Άνοιξε ο τουρισμός: Ανησυχία για εισαγόμενα κρούσματα – Πόσοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι έγιναν

Τις πύλες της άνοιξε από την Τετάρτη το πρωί η Ελλάδα για να υποδεχτεί πάνω από 230 διεθνείς πτήσεις στα αεροδρόμια της χώρας την πρώτη ημέρα, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Η επανεκκίνηση ωστόσο του ελληνικού τουρισμού δεν θα είναι εύκολη υπόθεση σε μία σεζόν Covid 19, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνεται τόσο από τους αριθμούς των πτήσεων όσο και από τις συνεχείς αλλαγές στα προγράμματα των αεροπορικών.

Ενδεικτικά, στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας που διαχειρίζεται η Fraport ήταν προγραμματισμένες για χθές 104 πτήσεις, ο τελικός αριθμός ήταν λίγο πάνω από τις 85, ενώ για σήμερα αναμένονται λίγο πάνω από 80 πτήσεις.

Την πρώτη μέρα εκκίνησης του τουρισμού έγιναν πάνω 4.000 δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε ταξιδιώτες.

Οι περισσότεροι διενεργήθηκαν στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, αν και το ειδικό λογισμικό είχε προβλέψει 5.634 μοριακά τεστ, ο αλγόριθμος ανέδειξε τελικά περισσότερα.

Αυτό έγινε διότι είχε συνδυάσει τον αριθμό των διαθέσιμων τεστ, τη διαθεσιμότητα και την κινητικότητα στα εργαστήρια και την επισκεψιμότητα σε κάθε είσοδο στη χώρα. Ωστόσο δεν είχε προβλέψει τον βαθμό επικινδυνότητας ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία του τόπου διαμονής του κάθε επιβάτη.

Αναλυτικά, την πρώτη ημέρα άφιξης διεθνών πτήσεων στη χώρα μας διενεργήθηκαν τα παρακάτω μοριακά τεστ:

Αθήνα- Ελευθέριος Βενιζέλος: Περισσότερα από 2.000

αεροδρόμιο Μακεδονία: 400, ωστόσο θα υπερβούν τα 500, καθώς αναμένονται 5 ακόμα πτήσεις

Ηράκλειο: 500

Ρόδος: 350

Κως: 309, αλλά ο αριθμός τους θα αυξηθεί δεδομένου ότι αναμένονται ακόμα 2 πτήσεις

Κέρκυρα: 260 ωστόσο αναμένονται άλλες 2 πτήσεις

Σκιάθος: 66

Σάμος: 36

Ωστόσο, σε κάθε πτήση υπήρχαν 20 επιβάτες κατά μέσο όρο που δεν είχαν συμπληρώσει τη φόρμα εντοπισμού επιβατών.

Υπενθυμίζεται, πως σύμφωνα με τις νέες αεροπορικές οδηγίες, επεκτείνεται μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020 και ώρα 23:59 η αναστολή όλων των πτήσεων μετακίνησης επιβατών από και προς την Ελλάδα με το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τουρκία και τη Σουηδία.

Επίσης, με ΝΟΤΑΜ παρατείνεται η απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων πολιτών. Από τη συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία (Νοtam) εξαιρούνται οι ακόλουθες 14 χώρες: Αλγερία, Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο, Μαρόκο, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Σερβία, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία και Ουρουγουάη.

Στα πλαίσια του ανοίγματος του τουρισμού, λειτουργεί ένα πρόγραμμα με υποβολή ηλεκτρονικού εντύπου, όπου οι επιβάτες δίνουν συγκεκριμένες πληροφορίες και αυτές αξιολογούνται από επιστημονική ομάδα και έπειτα επιλέγονται κάποιοι από αυτούς να υποβληθούν σε έλεγχο για κορονοϊό.

Σύμφωνα με πηγές της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, για σήμερα είναι προγραμματισμένες 235 διεθνείς πτήσεις.

Αναλυτικά:

για το αεροδρόμιο Αθήνας 69 πτήσεις,

Κέρκυρας 21,

Χανίων 16,

Ηρακλείου 54,

Μυκόνου 10,

Σαντορίνης 4,

Κω 8,

Ρόδου 14,

Θεσσαλονίκης 23,

Σκιάθου 2,

Ζακύνθου 5,

Ακτίου 2,

Καλαμάτας 1,

Κεφαλονιάς 2,

Πάρου 1,

Καρπάθου 1

Σάμου 2.

Σύψας: Κάνουμε ένα μεγάλο πείραμα με το άνοιγμα του τουρισμού

Τα εισαγόμενα κρούσματα είναι αυτά που ανησυχούν κυρίως, καθώς τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται πως ο κυριότερος «όγκος» των κρουσμάτων αφορά περιπτώσεις ταξιδιωτών. Χαρακτηριστικά χθες, από τα 23 νέα κρούσματα, τα 11 ήταν εισαγόμενα: 4 στον Προμαχώνα, 2 από την Αλβανία, 4 από πτήσεις και 1 από Ελληνοαμερικανό ταξιδιώτη στην Κάρπαθο.

Η αύξηση αυτή των εισαγόμενων κρουσμάτων κρατά σε επιφυλακή τους ειδικούς, που περίμεναν ωστόσο ότι τα κρούσματα θα αυξηθούν με το άνοιγμα του τουρισμού. Ένα άνοιγμα το οποίο ο καθηγητής κ. Σύψας, χαρακτήρισε ως ένα «μεγάλο πείραμα».

«Αυτή τη στιγμή κάνουμε ένα τεράστιο πείραμα για να έχουμε τουρισμό σε καιρό πανδημίας. Είναι ίσως από τις πρώτες φορές που γίνεται ένα τέτοιο μεγάλο πείραμα και σε τόσο μεγάλη έκταση» είπε χαρακτηριστικά στο Open, ενώ πρόσθεσε πως «κρατάμε την αναπνοή μας όλοι όσοι εμπλεκόμαστε σε αυτό το σχέδιο. Πιστεύουμε ότι μέσα στις επόμενες 10-14 μέρες θα έχουμε μια εικόνα ποια είναι η επίδραση του ανοίγματος των συνόρων στην επιδημία και ελπίζουμε τα πράγματα να είναι διαχειρίσιμα».

Τόνισε ωστόσο πως αν εντοπιστεί αυξημένη τάση, τότε δεν αποκλείεται να αλλάξουν ξανά οι ταξιδιωτικές οδηγίες. «Αν δούμε αυξητικές τάσεις και κυρίως αν δούμε διασπορά σε όλη την Ελλάδα, ιδίως αν δούμε ότι κάθε ημέρα έχουμε περισσότερα κρούσματα από την προηγούμενη, τότε ενδεχομένως να υπάρξει επανακαθορισμός και των ταξιδιωτικών οδηγιών, αλλά ενδεχομένως θα ληφθούν και άλλα μέτρα», ανέφερε.