Ανοικτή επιστολή Στ . Καλαφάτη στους Ποντίους

Με αφορμή την 19η Μαΐου Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ., Βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, σε ανοικτή επιστολή προς τους Ποντίους που ανάρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρει:

Αδελφέ μου, ξέρω ότι η σκέψη σου σήμερα γυρνάει στις 19 Μαΐου του 1919. Στη μέρα που οι εθνικιστικές ορδές εισέβαλλαν στην Τραπεζούντα για να αποτελειώσουν τους χριστιανικούς πληθυσμούς και να αφανίσουν τους Έλληνες, τους γονιούς και τους παππούδες σου, από τη γη που γεννήθηκαν οι ίδιοι και ζούσαν για αιώνες οι πρόγονοί τους. Ξέρεις ότι είχαν προηγηθεί ασύλληπτης βαρβαρότητας διωγμοί, εξοντωτικά τάγματα εργασίας, εξορίες, πυρπολήσεις, εκτελέσεις, δολοφονίες. Ότι ακολούθησε εξοντωτική επέλαση. Ότι 353 χιλιάδες Έλληνες του Πόντου σφαγιάστηκαν και όσοι επέζησαν αναγκάστηκαν να φύγουν πρόσφυγες στη Ρωσία και την ελεύθερη Πατρίδα.

Αδελφέ μου όσοι έχουμε τις ρίζες μας στον Πόντο (όπως η γυναίκα μου) και τη Μικρά Ασία (όπως ο ίδιος) κουβαλάμε συγκλονιστικές αφηγήσεις για τις οποίες ανιστόρητοι και στρατευμένοι ιστορικοί σωπαίνουν. Η αλήθεια, όμως, είναι πάντα μία. Και δεν μόνο δική σου και δική μου. Η ιστορία αυτή –η ιστορία της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου- είναι κομμάτι της ιστορίας του Ελληνισμού, της ιστορίας του Γένους μας. Είναι ταυτόχρονα μια μελανή σελίδα της παγκόσμιας ιστορίας, που δεν μπορεί ούτε να αγνοείται, ούτε να αποσιωπάται.

Αδελφέ μου, η προσπάθεια για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού δεν είναι απλά και μόνο υποχρέωση για την οποία δεσμεύεται η σημερινή Κυβέρνηση. Είναι χρέος που οφείλουμε να υπηρετήσουμε όλοι μαζί οι Έλληνες, όπου κι αν βρισκόμαστε. Χρέος σε αυτούς που έφυγαν κτυπημένοι από την απερίγραπτη βαρβαρότητα, αλλά και σε αυτούς που έρχονται, καθώς χρειάζεται να ξέρουν και να θυμούνται για μην ξαναζήσουμε ποτέ παρόμοιο δράμα. Η διεθνής αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου είναι στόχος εθνικός, αλλά και ανθρωπιστικός, καθώς η επίτευξή του θα συνιστά μήνυμα της ανθρωπότητας πως δεν θέλει να βιώσει ποτέ ξανά γενοκτονίες από κανένα σε βάρος κανενός. Μήνυμα καταδίκης του μίσους και της βαρβαρότητας, των εισβολών και των επεμβάσεων σε ξένα εδάφη.

Αδελφέ μου, οι Έλληνες θέλουμε την ειρήνη και τη συνεργασία με όλους τους γείτονές μας. Θέλουμε, όμως, και οι γείτονές μας να σέβονται τόσο το Διεθνές Δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του Δικαίου της Θάλασσας, όσο και τις αρχές καλής γειτονίας. Θέλουμε να ξέρουν ότι δεν υποκύπτουμε σε απειλές και εκβιασμούς, που ακατάπαυστα απεργάζονται. Ότι σε κάθε περίπτωση, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας, στη γη και τις θάλασσές μας. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να διασφαλίσουμε τα δίκαια του Ελληνισμού και την εθνική μας περηφάνια

Πιστεύω αδελφέ μου ότι συμφωνούμε.