Ανησυχία στη Δύση: Η Ρωσία ξεκινά ασκήσεις με πυρηνικούς διηπειρωτικούς πυραύλους

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αρχίζει τις στρατιωτικές ασκήσεις με τους πυρηνικούς διηπειρωτικούς πυραύλους Yars, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και αναμετέδωσε το πρακτορείο Interfax.

Όπως ανέφερε η ανακοίνωση, «στην περιοχή του Ιβάνοβο, διεξάγονται εντατικές ασκήσεις με τους αυτόνομους εκτοξευτές του κινητού επίγειου πυραυλικού συστήματος Yars του σχηματισμού Teikovsky των Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων. Περίπου 1.000 άτομα στρατιωτικού προσωπικού συμμετέχουν στην άσκηση, ενώ εμπλέκονται περισσότερα από 100 οχήματα».

Σημειώνεται, ότι την ίδια ώρα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα στείλει στον ουκρανικό στρατό προηγμένους εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών και πυρομαχικά που θα του επιτρέψουν να πλήττει «με περισσότερη ακρίβεια στόχους-κλειδιά στα πεδία των μαχών» στην Ουκρανία, διαβεβαίωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε κείμενό του που δημοσίευσε χθες Τρίτη η εφημερίδα New York Times στις σελίδες της με άρθρα γνώμης.

Σημειώνεται, ότι οι Στρατηγικές Πυραυλικές Δυνάμεις (SMF) αποτελούν μέρος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας, ενώ είναι η κύρια πηγή των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της Ρωσίας. Κύριος στόχος είναι η πυρηνική αποτροπή, ενώ το SMF περιλαμβάνει συστήματα εκτόξευσης Yars, τα οποία μπορεί να είναι είτε κινητά είτε σταθερά.

Μάλιστα, οι πύραυλοι Yars είναι ικανοί να πλήξουν στόχους σε απόσταση έως και 11.000 χιλιομέτρων, ενώ κάθε πύραυλος είναι εξοπλισμένος με πολλαπλές ανεξάρτητες κεφαλές