Ανοίγουν κανονικά τη Δευτέρα τα σχολεία – Τι συνίσταται για τους μαθητές

Κανονικά θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα (9/1), όπως διαμηνύεται από τους ιθύνοντες στο υπουργείο Παιδείας παρά την έξαρση που παρατηρείται στις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος SARSCoV-2, ιοί γρίπης και αναπνευστικός συγκυτιακός ιός – RSV.

Όπως επεσήμανε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά και δεν υπάρχει καμία συζήτηση για το αντίθετο στο υπουργείο Παιδείας παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών.

“Πρέπει να είμαστε απόλυτα σαφείς τόσο για τους γονείς όσο και για τους εκπαιδευτικούς. Δεν υπάρχει καμία απολύτως συζήτηση για κλείσιμο των σχολείων. Δεν υπάρχει καμία μα καμία απολύτως συζήτηση για κάτι τέτοιο στο υπουργείο Παιδείας. Είμαστε πανέτοιμοι. Τα σχολεία ανοίγουν κανονικά, τη Δευτέρα“, είπε αρχικά.

“Λειτουργούμε πάντα μετά από γνωμοδοτήσεις και απόψεις της επιτροπής των ειδικών και απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Το μόνο που ισχύει αυτή τη στιγμή σχετικά με τη γρίπη είναι η υπουργική εγκύκλιος, η οποία εξεδόθη πριν από λίγες μέρες και η οποία καθορίζει πως με απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων καταχωρίζονται αλλά δεν προσμετρώνται οι απουσίες από τα μαθήματα έως πέντε εργάσιμες ημέρες και που οφείλονται στην έξαρση του εποχικού ρεύματος της γρίπη“, συμπλήρωσε.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να επανέλθει η υποχρεωτική χρήση μάσκας ο κ. Κόπτσης σημείωσε πως “αυτή τη στιγμή, στο υπουργείο Παιδείας δεν υπάρχει καμία άλλη συζήτηση. Προτείνεται και από το υπουργείο Υγείας οι μαθητές που εμφανίζουν συμπτώματα να παραμένουν στο σπίτι για την προάσπιση τόσο της δικής τους όσο και της δημόσιας υγείας“.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, μιλώντας στο MEGA, τονίζοντας πως δεν υπάρχει κάποια εισήγηση από την επιτροπή των ειδικών για να κλείσουν τα σχολεία και πως θα ανοίξουν κανονικά στην ώρα τους.

“Τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά, σε εξαιρετικές περιπτώσεις κλείνουν ή λειτουργούν υπό κανόνες, όπως ήταν ο Covid-19. Όταν ακούει κανείς τους επιστήμονες, δημιουργείται ανησυχία και ευλόγως. Να ξέρουν όμως οι γονείς ότι το υπουργείο Παιδείας συνεργάζεται θεσμικά και άριστα με το υπουργείο Υγείας, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της πανδημίας“, είπε αρχικά η κυρία Μακρή.

“Όταν το υπουργείο Υγείας με απόφαση της επιτροπής των ειδικών, δεν εισηγείται κλείσιμο σχολείων ή λήψη περαιτέρω μέτρων, δεν υπάρχει κίνδυνος ιδιαίτερης ανησυχίας, χωρίς αυτό να μειώνει τη σημασία άλλων επιστημονικών απόψεων“, συμπλήρωσε.

Όσον αφορά τις αιτιάσεις για έλλειψη φαρμάκων, η κυρία Μακρή, “το υπουργείο Υγείας διαβεβαιώνει ότι οι ελλείψεις καλύπτονται ή θα καλυφθούν σε λίγες μέρες εγώ νιώθω απολύτως καθησυχασμένη”.

Ακόμα η κυρία Μακρή συμπλήρωσε πως την περίοδο των εορτών τα παιδιά δεν ήταν απομονωμένα στα σπίτια τους, συνεπώς η επιστροφή τους στα σχολεία θα γίνει “σε ένα περιβάλλον που παραμένουν οι οδηγίες όπως τα μέτρα της καθαριότητας και καλός εξαερισμός, οδηγίες και δεν χρειάζεται να προκαλεί ανησυχία“.

“Δεν υπάρχει κίνδυνος από την επιστροφή στα θρανία, ούτε ιδιαίτερη ανησυχία από ό,τι λένε οι ειδικοί“, είπε ακόμα η υφυπουργός Παιδείας.