Άνοιγμα σχολείων: «Κλειδώνουν» προσχέδιο και ημερομηνίες επιστροφής κάθε τάξης στα θρανία

Οριστικοποιείται μέσα στην ημέρα, όπως όλα δείχνουν, το σχέδιο για την επανέναρξη των σχολείων όλων των βαθμίδων, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει τη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα, η οποία, πέραν των άλλων, προϋποθέτει και την επιστροφή των γονέων στην εργασία τους.

Το τελευταίο σχέδιο που έχει πέσει στο τραπέζι, προβλέπει την επιστροφή των μαθητών όλων των βαθμίδων σε δύο «δόσεις»: Μία για τους μαθητές Γυμνασίων- Λυκείων και μία για τα δημοτικά.

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές του Newsique, το σχέδιο που μελετάται ενδελεχώς προβλέπει επιστροφή των μαθητών των Λυκείων και Γυμνασίων στις 11 Μαϊου και των μαθητών των Δημοτικών στις 25 Μαίου. Σε αυτό το σενάριο, το σχολικό έτος για τους μαθητές των γυμνασίων και των Λυκείων θα ολοκληρωθεί στις 11 Ιουνίου, καθώς την επομένη θα ξεκινήσουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις. Αντιστοίχως, οι μαθητές των δημοτικών σχολείων, οι οποίοι θα ξεκινήσουν εκ νέου μαθήματα στις 25 Μαίου, θα ολοκληρώσουν τη σχολική χρονιά στις 25 Ιουνίου. Προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να τηρηθεί η απόσταση ασφαλείας που απαιτείται και με δεδομένη τη χωρητικότητα των σχολείων, το πλάνο προβλέπει τριήμερα, εναλλάξ μαθήματα για όλες τις βαθμίδες, πλην της Γ Λυκείου. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά που τη μία εβδομάδα θα πηγαίνουν στα σχολεία Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη, θα μένουν σπίτι δύο ημέρες, και την επόμενη εβδομάδα, θα πηγαίνουν σχολείο δύο μέρες και θα μένουν σπίτι τρεις μέρες.

Κατά τις ίδιες πηγές, ωστόσο, ορισμένα κυβερνητικά στελέχη εντός Μαξίμου αλλά και υπουργείου Παιδείας, αλλά και κάποιοι εκ των επιστημόνων, θεωρούν ότι ο σχεδιασμός είναι πιθανό να προκαλέσει αντιδράσεις, τόσο ως προς τον βαθμό δυσκολίας στην εφαρμογή του, όσο κυρίως λόγω των πιθανών αντιδράσεων γονέων για τον κίνδυνο αναζωπύρωσης της πανδημίας.

Το σίγουρο είναι ότι στις 11 Μαϊου θα ανοίξουν οι πόρτες για τους μαθητές της Γ Λυκείου, οι οποίοι θα πρέπει να προετοιμαστούν για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, και η επάνοδος αυτή θα γίνει με την πλήρη εφαρμογή προστατευτικών μέτρων, όπως ένας μαθητής σε κάθε θρανίο, χρήση αντισηπτικών κλπ, μέτρα που αναμένεται να ληφθούν και κατά τις πανελλαδικές εξετάσεις.