Ανησυχία για τον παρβοϊό που κόστισε τη ζωή σε κοριτσάκι 3,5 ετών – «Δεν μεταδίδεται όταν εκδηλωθεί το εξάνθημα»

Ένα κοριτσάκι ηλικίας 3,5 ετών κατέληξε στη Θεσσαλονίκη με οξεία μυοκαρδίτιδα έπειτα από λοίμωξη με παρβοϊό (Parvovirus B 19).

Το κοριτσάκι, το οποίο φοιτούσε σε παιδικό σταθμό-νηπιαγωγείο της περιοχής της Θεσσαλονίκης, νόσησε και κατέληξε στις αρχές Απριλίου.

Ο παιδίατρος, Μάριος Ανδρέου, μίλησε στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Σήμερα» και εξήγησε τι είναι ο παρβοϊός, ενώ ανέλυσε τα βασικά του συμπτώματα.

«Είναι ένας ιός που υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια» υπογράμμισε εξηγώντας: «Πάντα είχαμε την πέμπτη νόσο που ευθύνεται στον παρβοϊό».

«Το χαρακτηριστικό είναι πως το άτομο που νοσεί βγάζει ένα εξάνθημα»

«Εάν κολλήσεις μετά από μία με δύο εβδομάδες παρουσιάζει μία ήπια λοίμωξη» υπογράμμισε ο παιδίατρος αναφέροντας: «Το χαρακτηριστικό είναι πως το άτομο που νοσεί βγάζει ένα εξάνθημα στο πρόσωπο σαν να έχει φάει έντονη σφαλιάρα, αυτή η εικόνα αποτελεί τη διάγνωση».

«Όλος ο ενήλικος πληθυσμός πιθανώς να το έχει περάσει και για αυτό σε μεγάλο ποσοστό υπάρχουν αντισώματα. Δεν υπάρχει εμβόλιο» είπε ο Μάριος Ανδρέου και πρόσθεσε: «Ο παρβοϊός κάνει επιπλοκές σε σπάνιες περιπτώσεις καρδίτιδα. Όταν υπάρχουν και κάποιες συνλοιμώξεις βρίσκει ευκαιρία αυτός ο ιός και κάνει μεγαλύτερες ζημιές με αποτέλεσμα ακόμη και να επιφέρει τον θάνατο».

«Προσβάλει κυρίως τις έγκυες γυναίκες που ή θα κάνουν βαριά αναιμία ή θα έχει ως αποτέλεσμα το μωρό να γεννηθεί νεκρό ή να παρουσιάσει προβλήματα στην πορεία της ζωής του» επεσήμανε ο παιδίατρος και κλείνοντας τόνισε: «Ο ιός δεν μεταδίδεται όταν εκδηλωθεί το εξάνθημα, έχει μεταδοθεί νωρίτερα».