Ανοικτή πρόσκληση Βαρουφάκη για συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ – ΚΚΕ: Οι πόρτες και οι ψυχές μας είναι ορθάνοικτες αν…

«Αν υπάρξει σύγκλιση σε αυτά που πρέπει να γίνουν, οι πόρτες μας και οι ψυχές μας είναι ορθάνοικτες». Με τα λόγια αυτά ο Γιάνης Βαρουφάκης απευθύνει μέσω του libre -και είναι η πρώτη φορά που το κάνει- δημόσια πρόσκληση προς το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ για συνεργασία.

Όχι όμως εκλογική συνεργασία ως αυτοσκοπός αλλά στη βάση μιας «παλλαϊκής συστράτευσης εναντίον του 5ου Μνημονίου», που το ΜέΡΑ25 εκτιμά πως είναι καθ’ οδόν…

Αναλυτικά η συνέντευξη στον Νίκο Παπαδημητρίου

Εν μέσω όμως της συζήτησης για τον προϋπολογισμό που ξεκίνησε χθες, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 και πρώην υπουργός Οικονομικών υπογραμμίζει ότι η ύφεση που έφερε το λοκντάουν, έρχεται κατ’ ουσίαν να προστεθεί στην προϋπάρχουσα υφεσιακή δυναμική, ενώ επισημαίνει επίσης «τον αρνητικό αντίκτυπο που έχει η ύφεση του 2020 στις καθαρές επενδύσεις του 2021». Μέσω ενός απλού παραδείγματος δε, καταδεικνύει τη φενάκη να μιλάμε για ανάπτυξη το 2021, όταν η οικονομική δραστηριότητα θα υπολείπεται εκείνης προ πανδημίας.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης λέει πως μακροοικονομικά είναι «ασήμαντη ενίσχυση» ενώ προειδοποιεί συγχρόνως ότι «το χρέος θα είναι απολύτως εκτροχιασμένο – με ό,τι αυτό συνεπάγεται όσον αφορά τα μαντάτα και τις οδηγίες που θα στείλει η τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση».

Προβλέπει, ειδικότερα δε, επανάληψη της ιστορίας με τη γερμανική και την ολλανδική Βουλή να απαιτούν ισοσκελισμένο Κρατικό Προϋπολογισμό, κατά συνέπεια «καθώς οι μικρομεσαίοι θα πασχίζουν να σηκωθούν από το καναβάτσο της πανδημικής κατάρρευσης, ένα νέο ωστικό κύμα μνημονιακής λιτότητας θα τους πλήξει» -όπως κι αν ονομαστεί αυτό, προσθέτει με νόημα.

Παραλλήλως, ο Γιάνης Βαρουφάκης ενώνει τη φωνή του με επιμελητήρια, συλλογικούς φορείς μικρομεσαίων κ.α. και ζητά διαγραφή χρεών με το επιχείρημα, «ουκ αν λάβοις» κ.ο.κ. «Οι αναστολές στις καταβολές φόρων, ασφαλιστικών εισφορών και δόσεων στις τράπεζες, όταν μάλιστα είναι έντοκες, δεν βοηθούν…», τονίζει μιλώντας στο libre και, προβλέποντας τσουνάμι λουκέτων, θέτει χαρακτηριστικά το ερώτημα, «αν τα κουρέματα θα γίνουν πριν το λουκέτο ή μετά».

Ο συνομιλητής μας κατηγορεί, τέλος, τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την «αναμφίβολη επιλογή του να ‘ορμπανοποιήσει’ την χώρα», όπως αναφέρει.

Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του γραμματέα του ΜέΡΑ25 Γιάνη Βαρουφάκη, στο libre:

-Λίγες ημέρες πριν τη συζήτηση του προϋπολογισμού, Ελληνική Στατιστική Αρχή και ορισμένοι διεθνείς οργανισμοί προέβλεψαν ότι το τρέχον έτος θα κλείσει με πρωτοφανή ύφεση. Ποια βαρίδια το τρέχον έτος κληροδοτεί το 2021; Και, μήπως, τελικά, η συζήτηση του προϋπολογισμού γίνεται για ένα… πουκάμισο αδειανό, κύριε Βαρουφάκη;

