«Ανοίγει» ο δρόμος για την τετραήμερη εργασία χωρίς μείωση αποδοχών

Το νέο εργασιακό μοντέλο κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος σε όλο τον κόσμο μαζί και στην Ελλάδα, καθώς πολλές επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να επαναπροσδιορίζουν τις προτεραιότητές τους.

Το μοντέλο της τετραήμερης εργασίας κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος σε όλο τον κόσμο μαζί και στην Ελλάδα καθώς πολλοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν θετικά την προοπτική ενός εργασιακού καθεστώτος που θα τους επιτρέπει να ισορροπούν καλύτερα μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής.

Ωστόσο, παρά τα θετικά στοιχεία που φέρνουν τα υβριδικά μοντέλα εργασίας, το μοντέλο της τετραήμερης εργασίας δεν έχει ακόμα υιοθετηθεί καθολικά. Σύμφωνα με έρευνα, οι βασικοί λόγοι που η πλειονότητα των επιχειρήσεων διστάζει ακόμα να εφαρμόσει πλήρως το καθεστώς τετραήμερης εργασίας εντοπίζεται στο υψηλό κόστος μετάβασης, στη μειωμένη ή αυξημένη παραγωγικότητα, στην ανάγκη επαναξιολόγησης των προτεραιοτήτων από την πλευρά των επιχειρήσεων.

Το κόστος μετάβασης δεν είναι πάντα το ίδιο και διαφέρει ανά κλάδο ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις είναι υψηλό.

Αναφορικά με την παραγωγικότητα η εμπειρία έχει δείξει ότι δεν είναι δεδομένο ότι η 4ήμερη εργασία θα οδηγήσει σε αύξηση.

Στην Ελλάδα ξεκινά το καλοκαίρι και την αρχή κάνουν 4 μεγάλες εταιρείες και προβλέπει εργασία 4 μέρες την εβδομάδα με 8ωρο χωρίς μείωση αποδοχών.

Στόχος: Η διατήρηση της παραγωγικότητας και η διασφάληση καλύτερων συνθηκών εργασίας & ποιότητας ζωής για τους εργαζόμενους.

Διάρκεια πιλοτικού προγράμματος: 2 μήνες

Είναι διαφορετικά τα πιλοτικά προγράμματα που εφαρμόζονται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Είναι διαφορετικό το πρόγραμμα που δοκιμάζεται από αυτό που έχει ψηφιστεί στην Ελλάδα και ήδη εφαρμόζεται σε κάποιες επιχειρήσεις, δηλαδή η 4ημερη εργασία και 10ωρο.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
ΠΟΕΔΗΝ για τον 42χρονο από το Κερατσίνι που δραπέτευσε και απείλησε συγγενείς του: «Το Δρομοκαΐτειο δεν είναι φυλακή»
13 Φεβρουαρίου, 2025
Ο Τραμπ υπογράφει το διάταγμα για τους δασμούς και πανηγυρίζει: Σήμερα είναι μεγάλη μέρα
13 Φεβρουαρίου, 2025
Συνήγορος του Πολίτη: Παραμέληση, εγκλεισμός και ασιτία ηλικιωμένων σε γηροκομείο «κολαστήριο» στην Αττική
13 Φεβρουαρίου, 2025
Hellenic Train για εκτροχιασμό στο Πολύκαστρο: Δεν υπήρξε κίνδυνος για την ασφάλεια του προσωπικού
13 Φεβρουαρίου, 2025
Μεσσηνία: 57χρονος καταπλακώθηκε από τρακτέρ και έχασε τη ζωή του
13 Φεβρουαρίου, 2025
Νεκρός σε τροχαίο στην Αυστρία επιχειρηματίας από την Πάτρα – Τραυματίστηκε ο αδερφός του
13 Φεβρουαρίου, 2025
Πέθανε ο σκηνοθέτης Θόδωρος Αδαμόπουλος
13 Φεβρουαρίου, 2025
ΣΥΡΙΖΑ για την επίσκεψη Σ. Φάμελλου στην ΕΡΤ: Αναγκαία η πλουραλιστική και δημοκρατική δημόσια τηλεόραση
13 Φεβρουαρίου, 2025
Πόρισμα για βίντεο Τεμπών – Π. Μαρινάκης: Αν έλεγαν το αντίθετο οι Ανδρουλάκηδες θα έλεγαν τον πρωθυπουργό ενορχηστρωτή της υπόθεσης
13 Φεβρουαρίου, 2025
Ο Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Τι συζήτησαν
13 Φεβρουαρίου, 2025