Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία «Αθηνά» τις επόμενες ώρες – Πού εντοπίζονται προβλήματα – Δείτε live την εξέλιξη της κακοκαιρίας

Συνεχίζονται οι έντονες καταιγίδες σε όλη την Ελλάδα με τα περισσότερα προβλήματα να εντοπίζονται στα Ιόνια Νησιά και στην βόρεια Ελλάδα.

Πρωταθλητής σε όγκο βροχής αναδείχθηκε ο Δήμος της Νότιας Κέρκυρας με ορισμένα σχολεία να παραμένουν κλειστά, οικισμούς χωρίς ρεύμα και νερό, νοικοκυριά να έχουν πλημμυρίσει και δεκάδες κλήσεις στην πυροσβεστική για άντληση υδάτων.

«Τρεις σχολικές υποδομές σήμερα ήταν κλειστές, πλημμύρισαν τα σχολεία, είχαν πρόβλημα. Είχαμε έντονα καιρικά φαινόμενα, δυστυχώς οι υποδομές τις οποίες έχει ο δήμος, όσον αφορά την οδοποιία, ύδρευση, είναι ξεπερασμένες, επί 20 χρόνια διαχρονικά η πολιτεία έχει αδιαφορήσει για το δήμο της Νότιας Κέρκυρας», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Λέσσης, Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας.

Απελπισμένοι οι κάτοικοι στη Λευκίμμη και στην Πετριτή, καθώς παραμένουν για 3η ημέρα χωρίς ρεύμα και νερό.

«Αν δεν έχει η μισή Λευκίμμη νερό, δεν έχει ο οικισμός Πετριτή νερό, δεν έχει ρεύμα ο οικισμός Πετριτή, τι άλλο να πω; Το 1/3 του δήμου μας είναι προβληματικό. Εγώ να σας πως χθες, χαριτολογώντας είπα ότι δεν είχα εκεί που μένω νερό, δεν είχα φως, και είπα θα διαμαρτυρηθώ στο Δήμαρχο για την κατάσταση αυτή. Παίρνω την ΔΕΔΔΗΕ και μου κρύβεται, δεν το στέλνει», συμπλήρωσε.

Απροσπέλαστη οι δρόμοι στο Μαντούκι της Κέρκυρας, με τους οδηγούς να κάνουν σερφ στην άσφαλτο προσπαθώντας να κινηθούν με τα αυτοκίνητά τους.

Οι ισχυροί άνεμοι της τάξεως 8 με 9 μποφόρ έδεσαν τα πλοία στα λιμάνι, με αυτή την εικόνα του χορού των κυμάτων στον Άγιο Γεώργιο Κέρκυρας, να ανταγωνίζεται αυτή την εικόνα στα Λουρδάτα Κεφαλονιάς.

Η πορεία της κακοκαιρίας «Αθηνά»

Ο καιρός, μέσα από το WINDY που χρησιμοποιεί τα προγνωστικά μοντέλα GFS, ECMWF και NEMS

Πτώσεις δέντρων στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη μικροπροβλήματα δημιουργήθηκαν στο οδικό δίκτυο, ενώ δεν έλειψαν και οι υλικές ζημίες σε οχήματα, όταν οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν πτώσεις δέντρων πάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Τα πρωτοβρόχια του καιρικού φαινομένου «Αθηνά» εμφανίστηκαν στην πρωτεύουσα σήμερα το πρωί, χωρίς ωστόσο να παρουσιαστούν έντονα προβλήματα, σε αντίθεση με την ΠΑΤΡΑ που άνοιξαν οι ουρανοί δημιουργώντας προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Οι μετεωρολόγοι συνιστούν προσοχή στους οδηγούς και τις επόμενες μέρες, αφού τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Στο έλεος της κακοκαιρίας η Πάτρα

Σε επιφυλακή βρίσκεται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και οι δήμοι της περιοχής, καθώς από το πρωί η Πάτρα έχει βρεθεί αντιμέτωπη με έντονη χαλαζόπτωση και αρκετή νεροποντή.

Συγκεκριμένα, η σφοδρή καταιγίδα μετέτρεψε το Ρίο σε μία απέραντη λίμνη, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν αυτοκίνητα.

Κέρκυρα

Σφοδρές καταιγίδες και «βαριά» νεροποντή έφερε στο πέρασμά της η κακοκαιρία «Αθηνά», που πλήττει από τις χθεσινές βραδινές ώρες το νησί της Κέρκυρας. Κεντρικοί δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, αυλές των σπιτιών πλημμύρισαν, ενώ προβλήματα σημειώθηκαν και στο επαρχιακό δίκτυο.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε, τρεις κλήσεις για παροχή βοήθειας σε ΙΧ αυτοκίνητα που ακινητοποιήθηκαν στο οδικό δίκτυο, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, δέκα κλήσεις για άντληση υδάτων, 18 κλήσεις για κοπές δέντρων και χρειάστηκε να παρέμβει για την απομάκρυνση δέντρου που ξεριζώθηκε από τους δυνατούς ανέμους και έκλεισε τον δρόμο της επαρχιακής οδού Πέλεκα, στο ύψος της διασταύρωσης προς Καλαφατιώνες. Το δέντρο έπεσε επάνω σε καλώδια της ΔΕΔΔΗΕ, με αποτέλεσμα να προκληθούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της περιοχής.

Την ίδια ώρα, δέντρο έπεσε στο στέγαστρο του προαυλίου του 6ου Δημοτικού Σχολείου Κέρκυρας, προκαλώντας υλικές ζημιές.

Να σημειωθεί ότι κλειστά παρέμειναν σήμερα, λόγω κακοκαιρίας όλα τα σχολεία στην Κέρκυρα και τους Παξούς ενώ όπως επιβεβαίωσε ο αντιπεριφερειαρχης της Περιφερειακής Ενότητας Κέρκυρας, Κώστας Ζορμπάς «αύριο, Παρασκευή θα λειτουργήσουν κανονικά όλες οι σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε Κέρκυρα και Παξούς», καθώς, όπως είπε, «αναμένεται ύφεση των φαινομένων».

Στο πέρασμά της η «Αθηνά» προκάλεσε πολλά προβλήματα και στο αεροδρόμιο Ιωάννης Καποδίστριας καθώς, λόγω χαμηλής ορατότητας, τις πρωινές ώρες, τέσσερις πτήσεις, δύο από Ελλάδα και δύο από το εξωτερικό δεν μπόρεσαν να προσγειωθούν.

Την ίδια ώρα τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια εκτελούνται από το πρωί μόνο με πλοία κλειστού τύπου, ενώ δεμένα παραμένουν στα λιμάνια τα πλοία ανοιχτού τύπου.