Aνοίγουν οι πτήσεις από Βρετανία: Δεύτερο κύμα κορονοϊού προ των πυλών – Tα νέα μέτρα

Απευθείας πτήσεις από τη Βρετανία θα δέχεται από σήμερα η Ελλάδα, μετά την απόφαση επανάληψης της αεροπορικής σύνδεσης των δύο χωρών, που ανακοίνωσε προ ημερών ο Στέλιος Πέτσας. Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επόμενη χώρα είναι η Σουηδία, με την οποία οι πτήσεις θα ανοίξουν στις 22 Ιουλίου.

Παράλληλα από σήμερα ενεργοποιούνται τα νέα αυστηρότερα μέτρα στον Προμαχώνα, όπου η είσοδος στην Ελλάδα γίνεται μόνο για όσους έχουν υποβληθεί σε τεστ εντός 72 ωρών και είναι αρνητικό.

Συγκεκριμένα, πρέπει να έχουν διαγνωστεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα.

Ο έλεγχος πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.

Πρέπει επίσης να φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης, στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στο συνοριακό φυλάκιο.

Από την εφαρμογή αυτή του νόμου εξαιρούνται οι Έλληνες πολίτες στους οποίους όμως γίνονταν δειγματοληπτικά τεστ από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ κατά την είσοδό τους στη χώρα.

«Δεύτερο κύμα», νέα μέτρα και Plan b

Δεύτερο κύμα της πανδημίας προ των πυλών βλέπουν οι επιστήμονες πίσω από την καθημερινή αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού.

Από το τουριστικό άνοιγμα μετράμε ήδη εκατοντάδες εισαγόμενους θετικούς στον ιό, ενώ ταυτόχρονα κρούσματα αδιευκρίνιστης προέλευσης εντοπίζονται και σε Έλληνες σε πολλές περιοχές της χώρας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, από την πρώτη Ιουλίου μέχρι και τις 13 Ιουλίου είχαν καταγραφεί 433 θετικά κρούσματα, εκ των οποίων τα 244 ήταν εισαγόμενα. Στις αντίστοιχες πρώτες 13 ημέρες του Ιουνίου τα θετικά κρούσματα ήταν 197, εκ των οποίων τα 42 εισαγόμενα.

Αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία

Η ανησυχία εντείνεται και από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία, οι οποίες έχουν διπλασιαστεί μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες. Στις 30 Ιουνίου οι ασθενείς που νοσηλεύονταν ήταν 41 και πλέον φτάνουν τους 83.

Μέτρα στο… συρτάρι

Πάντως, την ίδια στιγμή, υπηρεσιακοί παράγοντες, παραδέχονται ότι ακόμη δεν έχουν εφαρμοσθεί πλήρως τα μέτρα που αποφασίσθηκαν για τον Προμαχώνα, ώστε να ελέγχονται λεπτομερώς όσοι μπαίνουν στη χώρα.

Εισηγήσεις για τη μάσκα

Να καταστεί υποχρεωτική η χρήση της μάσκας σε εσωτερικούς χώρους εισηγούνται στην κυβέρνηση οι λοιμωξιολόγοι του υπουργείου Υγείας.

Η εισήγηση, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε αρχίσει να τίθεται επί τάπητος τις τελευταίες ημέρες, μετά την αυξητική τάση των κρουσμάτων.

Στο τραπέζι το «Plan B» και τα νέα μέτρα

Ο υπουργός Υγείας ξεκαθάρισε ότι δεν μπορούμε να οδηγηθούμε σε ένα δεύτερο οριζόντιο lockdown και έκανε λόγο για δεύτερο πλάνο: «ένα Plan b, για τοπικά lockdown, για επιμέρους διορθώσεις, για PCR ενδεχομένως σε περισσότερους τουρίστες ή υποχρεωτικότητα. Είναι πράγματα τα οποία εξετάζουμε καθημερινά με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, η οποία κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό. Και θέλω να πω και κάτι αισιόδοξο μέσα σε αυτήν την πρωτόγνωρη δυσκολία μιας πανδημίας που ζούμε. Για να το σκεφτούμε όλοι μας και ανάλογα να προσαρμόσουμε τη συμπεριφορά μας. Λένε οι επιστήμονές μας στο τέλος του 2020, αρχές του 2021 θα έχουμε τα πρώτα εμβόλια. Πράγματι, βλέπω ότι η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση. Έχουμε ένα Α χρονικό διάστημα μέχρι τότε».

Είναι στο χέρι μας να έχουμε μία απλή αύξηση την οποία θα ελέγξουμε, από το να έχουμε ένα δεύτερο υψηλό κύμα, τόνισε και κατέληξε: «Νομίζω ότι είναι θέμα υπευθυνότητας των οργάνων της Πολιτείας, αλλά και ατομικής ευθύνης και των τουριστών μας και των πολιτών μας, να αντιμετωπίσουμε σοβαρά την κατάσταση και να έχουμε ένα επιτυχές αποτέλεσμα».