Όπως γνωρίζετε, εμείς στο ΜέΡΑ25 δεν χρειαστήκαμε ούτε την ΕΛΣΤΑΤ ούτε το ΔΝΤ να μας ανοίξουν τα μάτια για το τι σήμαινε η οικονομική πανδημία. Πρώτοι είχαμε προειδοποιήσει ότι η ύφεση στο εθνικό εισόδημα (ΑΕΠ), αν είμασταν τυχεροί, θα περιοριζόταν στο 10% και το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα πεταγόταν στο 15% του ΑΕΠ. Είπαμε ακόμα ότι το πρόβλημα δεν ήταν απλά η πανδημία αλλά, αντίθετα με αυτά που έλεγε η κυβέρνηση, το γεγονός ότι η ύφεση που έφερε το λοκντάουν, έρχεται να προστεθεί στην προϋπάρχουσα υφεσιακή δυναμική.

Όσον αφορά την επίπτωση στο 2021, και πάλι σε αντίθεση με το ευχολόγιο περί αυτόματης ανάκαμψης το 2021, το ΜέΡΑ25 είχε προειδοποιήσει για τον αρνητικό επιταχυντή-πολλαπλασιαστή: Τον αρνητικό αντίκτυπο, δηλαδή, που έχει η ύφεση του 2020 στις καθαρές επενδύσεις του 2021, που κατόπιν ο πολλαπλασιαστής της οικονομίας θα μετατρέψει σε ακόμα μία υφεσιακή υπερδύναμη.

-Υπάρχουν, ήδη, αναλύσεις ότι το 2021 δεν θα είναι έτος ανάκαμψης τουλάχιστον στο βαθμό που κάποιοι θα ανέμεναν κάποιοι. Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα βοηθήσει; Η χώρα μας δεν θα επωφεληθεί από το παγκόσμιο αναπτυξιακό μπουμ;

Ότι η οικονομική δραστηριότητα θα είναι μεγαλύτερη το 2021 δεν υπάρχει αμφιβολία. Όμως, μην αφήνουμε τους επιτήδειους να μας μπερδεύουν με παραπλανητική χρήση των αριθμών. Π.χ. εάν πέρσι είχες 100 μήλα, φέτος έχεις μόνο 20 και του χρόνου πας από τα 20 στα 40, ναι είναι αλήθεια ότι του χρόνου θα έχεις μια «ανάπτυξη» της τάξης του 100%. Αυτό όμως δεν αναιρεί την πικρή αλήθεια ότι θα εξακολουθείς να έχεις 60 ολόκληρα μήλα λιγότερα από πέρσι!

Η χώρα, πριν την πανδημία, είχε ένα μη βιώσιμο χρέος. Το 2021, ακόμα και 5% να αυξηθεί το ΑΕΠ σε σχέση με το 2020, λόγω της φυσιολογικής ανάκαμψης της διεθνούς οικονομίας, το χρέος θα είναι απολύτως εκτροχιασμένο – με ό,τι αυτό συνεπάγεται όσον αφορά τα μαντάτα και τις οδηγίες που θα στείλει η τρόικα στην ελληνική κυβέρνηση.

Τέλος, όσον αφορά το Ταμείο Ανάπτυξης, σας παραπέμπω στην ανάλυση που κατέθεσα στη Βουλή η οποία καταδεικνύει ότι πρόκειται για μακροοικονομικά ασήμαντη ενίσχυση – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν την θέλουμε. Απλά, είχα προβλέψει από τον Ιούνιο ότι, π.χ., το 2021 η ενίσχυση θα κυμαίνεται στα €3 δις την ώρα που το δημόσιο ταμείο θα είναι μείον περί τα €20 δις.

Σήμερα, δυστυχώς, ο Κρατικός Προϋπολογισμός του κ. Σταϊκούρα με… διαψεύδει προϋπολογίζοντας έσοδα από το Ταμείο Ανάκαμψης περί τα… €2,5 δις για όλο το 2021.

-Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι ίσως μπει λουκέτο στο 1/3 των μικρών επιχειρήσεων την επόμενη χρονιά, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις ζωές εργαζομένων και επιχειρηματιών. Ποια μέτρα προτείνει το ΜέΡΑ 25; Και, είναι εφικτά δεδομένης της κατάστασης στα δημόσια οικονομικά;

Είναι ορθή αυτή η εκτίμηση. Τα λουκέτα μόνο με ένα τρόπο μπορεί να ελαχιστοποιηθούν – τον οποίο το ΜέΡΑ25 προτείνει συστηματικά και με όλη τη δύναμη της φωνής μας από τον περασμένο Μάρτιο: ΚΟΥΡΕΜΑΤΑ!

Οι αναστολές στις καταβολές φόρων, ασφαλιστικών εισφορών και δόσεων στις τράπεζες, όταν μάλιστα είναι έντοκες, δεν βοηθούν τον υπό πτώχευση. Ποτέ πτωχευμένος δεν βοηθήθηκε με δάνεια και επιμηκύνσεις. Αν θέλουμε να αποδυναμώσουμε το τσουνάμι των λουκέτων, πρέπει οι οφειλές που ανεστάλησαν να διαγραφούν.

Θα ρωτήσετε: Μπορεί το κράτος να σηκώσει το βάρος των κουρεμάτων; Δυστυχώς, το ερώτημα πρέπει να τεθεί αλλιώς: Μπορεί το κράτος να σηκώσει το βάρος του να ΜΗΝ γίνουν αυτά τα κουρέματα; Η απάντηση είναι ένα τεράστιο ΟΧΙ. Να το πω απλά: Αυτές οι οφειλές θα κουρευτούν γιατί ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Άρα το ερώτημα είναι αν τα κουρέματα θα γίνουν πριν το λουκέτο ή μετά. Γιατί αν γίνουν μετά, τότε το κράτος όχι μόνο θα έχει χάσει αυτά τα χρωστούμενα προς αυτό αλλά δεν θα εισπράξει ούτε δεκάρα στο μέλλον.

Με απλά λόγια, τα κουρέματα που προτείνει το ΜέΡΑ25 πρέπει να τα σκεφτόμαστε ως μια σοφή επένδυση του κράτους στα μελλοντικά του έσοδα.

-Θεωρείτε πιθανό να δούμε μνημόνιο την ώρα που η χώρα θα έχει τόσο δυσβάστακτο ανθρώπινο και οικονομικό κόστος;

Από την 8η Απριλίου μίλησα με στοιχεία και επιχειρήματα για το 5ο Μνημόνιο. Ήταν η μέρα που ο κ. Σταϊκούρας αρνήθηκε να ασκήσει βέτο στο Eurogroup υπέρ του ευρωομόλογου, το οποίο ήταν η μόνη περίπτωση να αποφύγουμε το 5ο Μνημόνιο και τα νέα μέτρα λιτότητας που θα φέρει. Δεν χρειάζεται να με πιστέψετε. Κάντε μόνοι σας τον υπολογισμό.

Με δεδομένο τεράστιο συσσωρευμένο έλλειμμα Κρατικού Προϋπολογισμού της τάξης των €35 δις για τα επόμενα δύο χρόνια, η τρόικα θα αναγκαστεί να επιμηκύνει κι άλλο το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμών του ελληνικού δημόσιου χρέους.

Για να το περάσει από την γερμανική και την ολλανδική Βουλή, θα απαιτήσει ισοσκελισμένο Κρατικό Προϋπολογισμό. Έστω ότι η φυσιολογική ανάκαμψη μειώνει αυτομάτως το έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού στο 6%. Άρα, καταλήγουμε σε μέτρα λιτότητας της τάξης του 6% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.

Με άλλα λόγια, καθώς οι μικρομεσαίοι θα πασχίζουν να σηκωθούν από το καναβάτσο της πανδημικής κατάρρευσης, ένα νέο ωστικό κύμα μνημονιακής λιτότητας θα τους πλήξει. Το ότι δεν θα το ονομάσουν 5ο Μνημόνιο (αντιγράφοντας τον κ. Τσίπρα ο οποίος ονόμασε «Αντιμνημόνιο» το 4ο Μνημόνιο) δεν μειώνει τον αντίκτυπο αυτού του νέου πλήγματος.

