In this image released on Thursday, May 23, 2024, is the Hagia Sophia Grand Mosque in Istanbul in Turkey, one of the many UNESCO World Heritage sites; RSD study tours offer unique trips around the world. HANDOUT IMAGE - Please see Special Instructions. Press release and media available to download at www.apmultimedianewsroom.com/newsaktuell. (RSD Reise Service Deutschland Gmbh/News Aktuell via AP Images)

Ανοιχτά για το κοινό τα υπόγεια της Αγίας Σοφίας: «Εξέλιξη που δείχνει πως η ενδεδειγμένη λειτουργεία είναι αυτή του μουσείου», λέει η Τ. Μοροπούλου

Τα υπόγεια μυστικά της Αγιάς Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη αποκαλύπτονται. Σήραγγες, κελιά και κατακόμβες έρχονται στο φως, σε μια διαδρομή ενός χιλιομέτρου, τμήματά της οποίας είναι της ίδιας ηλικίας με το σπουδαίο Χριστιανικό μνημείο. Ορισμένα μάλιστα, είναι ακόμη παλαιότερα. Η εξέλιξη χαρακτηρίζεται ως μία ακόμη απόδειξη της μουσειακής αξίας του Ναού, που η τουρκική κυβέρνηση έχει μετατρέψει σε τζαμί.

Σκοτεινές σήραγγες, λασπωμένα κελιά και κατακόμβες, που είχαν προσεγγίσει οι Τούρκοι αρχαιολόγοι πριν από 2 χρόνια, στα υπόγεια της Αγίας Σοφίας, καθαρίζονται με απώτερο στόχο να καταστούν επισκέψιμα για το κοινό.

Ένα μεγάλο μέρος των υπόγειων δομών της Αγίας Σοφίας χρησιμοποιούνταν ως αποθηκευτικός χώρος, ενώ υπήρχαν και κατασκευές που αποτελούσαν μέρος του αποχετευτικού συστήματος ή του συστήματος ύδρευσης. Στα τέσσερα μέτρα βάθος έχει αποκαλυφθεί επίσης μια τρίχωρη κατακόμβη όπου γίνονταν ταφές από τον 4 αιώνα μ.Χ. και είναι η αρχαιότερη δομή στο σύμπλεγμα του βυζαντινού ναού.

Η ύπαρξή της συγκεκριμένης υπόγειας δομής ήταν γνωστή από το 1946, αλλά μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε το έργο απομάκρυνσης των τεσσάρων τόνων λάσπης που είχαν κατακλύσει το χώρο. Η καθηγήτρια του ΕΜΠ Τώνια Μοροπούλου, ειδήμων σε θέματα συντήρησης της Αγίας Σοφίας, τονίζει ότι όταν γίνει επισκέψιμος ο υπόγειος χώρος, το μνημείο, θα επανέλθει στη μουσειακή του λειτουργία.

Οι κρυφές υπόγειες στοές του μεγαλοπρεπούς ναού, εξάπτουν τη φαντασία, καθώς σύμφωνα με τον αστικό μύθο, έφταναν μέχρι τα Πριγκηπόνησα και τον Πύργο του Λεάνδρου στον Βόσπορο. Οι αρχαιολόγοι από την πλευρά τους, λένε μετά βεβαιότητας ότι τα διάφορα τούνελ κάτω από την Αγία Σοφία συνδέονται μεταξύ τους, παρ’ όλο που η πορεία τους σήμερα ανακόπτεται εξαιτίας καθιζήσεων.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Χρυσοχοΐδης για Σημίτη: «Αποτελεί κομμάτι της ψυχής μου»
6 Ιανουαρίου, 2025
Παραιτήθηκε ο Τζάστιν Τριντό από πρωθυπουργός του Καναδά
6 Ιανουαρίου, 2025
Τσούκαλης για τον γιο της εισαγγελέως των Τεμπών: «Η πιο μυστηριώδης εξαφάνιση των τελευταίων 50 ετών»
6 Ιανουαρίου, 2025
Κίνα: «Μην ανησυχείτε», λέει το Πεκίνο για τον HMPV – Τα 4 συμπτώματα
6 Ιανουαρίου, 2025
Σφοδρές χιονοπτώσεις στις κεντρικές και ανατολικές πολιτείες των ΗΠΑ
6 Ιανουαρίου, 2025
Ο Τζο Μπάιντεν καλεί τους Αμερικανούς να μην ξεχνούν την επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021
6 Ιανουαρίου, 2025
Γεράσιμος Παπαδόπουλος για σεισμό 4,5 Ρίχτερ στην Ηλεία – «Η σεισμική δράση σε εξέλιξη»
6 Ιανουαρίου, 2025
Βρυξέλλες: Άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι επιχείρησε να εισβάλει στα γραφεία του πρωθυπουργού
6 Ιανουαρίου, 2025
Μπλίνκεν: Η Ρωσία επιδιώκει να μοιραστεί προηγμένες τεχνολογίες δορυφόρων με την Πιονγιάνγκ
6 Ιανουαρίου, 2025
Ρωσία: «Περιορισμένης κλίμακας η αντεπίθεση των Ουκρανών στο Κουρσκ»
6 Ιανουαρίου, 2025