Άνοιγμα εστίασης: Καλύτερα ο κόσμος να πίνει καφέ έξω παρά στο σαλόνι

Στους λόγους που δεν αποδίδει τα αναμενόμενα το lockdown σχολίασε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στον Realfm 97,8.

“Πέρασε ήδη ένας χρόνος από την αρχή της πανδημίας και ο κόσμος αλλάζει, η ψυχολογία του κόσμου αλλάζει, η δυνατότητα του κόσμου γενικότερα να συμμετέχει στα μέτρα έχει αλλάξει πολύ. Ο ιός έχει αλλάξει πολύ λιγότερο, για να μην προσθέτουμε συνεχώς παραμέτρους. Νομίζω ότι κάθε φορά που εφαρμόζονται αυστηρά μέτρα, γίνεται όλο και πιο δύσκολο αυτά τα μέτρα να τηρούνται. Το νομικό κομμάτι μπορεί να ισχύει, το μη νομικό, το κομμάτι που είναι στη βούληση των πολιτών είναι το πιο δύσκολο γιατί ο κόσμος έχει κουραστεί πάρα πολύ και το βλέπω όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλο τον πλανήτη. Έχει βγει από τον αρχικό φόβο και έχει μπει σε μια ρουτίνα αντιμετώπισης των μέτρων, περισσότερο από την ρουτίνα αντιμετώπισης του κορονοϊού” περιέγραψε.

“Αφού βγούμε από το lockdown πρέπει να βρούμε ένα μοντέλο συντήρησης ή και μείωσης των κρουσμάτων χωρίς να είναι τα πάντα κλειστά γιατί αυτό δεν είναι βιώσιμο. Η διπλή μάσκα για μένα, αν και είναι πρακτικό όταν σκέφτεται κάποιος γιατρός πώς θα λειτουργήσει στο χειρουργείο ή σε κάποιον χώρο της ΜΕΘ να βάλει διπλή μάσκα, αλλά δεν είναι ρεαλιστικό κοινωνικά. Νομίζω ότι η υπερπροσπάθεια να περάσουμε ιατρική νοοτροπία στην καθημερινότητα των πολιτών δεν “πιάνει”. Αυτά τα πολύ αυστηρά μέτρα δείχνουν ότι κάθε φορά που εφαρμόζονται να δουλεύουν όλο και λιγότερο” δήλωσε ο καθηγητής.

“Αυτό που πιστεύω είναι ότι ο κόσμος χρειάζεται μια αποσυμπίεση και συγχρόνως ένα κίνητρο για να μπορέσει να κρατήσει κάποια μέτρα. Για να το πω απλά, ξέρω ότι κάποιοι άνθρωποι συναντιούνται σε κλειστούς χώρους, σε σπίτια γιατί δεν μπορούν να συναντηθούν σε ένα τραπέζι μιας καφετέριας. Θα είναι πολύ πιο ασφαλές να πιουν έναν καφέ έξω, που η Ελλάδα μπορεί να το κάνει αυτό λόγω των καιρικών συνθηκών, παρά να πιουν καφέ στο σαλόνι του διαμερίσματος του ενός. Είναι απλοϊκό αυτό που λέω αλλά γίνεται ευρέως. Θεωρώ λοιπόν ότι οι δραστηριότητες των πολιτών να διοχετευτούν σε ελεγχόμενες συνθήκες όπου κρατάμε τις αποστάσεις, φοράμε μάσκα όπου χρειάζεται, όχι όταν πίνουμε καφέ φυσικά αλλά οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Και να μπορεί εκτονωθεί ο πολίτης ψυχολογικά ώστε να μην οδηγεί αυτό σε ανεξέλεγκτες και ακραίες συμπεριφορές σε ότι αφορά τη μετάδοση” συμπλήρωσε.

Εκτέλεση Ζαμπούνη: «Γνωρίζουν πάρα πολύ καλά ότι όποιος μιλήσει τελειώνει»
16 Ιανουαρίου, 2024
Τουλάχιστον πέντε νεκροί μετά από έκρηξη σε εμπορικό κέντρο της Ταϊβάν
13 Φεβρουαρίου, 2025
Σύγκρουση λεωφορείου με μοτοσικλέτα στο Χαλάνδρι
13 Φεβρουαρίου, 2025
Άγιοι Ανάργυροι: Μεγάλες καθυστερήσεις λόγω ακινητοποιημένου φορτηγού
13 Φεβρουαρίου, 2025
Για ρατσιστικό σχόλιο κατηγορεί τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς το CDU
13 Φεβρουαρίου, 2025
Κολίνα: Το μυστικό που αποκάλυψε για το Μουντιάλ του 2002
13 Φεβρουαρίου, 2025
Συντάξεις: Έξτρα λεφτά αν έχετε τόση σύνταξη - Τα ποσά
Συντάξεις: Έξτρα λεφτά αν έχετε τόση σύνταξη – Τα ποσά
13 Φεβρουαρίου, 2025
Αυστρία: «Γρήγορα νέες εκλογές», ζήτησε ο αρχηγός του ακροδεξιού FPÖ
13 Φεβρουαρίου, 2025
ΟΣΕ: Υπάρχουν αδιάψευστα στοιχεία ότι το τρένο στα Σεπόλια πέρασε με κατεβασμένες μπάρες και με την παρουσία του φύλακα
13 Φεβρουαρίου, 2025
Επέστρεψε στην ψυχιατρική κλινική ο 42χρονος που είχε ταμπουρωθεί στο σπίτι του στο Κερατσίνι
13 Φεβρουαρίου, 2025
Ένιωσε αδιαθεσία και άφησε την τελευταία του πνοή
13 Φεβρουαρίου, 2025