Ανησυχία στον ΣΥΡΙΖΑ για τις δηλώσεις Ντομπρόβσκις

Τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της Κομισιόν κ. Ντομπρόβσκις, περί αυστηρής εποπτείας σε ό,τι αφορά τα κονδύλια του Ευρωπαϊκού Ταμείο Ανάκαμψης, σχολίασε ο Αλέξης Χαρίτσης.

«Οι δηλώσεις αυτές ξυπνούν μνήμες για τη χώρα μας που πιστεύαμε ότι έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας» ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης αναφερόμενος στην συνέντευξη που έδωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ.

Πρόσθεσε πως: «η απάντηση των ευρωπαϊκών λαών και των προοδευτικών δυνάμεων της Ευρώπης στις επιδιώξεις του κ. Ντομπρόβσκις και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δηλαδή στους ομογάλακτους της ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, για επιστροφή στον καταστροφικό φαύλο κύκλο της λιτότητας και της ύφεσης είναι σαφής: Ούτε να το σκέφτεστε!».

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε πως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες και γι αυτό θα πρέπει να γίνει ουσιαστική και συστηματική δουλειά πάνω στην συμφωνία. «Η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο διάστημα πρέπει να ζητήσει διευκρινίσεις για το πώς θα γίνει η αποπληρωμή των 32 δις «λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.

Ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης αναφερόμενος στην πρόταση της Κομισιόν ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά : «Αυτή την ώρα προέχει, αντί για πανηγυρισμούς, να κάνουμε τα εξής: Να δουλέψουμε σκληρά, καθένας από το πόστο του, ώστε αυτή η πρόταση να μη χειροτερεύσει, καθώς και να ασχοληθούμε ιδιαίτερα με εκείνες τις γκρίζες ζώνες, τα αναπάντητα ερωτηματικά, όπου μπορεί καμιά φορά ο διάβολος να κρύβεται στις λεπτομέρειες. Και αναφέρομαι ιδιαίτερα στους όρους αποπληρωμής. Αν δείτε την συνέντευξη του Ντομπρόβσκις, εκεί μιλάει για την ενισχυμένη εποπτεία, δηλαδή να αποσοβήσουμε κίνδυνο κρυμμένων μνημονιακών δεσμεύσεων.

Και για τα 22 δισ. ευρώ, που είναι επιχορηγήσεις, και για τα 9 δισ. ευρώ, που είναι το δάνειο, κάθε κράτος-μέλος πρέπει να ετοιμάσει και να καταθέσει σχέδιο, που θα πρέπει να εγκριθεί από την Κομισιόν και ορισμένοι ζητούν να εγκριθεί και από το Συμβούλιο. Εκεί, λοιπόν, μπορεί να υπάρχει ένας κίνδυνος και πρέπει να αγωνιστούμε ώστε να μην υπάρχουν περαιτέρω δεσμεύσεις μνημονιακού τύπου, σε σχέση με αυτές που προβλέπει το ευρωπαϊκό εξάμηνο.»

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με επιπολαιότητα τα όσα ακούγονται για τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα τεθούν από την πλευρά της Κομισιόν. Παραπέμπουν μάλιστα στην χθεσινή ενημέρωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα ο οποίος ανέφερε ότι «δεν υπάρχει θέμα εποπτείας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε μάλιστα ότι «με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα υπήρχαν μνημόνια, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη υπάρχουν πακέτα ανάπτυξης της οικονομίας».

Την δήλωση αυτή σχολίασε ο Αλέξης Χαρίτσης λέγοντας: «H δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου περί ΣΥΡΙΖΑ των μνημονίων και ΝΔ της ανάπτυξης ξεπερνά κάθε όριο θρασύτητας και αγγίζει την γελοιότητα». Υποστήριξε ακόμα ότι «η ελληνική κοινωνία γνωρίζει ποιος μας έβαλε στην επώδυνη περιπέτεια των μνημονίων και ποιος κατάφερε να δώσει τέλος στην καταστροφή».