαρακτήρισε σαθρό το επιχείρημα περί «κενού αντιπολίτευσης». Σημείωσε ότι το κόμμα έχει ήδη ανακτήσει δυναμική και πως η επόμενη μεγάλη αναμέτρηση θα είναι το ανοιχτό συνέδριο του Μαρτίου, το οποίο θα λειτουργήσει ως αφετηρία για την τελική πορεία προς τις εκλογές.