Ανησυχία στο Υπουργείο Υγείας για τα κρούσματα

Στο Υπουργείο Υγείας επικρατεί και πάλι, μετά από αρκετές εβδομάδες, σοβαρή ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας.

Τα κρούσματα αυτή την εβδομάδα είναι σημαντικά αυξημένα, φθάνοντας χθες, Πέμπτη 1η Ιουλίου, στα 761, επίπεδο που είχαμε να δούμε τουλάχιστον δύο εβδομάδες.

Συνολικά, μάλιστα, τα κρούσματα αυτή την εβδομάδα (Δευτέρα έως Πέμπτη) είναι κατά 46% αυξημένα σε σχέση με αυτά του αντίστοιχου διαστήματος της περασμένης εβδομάδας. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι το 30% των νέων κρουσμάτων αφορά στη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία όπως δείχνουν και στοιχεία από το Ισραήλ το οποίο έχει προχωρήσει πολύ το εμβολιαστικό του πρόγραμμα προσβάλλει και πλήρως εμβολιασμένους πολίτες.

Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα πάντα με πηγές του Υπουργείου Υγείας, η πίεση στα νοσοκομεία είναι σε ελεγχόμενα επίπεδα τις τελευταίες 30-35 μέρες, αφού ο αριθμός των αποθεραπευόμενων είναι μεγαλύτερος από τα νέα κρούσματα, άρα μειώνεται και ο ενεργός αριθμός κρουσμάτων. Ανάλογη είναι η εικόνα και σε ό,τι αφορά τους διασωληνομένους, οι οποίοι είναι λιγότεροι από 200, ενώ -όπως τονίζεται από το Υπουργείο- αυτή τη στιγμή το σύστημα έχει τη δυνατότητα να «σηκώσει» μέχρι 1.000.

Παρά ταύτα, στο Υπουργείο Υγείας φαίνεται να προβληματίζονται έντονα -παρότι αποφεύγουν να το πουν ξεκάθαρα, προς το παρόν- με την επίπτωση που θα έχει το άνοιγμα του τουρισμού στην εξέλιξη της πανδημίας. Δεδομένου, δε, ότι ο τουριστικός κόσμος ποντάρει σε επέκταση της σεζόν και το Σεπτέμβριο, προκειμένου να αναπληρώσει τον χαμένο Ιούνιο, μια έξαρση της πανδημίας μετά το Δεκαπενταύγουστο -όπως συνέβη πέρυσι- θα ήταν σχεδόν καταστροφική.

“Φρενάρει” ο εμβολιασμός

Την ανησυχία του Υπουργείου επιτείνουν και τα νούμερα παυ έρχονται από το μέτωπο του εμβολιασμού. Είναι ενδεικτικό ότι, τις περισσότερες από τις τελευταίες μέρες, η αύξηση του συνολικού αριθμού των δόσεων που ανακοινώνεται προέρχεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από όσους κάνουν τη δεύτερη δόση (έχουν, δηλαδή ήδη από καιρό αποφασίσει να εμβολιαστούν), παρά από εκείνους που κάνουν την πρώτη δόση (και, άρα, προσέρχονται τώρα στο πρόγραμμα του εμβολιασμού).

Δεδομένου και ότι μέτρα όπως η δωροκάρτα των 150 ευρώ είχαν ελάχιστη απόδοση, αυξάνοντας την προσέλευση μόλις για μια-δυο μέρες, τα στελέχη του Υπουργείου Υγείας φοβούνται, πλέον, ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολύ σοβαρό “φρενάρισμα” των εμβολιασμών, από τη στιγμή που όλοι όσοι μπήκαν στη διαδικασία ολοκληρώσουν και τη δεύτερη δόση, οπότε και ο ρυθμός αύξησης θα αφορά μόνο στους νεοπροσερχόμενους. Εξέλιξη, η οποία θα αφήσει τη χώρα πολύ μακριά από ποσοστά της τάξης του 70% εμβολιασμένου πληθυσμού που θεωρείται ότι χτίζουν τείχος ανοσίας. Και, τότε, θα πρέπει να βρεθούν τρόποι να πεισθεί πραγματικά ο κόσμος να κάνει το εμβόλιο, πέρα από δωράκια και καταναγκασμούς που -εκ των πραγμάτων- αποδεικνύεται ότι δεν φέρνουν αποτέλεσμα.