-Να αλλάξουμε θέμα, κύριε γραμματέα; Δεν είναι βαρύ να μιλάτε για ορμπανοποίηση της χώρας;

Βαριά είναι η διαπίστωση της αναμφίβολης επιλογής του κ. Μητσοτάκη να «ορμπανοποιήσει» την χώρα. Και πάλι, παρακαλώ να μην πιστέψετε εμένα αλλά νηφάλια να αξιολογήσετε τρία παραδείγματα:

  • Η κυβέρνηση έχει πλέον ενστερνιστεί πλήρως την φρασεολογία τους κόμματος του Ορμπάν για τους πρόσφυγες/μετανάστες, αναφερόμενοι σε αυτούς ως «λαθροεισβολείς», «στρατό» κλπ και, ακόμα χειρότερα, θεωρώντας νόμιμη και ηθικά αποδεκτή την εγκληματική πρακτική των επαναπροωθήσεων ετοιμόρροπων βαρκών στη μέση του πελάγους.
  • Οικοδομούν μέρα με τη μέρα Αστυνομικό Κράτος, αρχής γενομένης με την εργαλειοποίηση του Λιμενικού («Αίγινα-gate»), κατόπιν αμφισβητώντας το δικαίωμα στην ελεύθερη μετακίνηση βουλευτών στους δρόμους της Αθήνας που εξασφαλίζει το Άρθρο 62 του Συντάγματος, αργότερα με πρωτόγνωρες ανακριτικές διαδικασίες για τρεις Προέδρους Κοινοβουλευτικών Ομάδων, και βέβαια την άρση ασυλίας βουλευτή για αυτονόητα πράγματα που είπε από το βήμα της Βουλής κλπ κλπ
  • Αντιγράφοντας τις ολιγαρχικές πρακτικές της κυβέρνησης Ορμπάν, εγγυώνται με €12 δις δημόσιου χρήματος τις προσόδους των αρπακτικών ταμείων που ιδρύουν ημέτεροι μαζί με ξένα hedge funds που αγοράζουν τα κόκκινα δάνεια των πληγέντων από τη δεκαετή κρίση με απώτερο στόχο την εξαγωγή στο εξωτερικό αυτών των προσόδων.-Κλείνοντας, πίσω από την κοινή πρωτοβουλία ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 κάποιοι διέβλεψαν τη δυνατότητα πολιτικής συνεννόησης των τριών κομμάτων. Έχει μέλλον αυτή η …ιστορία;

Εξαρτάται από το κατά πόσον ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρονται να απαντήσουν στο κάλεσμα για παλλαϊκή συστράτευση εναντίον του 5ου Μνημονίου στη βάση των επτά σημείων σύγκλισης που το ΜέΡΑ25 δημοσιοποίησε από τον περασμένο Μάιο (περισσότερα δες στο: https://mera25.gr/to-mera25-gia-tin-pallaiki-systratefsi-kata-tou-5ou-mnimoniou/).

Δεν πρόκειται ούτε για δικό μας πείσμα ούτε για μικρομεγαλισμό η επιμονή σε αυτά τα σημεία. Απλά, εμάς μας ενδιαφέρει η ουσία. Π.χ. συμφωνούμε να προστατευτεί η πρώτη κατοικία και οι μικρομεσαίοι από τους πλειστηριασμούς; Ωραία. Πώς όμως; Μπορεί να προστατευτεί χωρίς να σταματήσει η πώληση των κόκκινων δανείων στα ταμεία; Με τί θα αντικατασταθεί η ψευτο-δευτερογενής αγορά κόκκινων δανείων του «Ηρακλή»;

Εμείς προτείνουμε την δημόσια εταιρεία διαχείρισής τους, την οποία ονομάζουμε «Οδυσσέα». Πού διαφωνούν ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ; Τί αντιπροτείνουν; Αν υπάρξει σύγκλιση σε αυτά που πρέπει να γίνουν, οι πόρτες μας και οι ψυχές μας είναι ορθάνοικτες.

Αν τον ΣΥΡΙΖΑ τον ενδιαφέρει απλά η εκλογική συνεργασία, τους θυμίζουμε ότι το τελευταίο που χρειάζεται ο ελληνικός λαός είναι άλλη μια «προοδευτική» κυβέρνηση που θα εφαρμόζει το 5ο Μνημόνιο.

Πηγή: libre.gr

-Ad-