Ανήκομεν εις την Δύσιν

Όταν στις 12 Ιουνίου του 1976 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ δήλωνε ότι η «Ελλάς ανήκει εις την Δύσιν», δεν φανταζόταν ότι ακριβώς 45 χρόνια μετά, η Ελλάς θα ήταν τόσο δυτικά που θα συνέπιπτε με τις ΗΠΑ.

Όχι χωροταξικά και γεωγραφικά, αλλά πολιτικά και διπλωματικά, δίνοντας αναφορά για κάθε πράξη αλλά ενδεχομένως και για κάθε σκέψη που περνάει από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών.

Το είχε δηλώσει εξάλλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκάθαρα με το αλήστου μνήμης «η Ελλάδα είναι ο πιο αξιόπιστος και προβλέψιμος σύμμαχος των ΗΠΑ» τον Γενάρη του 2020 όταν έπαθε «αφωνία» στη συνάντηση του με τον τότε Αμερικανό Πρόεδρο Donald Trump.

Αλλά από το αξιόπιστος και προβλέψιμος σύμμαχος, στο να δίνει αναφορά για κάθε τι που πράττει ή σκέφτεται η κυβέρνηση ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου κράτους όπως θέλει να λέγεται η Ελλάδα έχει μεγάλη διαφορά.

Αν κι ήθελα με άλλα να ασχοληθώ σήμερα καθώς η επικαιρότητα έχει πολλά ενδιαφέροντα, μια ανάρτηση του Νίκου Δένδια στο προσωπικό του προφίλ στο Twitter ψάχνοντας για την συνάντηση του με τον Ινδό ομόλογο του, τσουπ έσκασε μύτη η είδηση άξια αναφοράς.

Θα προσπεράσω στα γρήγορα ότι η επίσκεψη του Ινδού ΥΠΕΞ «σηματοδοτεί την ισχυρή θετική ώθηση και τις νέες προοπτικές για εμπέδωση και αναβάθμιση των σχέσεων» που αναφέρεται σε άλλο tweet ο Έλληνας ΥΠΕΞ, καθώς τον Νοέμβριο του 2017 ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς είχε ανοίξει τους διαύλους επικοινωνίας με την Ινδία επισκεπτόμενος το Νέο Δελχί.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η αμνησία χτυπάει την Ζαλοκώστα για τα πεπραγμένα του πρώην ενοίκου Κοτζιά, όμως το θέμα και μάλιστα μείζον είναι η παρακάτω ανάρτηση του Νίκου Δένδια.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και η επικείμενη επίσκεψη του ΥΠΕΞ της Ινδίας στην Ελλάδα, στο επίκεντρο της συνάντησης με τον Πρέσβη των ΗΠΑ Pyatt».

Από που κι ως που στο επίκεντρο των συζητήσεων του Έλληνα Υπουργού με τον Αμερικανό Πρέσβη στην Αθήνα είναι η επικείμενη επίσκεψη του Ινδού Υπουργού Εξωτερικών; Κι αν το συζητήσαν γιατί έπρεπε να δημοσιοποιηθεί;

Το να ανταλλάσσει απόψεις με έναν πρέσβη, όποιας χώρας κι αν είναι, πόσο δε μάλλον με πρέσβη υπερδύναμης, είναι θεμιτό και φρόνιμο για έναν ΥΠΕΞ, όταν βέβαια συζητάς διμερή ή περιφερειακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Όμως η Ινδία τι σχέση μπορεί να έχει με τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις; Μήπως για να πάρει το οκ για το τι θα συζητήσει; Κι αν χρειάζεται ο ΥΠΕΞ να πάρει την άποψη ή τις σκέψεις του Αμερικανού πρέσβη για την Ινδία τότε τι θα μπορεί να συμβαίνει για άλλες χώρες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος; Στέλνονται ραβασάκια;

Δεν είναι καθόλου αστεία όλη αυτή η υπόθεση καθώς δείγματα παρόμοια είχαμε και παλαιότερα. Όπως η επικοινωνία Δένδια, παρουσία Pyatt με τον Αμερικανό πρέσβη στη Λιβύη για να ενημερωθεί για την κατάσταση στη χώρα, καθώς με την απέλαση του Λίβυου πρέσβη από την Αθήνα, είχε χαθεί ο μπούσουλας στο ΥΠΕΞ.

Όλο αυτό θυμίζει κάτι από την μετεμφυλιακή περίοδο με τους «πατερούληδες» ένθεν κακείθεν που κινούσαν τα νήματα στην πολιτική και διπλωματική ζωή του τόπου. Μήπως επιστρέψαμε εκεί και δεν το πήραμε χαμπάρι;

Αν δεν είναι κεντρική επιλογή, βλέπε Μαξίμου, όλος αυτός ο πατερναλισμός, τότε ίσως κάποιος παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια για να ισχυροποιήσει τη θέση του που μοιάζει να είναι επισφαλής.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ινδία από τις 3 έως τις 8 Μαρτίου 1982. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ινδίας κ. Νίλαμ Σαντζίβα Ρέντι και την πρωθυπουργό της Ινδίας κα Ίντιρα Γκάντι.

Πηγή: anatropinews.gr