«Κρας τεστ» θα αποτελέσει η πορεία των εμβολιασμών τον Αύγουστο για την κυβέρνηση, η οποία πλέον σχεδιάζει τα επόμενα βήματα για το φθινόπωρο, όταν δηλαδή όλοι οι πολίτες θα έχουν επιστρέψει στη βάση τους και ένα νέο σχολικό έτος θα ξεκινά αυτή τη φορά χωρίς τηλεκπαίδευση.
Άλλωστε η γραμμή της κυβέρνησης είναι σαφής. Το γενικό lockdown αλλά και η τηλεκπαίδευση είναι οριστικά εκτός σχεδίων με το βάρος να πέφτει αποκλειστικά στους ανεμβολίαστους.
Την ώρα δηλαδή που οι ειδικοί επισημαίνουν πως από τα μέσα Αυγούστου και μετά θα δούμε την κορύφωση του τέταρτου κύματος ως απότοκο των καλοκαιρινών διακοπών και των συναθροίσεων του Δεκαπενταύγουστου και επισημαίνουν πως όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο προσεκτικοί θα είμαστε στις κοινωνικές επαφές μας, η κυβέρνηση ψάχνει δικλείδες ασφαλείας προκειμένου οι ανεμβολίαστοι να μην πυροδοτήσουν ένα… νέο εργαστήριο μεταλλάξεων.
Ανεμβολίαστοι: Στο γραφείο με το rapid test στο χέρι
Σύμφωνα με έγκυρες κυβερνητικές πηγές, το επικρατέστερο πλάνο που ζυμώνεται στο Μέγαρο Μαξίμου είναι η επιβολή rapid τεστ για τους ανεμβολίαστους προκειμένου αφενός να έχουν πρόσβαση σε εσωτερικούς χώρους και συγκεκριμένα σε καταστήματα εστίασης και ψυχαγωγίας και αφετέρου να μπορούν να πηγαίνουν στην εργασία τους.
Κι ενώ το πρώτο σκέλος ήδη εφαρμόζεται, καθώς για να εισέλθει ένας ανεμβολίαστος σε εσωτερικό χώρο θα πρέπει να έχει περάσει από εργαστηριακό έλεγχο κατά του covid εντός των 48 ωρών, φαίνεται πως αυτό θα επεκταθεί και στους εργασιακούς χώρους, με την κυβέρνηση να βάζει «στοπ» σε όσους μη εμβολιασμένους θέλουν να εργάζονται δίπλα σε όσους έχουν… τσιμπηθεί ήδη.
Κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν πως το σύνολο των αποφάσεων θα ληφθεί εντός του Αυγούστου κι ότι θα προηγηθεί η μελέτη των προτάσεων που θα καταθέσει η Επιτροπή των ειδικών.
Η κεντρική ιδέα πάντως είναι πως είτε εμβολιάζεσαι, είτε έχεις πρόσβαση στον χώρο εργασίας σου μόνο αφ΄ότου έχεις προσκομίσει χαρτί που να πιστοποιεί πως το rapid test σου είναι αρνητικό και το οποίο έκανες με δικά σου έξοδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο θα επεκταθεί και στον δημόσιο τομέα, με αποτέλεσμα να ισχύουν οι ίδιοι κανόνες και για τους δημόσιους υπαλλήλους.
Το σίγουρο είναι ότι οι ειδικοί επιστήμονες της Επιτροπής και ως εκ τούτου και οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν στέκονται πλέον ιδιαίτερα μόνο στην αύξηση των κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης «Δέλτα», αλλά και στο πως θα πειστεί ακόμη περισσότερο ο κόσμος να εμβολιαστεί.
Η πίεση που θα ασκηθεί προκειμένου να πειστούν όσοι φοβούνται να εμβολιαστούν θα είναι και… οικονομική. Δηλαδή όσοι θα θέλουν να εργαστούν πρέπει είτε να έχουν εμβολιαστεί (κάτι που παρέχεται δωρεάν), είτε να κάνουν τηλεργασία (όχι εύκολο για όλους) είτε να μπουν σε διαθεσιμότητα, κάτι που θα μπορούσε να φέρει πιο δυσάρεστες καταστάσεις.
Το άλλο σενάριο είναι αυτό του υποχρεωτικού ελέγχου με rapid τεστ ή self τεστ τα οποία, ωστόσο, θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους, μια ιδιαίτερα «ακριβή» διαδικασία για όποιον δεν θέλει να εμβολιαστεί.
Εκτιμούν έτσι στην κυβέρνηση ότι μπορούν να πειστούν περισσότεροι πολίτες να κάνουν το εμβόλιο, κι από την άλλη, με τα μαζικά τεστ σε όλο τον πληθυσμό να μειωθεί η διασπορά του ιού.
«Κλείδωσε» το μέτρο «βόμβα»: Ούτε για καφέ χωρίς εμβόλιο – Πότε εφαρμόζεται
Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι τείχος ανοσίας με ποσοστό κάτω του 80% δεν μπορεί να χτιστεί γι’ αυτό παίζει το τελευταίο της χαρτί. Φέρνει ένα νέο μέτρο στη λογική «Αν δεν θες να κάνεις το εμβόλιο θα υποστείς τις συνέπειες της απόφασής σου. Η οποία θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των συνανθρώπων σου».
Γι’ αυτό απ’ το φθινόπωρο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Πρώτου Θέματος». Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να πάνε ούτε για καφέ. Μόνο με rapid test ή PCR κάθε τρεις μέρες θα μπορούν να πηγαίνουν σε καφετέριες, εστιατόρια, δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις. Και μάλιστα το τεστ θα το πληρώνουν οι ίδιοι.
Το μέτρο σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ θα ισχύσει για εργαζόμενους και πελάτες από φθινόπωρο. Ισως δηλαδή και από 1η Σεπτεμβρίου… Εξετάζεται και η εφαρμογή του μέτρου και στο λιανεμπόριο για τους καταναλωτές. Μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο θα αποφασιστεί αν και οι εκπαιδευτικοί θα επιβαρύνονται με το κόστος του τεστ.
Σούπερ μάρκετ με αρνητικό τεστ;
Την ίδια ώρα, φαίνεται πως συζητείται και το σενάριο όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί να μην μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους χωρίς τεστ.
To Σοκολατένιο Ρόφημα Αδυνατίσματος που εξαφανίζει τα κιλά
Μάλιστα, εξετάζεται η πρόσβαση σε καταστήματα λιανικής, αλλά και σούπερ μάρκετ, να γίνεται μόνο με αρνητικό PCR ή rapid test.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα τεστ θα γίνονται αρκετά συχνά -ίσως τρεις φορές την εβδομάδα- και με επιβάρυνση των πολιτών.
Εάν εφαρμοστεί το εν λόγω μέτρο, θα αφορά και τους εργαζόμενους που δεν έχουν εμβολιαστεί.
Πάντως, οι όποιες αποφάσεις περί περιορισμού δραστηριοτήτων για τους ανεμβολίαστους θα ληφθούν μετά τον Δεκαπενταύγουστο.