Άνοιγμα σχολείων: Συναγερμός για κρούσματα σε εκπαιδευτικούς

Εν αναμονή του ανοίγματος των σχολείων σε λιγότερο από μία εβδομάδα, μεμονωμένα περιστατικά σε εκπαιδευτικούς δημιουργούν ανησυχία και αποδεικνύουν τη μεγάλη προσοχή που πρέπει όλη η κοινωνία να επιδεικνύει στην ορθή και πιστή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας.

Σύμφωνα με τον τον «Ελεύθερο Τύπος», οι θετικοί στην Covid-19 εκπαιδευτικοί ανέρχονται σε 21, εκ των οποίων οι τέσσερις βρέθηκαν σε σχολικό περιβάλλον.

Εχει πραγματοποιηθεί ιχνηλάτηση των επαφών που είχαν οι τέσσερις εκπαιδευτικοί που επέστρεψαν στο σχολείο, με τους συναδέλφους τους με τους οποίους ήρθαν σε επαφή να παραμένουν κάποιες μέρες σε αποστασιοποίηση.

Για τους υπόλοιπους 17, η ιχνηλάτηση αφορούσε συγγενικά τους πρόσωπα. Μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί απόφαση για κλείσιμο κάποιου σχολείου.

Οπως αναφέρει στον «Ε.Τ.» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ετοιμότητας και Απόκρισης του ΕΟΔΥ, Σπύρος Σαπουνάς, κάθε περίπτωση κρούσματος σε σχολική μονάδα εξατομικεύεται. «Αυτό για το οποίο πρέπει να φροντίζουν οι εκπαιδευτικοί είναι να τηρούν τα μέτρα, δηλαδή αποστάσεις, μάσκες, να αερίζονται καλά οι χώροι. Δεν γίνονται τεστ συλλήβδην, αλλά κάτω από συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Απομονώνονται όσοι πληρούν τον ορισμό της στενής επαφής, που σύμφωνα και με το Ευρωπαϊκό και το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων είναι να παραμείνει κάποιος για περισσότερο από 15 λεπτά πρόσωπο με πρόσωπο σε απόσταση κάτω των δύο μέτρων και χωρίς τη χρήση μάσκας», αναφέρει συγκεκριμένα, επισημαίνοντας ότι οι παρεμβάσεις στα σχολεία θα είναι στοχευμένες και η πιστή εφαρμογή των μέτρων και των υγειονομικών πρωτοκόλλων είναι το «νούμερο ένα» για την αποφυγή της διασποράς.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα έγιναν καταγγελίες από ομοσπονδίες εκπαιδευτικών για κρούσματα σε δύο σχολικές μονάδες. Χθες ανακοινώθηκε ένα ακόμα κρούσμα, σε γονέα αυτή τη φορά, σε βρεφονηπιακό σταθμό στον Δήμο Μοσχάτου-Ταύρου. Ο Δημοτικός Οργανισμός Προσχολικής Αγωγής και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του δήμου ενημέρωσε τον ΕΟΔΥ ότι γονέας νηπίου βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό και ότι ακολούθησε τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ενημερώθηκαν οι γονείς των υπόλοιπων νηπίων, διεκόπη η λειτουργία του εν λόγω τμήματος, έγινε απολύμανση του χώρου και οι εργαζόμενοι του τμήματος τέθηκαν εκτός υπηρεσίας για 14 μέρες. Σημειώνεται ότι το νήπιο είχε προσέλθει στον βρεφονηπιακό την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, ενώ χθες Δευτέρα απουσίαζε για προληπτικούς λόγους.